Насекомите в глобален мащаб стремително вървят към изчезване, заплашвайки с

...
Насекомите в глобален мащаб стремително вървят към изчезване, заплашвайки с
Коментари Харесай

Учени алармират: „Застрашителни са темповете с които намалява броя на насекомите в световен мащаб“ доц. д-р Данаил Таков

Насекомите в световен мащаб стремглаво вървят към изгубване, заплашвайки с „ пагубен колапс на естествените екосистеми “, съгласно световен теоретичен обзор. Анализът е оповестен в списание Biological Conservation (със заглавие – Световен спад на ентомофауната: обзор на неговите двигатели) с създатели Франсиско Санчес-Байо от Университета в Сидни, Австралия и Крис Уикхайс от Китайската академия на селскостопанските науки в Пекин, Китай (Sánchez-Bayo, F. and  Wyckhuys K. –  Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers, 2019). 

В изследването се обобщава, че 41% от типовете инсекти в международен мащаб са намалели, като за ручейниците при 68% от типовете се следи понижение, за пеперудите при 53%, за бръмбарите при 49%, за правокрилите при 49%, за еднодневките при 37%, за водните кончета при 37%, за перлите при 35%, за ципокрилите при 46%, за мухите при 25%. (За гръбначните животни общият спад е 22%, от които: Птици (26%), Земноводни (23%), Сухоземни бозайници (15.4%), Влечуги (19%)).

Освен че, повече от 40% от типовете инсекти понижават, то в допълнение приблизително още към една трета са застрашени от сходен спад, се установи в цитирания разбор. Скоростта на изгубване е осем пъти по-бърза от тази на бозайници, птици и влечуги. Общата маса на насекомите понижава с стремглавите 2,5% годишно, съгласно най-прецизните налични данни, което допуска, че те могат да изчезнат в границите на един век.

 

Планетата е при започване на шесто всеобщо измиране на типове в историята си, като към този момент са докладвани големи загуби при по-големи животни, които са по-лесни за проучване. Но насекомите са най-разнообразните и изобилни животни, превишаващи човечеството 17 пъти. Те са от значително значение за вярното действие на всички екосистеми,, като храна за други организми, опрашители и разграждащи органична материя. 

Наскоро беше обявено за срив на популацията на инсекти в Германия и Пуерто Рико, само че резултатите изрично демонстрират, че рецесията е световна. Изследователите излагат заключенията си с извънредно мощни изрази за научна публикация, а точно: „ Тенденциите при насекомите удостоверяват, че шестото огромно събитие на изгубване оказва надълбоко въздействие върху формите на живот на нашата планета.

 Освен в случай че не променим методите си за произвеждане на храна, насекомите като цяло ще тръгнат по пътя на изгубване след няколко десетилетия “, заключават те. „ Последиците, които това ще има за екосистемите на планетата, са меко казано пагубни. Интензивното селско стопанство е главният мотор на този спад, изключително всеобщата приложимост на пестициди. Урбанизацията и изменението на климата също са значими фактори. “

„ Ако загубата на насекомни типове не може да бъде спряна, това ще има необратими последствия както за екосистемите на планетата, по този начин и за оцеляването на човечеството “. Според проучването загуба от 2,5 % годишно през последните 25-30 години е „ шокираща “, твърди Санчес-Байо пред всекидневника – The Guardian: „ Изключително бърза “. 

 

След 10 години ще имаме една четвърт по-малко, след 50 години ще остане единствено половината и след 100 години няма да има нищо. Едно от най-големите въздействия от загубата на инсекти ще се отрази пагубно върху редица други типове – птици, влечуги, земноводни и риби, които се хранят с инсекти. „ Ако този източник на храна бъде изгубен, всички тези животни ще умират от апетит “, продължава той. 

Такива каскадни резултати към този момент са следени в Пуерто Рико, където скорошно изследване разкри 98% спад на сухоземните инсекти за 35 години. Анализът на Байо и Уикхайс обобщава 73 от най-хубавите изследвания, направени досега, с цел да се оцени намаляването на насекомите. Пеперудите като цяло са измежду най-пострадалите. 

Например, броят на необятно публикуваните типове пеперуди върху обработваемите земи в Англия е намалял с 58% сред 2000 година и 2009 година Обединеното кралство е претърпяло максимален регистриран общ спад на инсекти, макар че това евентуално е резултат от по-интензивното проучване там спрямо множеството други местообитания. 

 

Пчелите също са съществено наранени, като единствено половината типове пчели, открити в Оклахома в Съединени американски щати през 1949 година, са регистрирани през 2013 година Броят на колониите медоносни пчели в Съединени американски щати е бил 6 милиона през 1947 година, само че от този момент до момента 3,5 милиона са изчезнали. 

Има повече от 350 000 типа бръмбари и се счита, че доста от тях са намалели, изключително торните бръмбари. Но има и огромни пропуски в информацията, като доста малко се знае за огромна част от двукрилите (мухите), мравките, листните и щитоносни въшки, дървениците и щурците. 

 

Експертите констатитарт, че при тях също се следи сходен тренд. Малък брой адаптиращи се типове се усилват, само че това е незадоволително, с цел да компенсират огромните загуби. „ Винаги има някои типове, които се възползват от зародилия „ вакуум “, получен при изгубването на други типове “, споделя Байо. В Съединени американски щати елементарната източна земна пчела Bombus impatiens се усилва заради толерантността си към пестициди.

 

Повечето от анализите са направени в Западна Европа и Съединени американски щати, като няколко обгръщат от Австралия до Китай, и от Бразилия до Южна Африка, само че в редица местообитания са прекомерно малко. Според Байо „ Основната причина за понижението е интензификацията на земеделието. 

Това значи изсичане на всички дървета и шубраци, които нормално заобикалят нивите, като по този начин се образуват голи полета, които се третират с изкуствени торове и пестициди. 

 

Изчезването на насекомите наподобява е почнало в зората на 20-ти век, ускорило се е през 50-те и 60-те години на предишния век, и е достигнало „ тревожни мащаби “ през последните две десетилетия. Новите класове инсектициди, въведени през последните 20 години, в това число неоникотиноиди и фипронил, са били изключително нездравословни, защото са употребявани безотговорно и не престават да се откриват в околната среда. Те „ стерилизират “ почвата, убивайки всички насекомни ларви. 

 

Това има резултат даже в близконамиращи се естествени резервати; 75% загуби на инсекти в предпазени зони са регистрирани в Германия. „ Светът би трябвало да промени метода, по който създава храна, предизвестяват учените, като се отбелязва, че органичните ферми имат по-голямо насекомно многообразие, и че аргументите за равнището на спад в предишното не е инцидентната приложимост на пестициди, а интензивното селско стопанство в промишлен мащаб, което убива екосистемите “. 

 

В тропиците, където промишленото земеделие към момента не е постоянно срещано, се счита, че повишаващите се температури и изменението на климата са забележителен фактор за спада. Видовете там са се приспособили към доста постоянни условия и имат дребна дарба да се трансформират, както се следи в Пуерто Рико. 

 

Същите създатели акцентират, че извънредно мощният изказ, употребен в прегледа е имал за цел да „ разсъни “ хората. „ Когато отчитате, че огромен % от биомасата на насекомите е изчезнала за 25-30 години, това е огромно безпокойствие. “ Други учени са съгласни, че загубите на инсекти към този момент са сериозен световен проблем. „ Всички доказателства сочат в една посока “, споделя проф. Дейв Гулсън от университета в Съсекс, Обединеното кралство. – „ Това би трябвало да е от огромно значение за всички нас, защото насекомите са в основата на всяка хранителна мрежа, те опрашват огромна част от растителните типове, поддържат почвата здрава, рециклират хранителни субстанции, управляват вредителите и обезпечават доста други екосистемни услуги. Обичаме ли ги или ги ненавиждаме, ние хората не можем да оцелеем без инсекти “.

 

Мат Шардлоу от природозащитната организация „ Buglife “ също разяснява: „ Много е отрезвяващо да се осмислят тези констатации и доказателства, които показват тревожното положение на популациите на инсекти в света. Все по-очевидно е, че в екологично отношение планетата се разпада и има потребност от интензивни, и световни старания за прекъсване и превръщане на тези ужасни трендове. Според него в оповестения обзор леко се надценява ролята на пестицидите и подценява световното стопляне, макар че други непроучени фактори като светлинното замърсяване може да се окажат значими.

 

Професор Пол Ерлих от Станфордския университет в Съединени американски щати е видял от първа ръка изгубването на инсекти, посредством работата си върху пеперудите в резервата „ Джаспър Ридж “ в Станфорд. 

Той ги изследва за първи път през 1960 година, само че всички те са изчезнали до 2000 година, значително заради изменението на климата. Ерлих счита, че е нужно деликатно анализиране на досегашните изследвания. Според него, изключително огромният спад на водните инсекти е изумителен. Той добавя, че човешката свръхпопулация и свръхконсумация са съществени мотори на процесите по измирането на насекомите, в това число изменението на климата. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

„ Нова храна “ – какво значи това за Европа и за нас? Доц. доктор Данаил Таков (ИБЕИ – БАН)

Млякото – позната храна или изненадващо загадъчна галактика – доцент Данаил Таков (ИБЕИ–БАН)

сн имки: pixabay.com  / създател:  доцент доктор Данаил Таков (ИБЕИ – БАН)

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР