В това парламентарно мнозинство преобладават десните разбирания, десните ценности, независимо

...
В това парламентарно мнозинство преобладават десните разбирания, десните ценности, независимо
Коментари Харесай

Валери Жаблянов: Участието във властта е огромен риск за БСП. Партията е в катастрофа

В това парламентарно болшинство доминират десните разбирания, десните полезности, без значение от това, че двете партии Има Такъв Народ и „ Продължаваме промяната “ не са се структурирали в същинския смисъл на разбирането за партия. Българска социалистическа партия се намира в отбранителна обстановка в това отношение, споделя доцент Валери Жаблянов пред “Труд “.

И обръща внимание на процесите вътре в самата партия - на деидеологизация, на отвод от обичайни, изконни полезности на левицата, да вземем за пример отвод от това да се упорства за промяна на данъчната система в тази обстановка на актуалния капитализъм, в която порастват с невероятна скорост разликите и неравенството.

Не одобрявам оценката, че Българска социалистическа партия се топи. Българска социалистическа партия претърпя три изборни произшествия, това еднолично. Топенето е постепенна загуба на поддръжка и гласове. Българска социалистическа партия имаше 80 народни представители в Народното събрание през март 2021 година, 44-ото Народно заседание, сега е с 26 народни представители. Това не е размразяване, това е сериозна злополука - пагубна загуба на доверие в българските гласоподаватели, пагубна загуба на благоприятни условия да се съставлява лявото политическо мислене, хората с леви социалистически полезности - българските жители, които желаят да видят една по-справедлива България с по-малко обществени разлики, с повече обществена сигурност за себе си и фамилиите си. Точно тези български жители, с подобен тип възгледи, не видяха в Българска социалистическа партия партията, която може да отбрани техните ползи, счита Жаблянов.

Нека да не забравяме целия избирателен резултат, той беше пределно сладкодумен - нито една политическа партия не получи доверието на българските жители да ръководи независимо. В момента имаме коалиция от 4 партии, които са безусловно противоположни като полезности, като идеология, като визии за развиването на обществото. За мен персонално ръководството на една такава коалиция е огромно предизвикателство. Участието на Българска социалистическа партия в нея, както и на другите политически партии, които изгубиха изборите, е по-скоро резултат от нуждата да бъде формирано парламентарно болшинство и постоянно държавно управление, в сравнение с резултат от авансово декларирани от партиите стратегии и планове, които са получили утвърждение от гласоподавателите. Няма такова нещо. За страдание последните избори бяха изборите, в които гласоподаваха минимум български жители от 1990 година насам. Това е задоволително показателно за заема на доверие, с който се употребява и болшинството, и Народното събрание, показва Валери Жаблянов.

По думите му лявата политика, социалистическата политика, има напълно ясни параметри. Всички опити да се изяснява по какъв начин нямало ляво и дясно и ляво-дясната еклектика не са нищо друго с изключение на опит да бъде унищожена лявата политика, да бъде наложена дясната политика като безалтернативна.

В днешното положение на стопанската система, в което вследствие на по този начин наречената ковид-криза, банкрутират всекидневно дребни предприятия, дребни притежатели, не приказвам единствено за България, икономическата конюнктура става все по-тежка. Държавите вземат огромни заеми за по този начин наречените ковид-мерки, които са едни средства вложени в действия, които не са индустриални. Държавите задлъжняват, обществата задлъжняват, жителите задлъжняват. Място за лява политика има повече от всеки път, безапелационен е Жабляно.

За страдание положението на Българска социалистическа партия в идейно отношение и като капацитет е такова, че тя не може да формулира и не може да издигне като политически цели и правила, които да следва, личната си политика. Тук отговорът на въпроса за присъединяване в държавно управление на Българска социалистическа партия - въпросът не е дали Българска социалистическа партия взе участие в държавно управление, а кой формулира политиката на това държавно управление. По предварителните поръчки, които бяха дадени, това държавно управление ще продължи да следва сегашната дясна неолиберална философия в стопанската система с плоските налози, със стоварването на данъчното задължение върху служащите и работещите пластове в обществото, със свръх облаги за монополистите, които на процедура са неефективно контролирани. Така че този метод на деяние на Българска социалистическа партия - с присъединяване в едно държавно управление без обща политика, без лични ясно изразени разбирания за това какво би трябвало да се отстоява в изпълнителната власт, това е голям риск за Българска социалистическа партия, тъй като по този метод Българска социалистическа партия се трансформира в открит покровител на дясно-либералната философия за ръководство на България, по думите на доцента.

Очакванията му от конгреса на Българска социалистическа партия се основавали на действителни обстоятелства, а те били следните - националният съвет на партията, който е висшият управителен орган, на процедура досега не е подготвил и не е приел документи за съвещанието на конгреса. От последното съвещание на конгреса ние имаме решение за подготовката на нова стратегия на партията, въпрос, който е изцяло зарязан, а комисията, която беше ръководена от Янаки Стоилов, надалеч преди той на стане парламентарен арбитър, остана без началник, защото той подаде оставка. Това е извънредно симптоматично, което значи, че в Българска социалистическа партия идейно политически диалог не се води. Не чакам на конгреса да се възроди внезапно идейната полемика, макар че това е, което би трябвало да направи конгресът -да направи една съдържателна идейна полемика по план за нова стратегия на партията или по въпроса за какво все още няма план за нова стратегия на партията, най-малко няма подобен огласен, не изключвам опцията той да бъде огласен няколко дни преди съвещанието на конгреса, само че това не го схващам като сериозен метод за приемането на партийна стратегия. Очаква се от конгреса също по този начин да установи оставка на ръководителя на партията и да бъде открита процедурата за нов избор на ръководител, макар че за жалост последният избор, който беше за ръководител на Българска социалистическа партия беше организира в прорез с всички изборни и демократични правила и стандарти. Тоест изборът в Българска социалистическа партия на ръководител не е обезпечен от позиция неговата почтеност и равнопоставеност на претендентите. Така че конгресът би трябвало да се произнесе и да подсигурява този развой в партията, тъй като настоящият ръководител разполага по всевъзможен начин и запаси да манипулира избора в своя изгода. Очаквам конгресът на партията да се произнесе по основни въпроси на външната политика на България и да ги предложи на вниманието на държавното управление. Такива са въпросът за районен съд Македония, както и за деескалацията на напрежението в региона на Черно море и за нормализиране на връзките сред Европейски Съюз и Руската федерация. Такъв дневен ред е рационален и би бил естествен от позиция на политическите провокации. Безпокойството ми е, че може би се отива още веднъж към един, както беше и предходният, високомерен конгрес, в който ролята на личността, както се споделяше в едни други времена, се акцентира неведнъж от делегатите на конгреса и се отива към един конгрес, който няма да има практическо значение за политиката на Българска социалистическа партия, счита Жаблянов.

Намеренията на госпожа Нинова са след трите пагубни загуби да сложи въпроси, които няма да отговорят за какво Българска социалистическа партия стига до това положение, а ще се направи опит да се изтъкне присъединяване на Българска социалистическа партия в държавното управление като политическо достижение на управлението. Това е смешно. Подобен опит би бил презрян, тъй като оценка на българските гласоподаватели за това къде е Българска социалистическа партия през днешния ден е безпощадна. Участието в изпълнителната власт е плод на ситуативна политическа развръзка и няма никакви учредения да се счита, че отразява действителното положение на партията. Важно е да се приключи преследването на социалисти от управлението, по този начин нареченият лов на вещици, да спре заклеймяването на обособени партийни политици и организации, да се възстановят правата на членове на Българска социалистическа партия да бъдат избирани, права, които са лимитирани от настоящия правилник. Необходими са промени в устава на партията, които да възстановят демократичното u действие, както и мястото и смисъла на конгреса и на националния съвет. Българска социалистическа партия не може да бъде лидерска партия, отсича доцент Валери Жаблянов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР