Въпреки, че може и да сте чували за някои от

...
Въпреки, че може и да сте чували за някои от
Коментари Харесай

10 чудеса на света, за които не знаете

Въпреки, че може и да сте чували за някои от тях, тези чудеса не са по този начин известни като „ седемте чудеса на света ”. Това обаче не им пречи да са изключителни.

Оризовите тераси в Банауе

Оризовите тераси в Банауе са на 2000 години и са издълбани в планината Ифугао във Филипините от локалното население. Терасите постоянно се спрягат от филипинците като „ осмото знамение на света ”. Смята се, че са били построени съвсем напълно на ръка. Терасите се намират на 1500м. надморска височина и покриват 10 360кв.км. от скатовете на планината. Напояват се от антична напоителна система, ситуирана в дъждовните гори над тях. Казва се, че в случай че обособените тераси се наредят в редица, те ще обиколят половината земно кълбо. Местните поданици не престават да сеят ориз и зеленчуци, само че ерозията последователно унищожава терасите и е нужно те да бъдат реконструирани непрекъснато.

Сигирия

Сигирия (Скалата на лъва) е антична скална цитадела и остатъци от замък, ситуирани в централната част на Матале в Шри Ланка, които са оградени от дълга мрежа градини, басейни и други структури. Сигирия е известна туристическа дестинация и е известна с античните рисунки (стенописи), които припомнят за тези в пещерите Аджанта в Индия. Сигирия е издигната по времето на ръководството на цар Касапа I (447г – 495г) и е една от седемте забележителности в Шри Ланка, включени в Световното завещание на ЮНЕСКО.
Историята към построяването на градините и двореца е в действителност завладяваща. Касапа бил по-големия наследник на владетеля Датхусена, който неизвестно за какво завещал трона на по-малкия Мохалана. Касапа обаче не позволил това да се случи и направил прелом, като затворил татко си в тюрма и по-късно го умъртвил, а брат си прокудил в Индия.

Касапа бил уверен, че все в миналото Мохалана ще се завърне и ще го преследва, с цел да отмъсти за татко им, заради което избрал скалата Сигирия, с цел да я трансформира в свое несъмнено леговище. Мохалана въпреки всичко завладял крепостта, само че тогава Касапа се самоубил, с цел да не попадне в неговите ръце.

Прочети повече за Сигирия на: https://iskamdaznam.com/sigiriya-shri-lanka/

Кулата на Херкулес

Снимка: www.PCharlon.es

Кулата на Херкулес е античен римски фар, намиращ се на полуостров на към 2.4 километра от центъра на Ла Коруня в Испания. Структурата е висока 55 метра и има панорама към северноатлантическия бряг на Испания. Построена е преди 1900 години и е реконструирана през 1791г. Това е най-старият римски фар, който към момента е в приложимост.

Торун

Торун е град в северната част на Полша, ситуиран на река Вистула. Средновековният град е родното място на Николай Коперник. Археолозите са разкрили, че първите заселници в покрайнината са били през 1100г. прочие н.е. През 1230г. тевтонските рицари построили палат на мястото. През 1263г. францискански монаси се заселили в града, а след тях и доминиканците. През 1264г. наоколо се основава нов град. 20 години по-късно градът (тогава два града) се включва в Лигатана на Ханзата и скоро се трансформира във значим търговски център. Както можете да видите, градчето е много привлекателно.

Пещерите Аджанта

Пещерите Аджанта в Махаращра, Индия са издялани в скалите паметници, датиращи от 2-ри век прочие н. е. и съдържат рисунки и статуи, считани за шедьоври. Около 480г. пещерите били изоставени и джунглата ги крила до 1819г., когато английски офицер тръгнал по следите на тигър. Той инцидентно попаднал на входа на една от пещерите и на стената изписал името си, което и до ден сегашен се вижда.

Долината на цветята

Долината на цветята е извънредно красива котловина високо в Хималаите, която е описвана от катерачи и ботаници от повече от век, а в индуската митология участва още по-отдавна. Този извънредно разнороден терен е дом на доста редки и застрашените скотски типове, измежду които влизат черната азиатска мечка, снежният леопард, баралът (хималайският наследник овен). Стотиците типове цветя оцветяват долината в най-различни нюанси, които се трансформират с времето. Долината на цветята е включена в Световното завещание на ЮНЕСКО. Местните постоянно са знаели за съществуването на приказното място и описват митове, че там живеят феи.

Метеора

Метеора („ окачените скали ”) е един от най-големите и най-важните комплекси от източно ортодоксални манастири в Гърция. Седемте манастира са издигнати върху естествени пясъчникови стълбове. Достъпът до тях е бил извънредно сложен и е претендирал високи стълби или огромни мрежи по които се издърпвали храната и хората. В региона са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали единствено седем настоящи, единият е закрит за визити на туристи. Метеора е в листата на ЮНЕСКО на международното завещание.

Баган

Баган е античен град в Мандалай, Бурма и в началото се е казвал Аримаданапура (градът на този, който победи врага), както и Тамбадипа (земята на меда) и Тасадеса (сухата земя). Градът е бил антична столица на няколко антични кралства в Бурма. Баган кандидатства да стане част от международното завещание на ЮНЕСКО, само че е отритнат. Според някои повода е политическа, само че формалното мнение е, че военната хунта реставрира антични храмове и здания без да се преценява с истинските архитектурни стилове и употребява съвременни материали, които нямат нищо общо с истинския дизайн.

Лептис Магна

Лептис Магна е бил изтъкнат град от Римската империя. Руините му се намират в Ал Кумс, Либия, на 130км. източно от Триполи. Мястото е едни от най-забележителните и добре непокътнати руини от Римската империя в Средиземноморието. Градът е учреден от финикийски колонизатори към 1100г. пр.н.е. и става прочут чак когато Картаген се трансформира в съществена мощ на Средиземноморието през 4-ти век пр.н.е. Остава под владението на Картаген до края на третата пуническа война през 146г. пр.н.е. и по-късно минава към римската република.
В Римската Империя Лептис Магна e център за доставяне на империята с екзотични животни. По времето на Юлий Цезар в града живеят 100 000 души. По време на Траян градът става колония, а по времето на Север, който произлиза от тук, градът получава ius italicum, което значи огромно освобождение от налози.

Библиотеката на Целзий

Това знамение е отдадено напълно на знанието. Библиотеката на Целзий се намира в Ефес, Турция и е издигната с цел да събира 12 000 свитъка и да служи като монументална гробница на Целзий (който бил консул през 92г., губернатор на Азия през 115г. и богат и прочут гражданин). Сградата е значима, тъй като е един от дребното останали образци за библиотека, повлияна от Древен Рим. Показва също, че публични библиотеки е имало освен в Рим, само че и из цялата Римска империя. След солидна реституция, предната фасада е възобновена и в този момент служи като образец за римската архитектура.

Източник: listverse.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР