В Стара Загора ще се проведе първото в България Международно

...
В Стара Загора ще се проведе първото в България Международно
Коментари Харесай

Стара Загора ще е домакин на първото в България Международно търговско изложение „Загора Експо-етерични масла“

В Стара Загора ще се организира първото в България Международно комерсиално ревю „Загора Експо-етерични масла“.

Oрганизатори са Нина Гергинова, ръководител на съдружие „Национален фестивал на лавандулата“ с поддръжката на община Стара Загора, регионална администрация Стара Загра и Тракийски университет. „ Загора Експо“ ще  събере на едно място аграрни стопанства, занимаващи се с етерично- маслени култури, и притежатели на дестилерии, преработващи тези етерично маслени култури “, уточни Нина Гергинова.

„ От предходната година работим за реализирането на „ Загора Експо “. Тази година събитието ще се организира от 15 до19 септември.Обсъждаме мястото да бъде парк „Артилерийски“ и зоната към него “, заяви зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

„ Една от аргументите да нареждаме събитието в средата на септември е и това, че статистиката за години обратно демонстрира, че месецът е доста ненатоварен като претовареност на хотелската база от останалите месеци. През пролетта да вземем за пример „Бата Агро“ запълва напълно легловата база даже в прилежащите общини и области. Затова се насочихме към септември да разработим ревю, което да стартира да пораства през годините, да се наложи във времето и в Стара Загора да се случват нови хубави неща “, безапелационна е Желева.

„ Предвижда се гостите на града да се насладят и на разнообразна културна стратегия. Предстоят диалози с Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ Държавна опера Стара Загора да вземат присъединяване в него, с цел да запълним сцените освен в новия парк, а и в Античния конгрес, в цялата културна инфраструктура в града и общината“ – добави Милена Желева. Тя добави, че ще се организира и теоретичен конгрес за етерично-маслените култури.

„Тази самодейност ще бъде доста потребна освен за Стара Загора, само че и за цялата област “, сподели в приветствието си ректорът на Тракийски университет доцент Добри Ярков. Той напомни, че висшето образователно заведение е единственото в България, което образова студенти в компетентност – „Етерично-маслени култури “. „ Нашият университет освен е мощен в научно-развойната активност, той е един от университетите на лидерски позиции в това отношение в България, само че нашето огромно преимущество е, че ние можем да обучим фрагментите, които работят от земята до крайния артикул. И специалността ни „Етерично-маслени култури“ се надгражда със специалността „Медицинска козметика“ “, добави Ярков. Той е безапелационен, че комерсиалното ревю ще даде добър образец по какъв начин работят дружно бизнес, просвета и обучение.

Покани за присъединяване уредниците са отправили към посолствата на страните с опит в развъждането на етерично-маслени култури – Франция, Испания, Италия, Португалия, Турция, Румъния, Гърция, Грузия, както и към Германия и Австрия като едни от най-големите консуматори на етерични масла.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР