Васил Велев: Бойкот на Шенген! И в Априлското въстание не са се включили всички, но са се възползвали!

...
Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, ротационен председател на АОБР, Васил
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, ротационен председател на АОБР, Васил Велев-председател на АИКБ, Цветан Симеонов-председател на БТПП и Добри Митрев-председател на БСК - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 17.01.2024 г.

Кирил Домусчиев: Следващи въпроси има ли, колеги?

Илиана Беновска: Моля да си задам следващия въпрос за Шенген! Благодаря! 97% от пратките са по суша. Знаете го и четиримата. Какво хвалите този воден и въздушен Шенген? На предната пресконференция с немски инвеститори, г-н Домусчиев, Вие бяхте готов да протестирате срещу правителството, сега ги хвалите! Ще ходите ли при Карл Нехамер, както ви посъветва Бойко Борисов да лобирате за пътен Шенген, земен, или ще приемете предложението на г-н Василев да се наложи вето на бюджета на ЕС в отговор на санкциите ни по Шенген? Благодаря много!

Кирил Домусчиев: Г-н Симеонов държи да отговори на този въпрос!

Цветан Симеонов: Благодаря за този въпрос! В публичното пространство наистина се дискутира това нещо. Тук нямаме единна позиция, затова ще кажа позицията на БТПП. Първо, ако налагаме санкции тръгваме в посока, която не е конструктивна и не водеща до добри резултати.

Второто нещо, най-голямата организация на бизнеса, тя май е само една в Австрия, нашите партньори от Стопанската камара на Австрия много ясна и категорична позиция изказаха против ограниченията за членството на България и Румъния в Шенген.

Вредно ли ще бъде, ако се финансира и се утрои броя на Фронтекс, организацията, която се грижи за опазване на границите на ЕС?

Васил Велев: Приемът ни в Шенген по въздух и вода е успех само, ако бързо бъде последван от прием по суша! Защото само една година в Шенген по суша е повече от 10 години прием по въздух и вода! И ако приемът ни по въздух и вода води до отлагане на приема ни по суша, това не е успех, а провал! Съюз „Произведено в България“, който е член на една от трите европейски работодателски организации, подкрепи призива на АИКБ за бойкот на австрийските стоки и услуги у нас тук.

Ние не очакваме всички да се включат. То и в Априлското въстание не са се включили всички, но всички са се възползвали от резултата след това.

Ние сме на правата страна! Австрия е на грешната страна! Ако всеки четвърти, който е ползвал австрийски стоки и услуги престане да ги ползва, това ще доведе до ¼ спад не техните обороти.

Без Шенген по суша няма свободно движение на стоки. Ние не сме пълноправен член на тази общност! 12 години след като сме станали готови за това!

Добри Митрев: Аз искам ясно да кажа на въпроса на г-жа Беновска дали това е успех или провал – това е пробив!

Това, че имаме частичен успех имаме пълно основание през тази година да настояваме и за пълноправно членство по сухи граници до края на тази година.

Колкото до призива за бойкот и санкции, трябва да разделим политиката от икономиката. Не знам дали абонатите на EVN трябва да спрат да използват електрическа енергия ...

Ще Ви отговоря съвсем конкретно и на въпроса, и на призиви на политически лидери да посетим Нехамер и да отидем в Австрия да ги убедим.

Нима австрийските камиони минават по-бързо границите на България? Не, това не е пътя. Тази битка трябва да се води на полето на политиката и дипломацията!

Предстои преразглеждане на Дъблинското споразумение и евентуалната му замяна с Пакта за миграцията, още тази пролет. Може би това ще е и разковничето за нас още по-бързо да вървим към пълноправното си членство!

Кирил Домусчиев: За да приключим с тази точка, видно е, че има малко разнобой в позициите на отделните работодателски организации. Тя е свързана основно с това да има или да няма бойкот на австрийски фирми, стоки и услуги. Но в едно сме единни, че имаме частичен успех, който трябва да премине в пълен успех в най-кратки срокове.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР