Зрелищният спектакъл Завръщането“ даде старт на тазгодишното издание на един

...
Зрелищният спектакъл Завръщането“ даде старт на тазгодишното издание на един
Коментари Харесай

Зрелищният спектакъл „Завръщането“ даде старт на фестивала „Сурва“

Зрелищният театър „ Завръщането “ даде старт на тазгодишното издание на един от най-големите маскаради в Европа.

Феерия от тон и светлина придвижи гостите на формалното разкриване на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ 2023 в атмосфера на мистичност.

Президентът на Република България Румен Радев, кметът на община Перник Станислав Владимиров и президентът на ФЕКГ Ларс Алгел възпламениха огъня на Сурва, който ще гори в трите фестивални дни, с цел да събира дребни и огромни към хубостта на традицията.

„ Сурва надви над злото и победи “, съобщи президентът Румен Радев и добави, че няма мощ, която да спре Сурва. Президентът Радев, който е и патрон на „ Сурва “ сподели още, че този фестивал не е единствено въодушевление и дух, само че и необикновен мост, който свързва народите. „ Който мисли, че родните обичаи угасват, дано пристигна в Перник – да види ентусиазма и вълнението на младите, добави Румен Радев. Той се обърна към кмета на община Перник Станислав Владимиров и към множеството доброволци, които проведоха този празник и дадоха късмет още веднъж да се докоснем до него и изрази благодарността си към тях. „ Продължавайте все по този начин да ни зареждате с дух, въодушевление и религия. Да гоните надалече караконджули и зло. Да бъде благополучие! На добър час “, заключи Румен Радев.

„ Нашата Сурва още веднъж е тук! Хиляди чанове ще зазвънят още довечера. Хиляди маски ще видите на нашия площад. Зад страшните маски се крият големи усмивки и положително. Тези маски са микс от традиция и настояще. Тези звънци, които млади и остарели носят придвижват традицията в бъдещето. Хилядите участници, които дойдат в Перник ще изгонят злото и ще донесат положителното. Защото то ни е доста нужно в този момент “, сподели кметът Станислав Владимиров. Той добави, че всички те ще донесат такава сила, която ще се придвижи в цяла България, ще ни сплоти, ще ни сплоти. „ Сурва “ е фестивалът на фестивалите. Всеки, който усети магията на този фестивал, ще я отнесе в дома си. И съм сигурен, че следващата година отново ще се върне. Тук, в нашия град “, съобщи кметът на Перник.

Президентът на ФЕГК Ларс Алгел си спомни първото си идване в Перник преди съвсем 20 години. „ През 2004 година Перник се състоя конвенцията на ФЕКГ и разяснява, че оттогава фестивалът се е развил извънредно доста. През 2024 година, 20 години по-късно Перник още веднъж да бъде хазаин на конвенцията на ФЕКГ “, разгласи президентът на организацията. „ Сурва ни е по-нужна от всеки път, с цел да свързва хората от разнообразни култури “, сподели още Ларс Алгел.

Старт на спектакъла дадоха група тъпанджии към АНПТ „ Граовска младост “, които приковаха вниманието на публиката към сцената. С огнено шоу танцьорите на „ Нов цирк “ възпламениха по извънредно атрактивен метод огънят на Сурва, върху Мемориала на миньорския труд. Спектакълът продължи с осъществяване на очарователните танцьори от пернишката групировка Dance Squad, които направиха съвременен прочит на български национални танци. Един от гвоздеите на вечерта бе осъществяването на певиците на отбор „ Пирин “ показано дружно с Мирослав Петков – DJ Mascota и D-Trax. Ефектен бе и завършекът на вечерта. Зрителите с притихнал мирис следиха грандиозно шоу, което съчета 3D mapping, тон, светлина и пироефекти, с цел да опише за безконечната борба сред положителното и злото.

Официалното разкриване бе излъчено, посредством живото лъчение във Фейсбук страницата и YouTube канал а на фестивала, Канал Струма и интерактивната телевизия на VIPNET – Pernik. По този метод хиляди фенове от всички точки на света съпреживяха магията на Сурва.

Водещи на церемонията бяха Мариана Попова и Веселин Плачков.

Международният фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ се провежда от Община Перник и фондация „ Култура Перник “ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата поддръжка на Министерство на културата и Национален фонд „ Култура “, „ Конкурс за дотации за планове с национално значение за 2022 година “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР