В първото събитие на Бургаската опера за Сезон 2022/ 2023

...
В първото събитие на Бургаската опера за Сезон 2022/ 2023
Коментари Харесай

„Севилският бръснар“ отново зарежда с настроение Бургас

В първото събитие на Бургаската опера за Сезон 2022/ 2023 Йоана Кадийска и Добромир Момеков са Розина и Фигаро на 4-ти октомври
Почти една година след блестящата премиера /на 8 октомври 2021 г./ новият постановъчен прочит на „ Севилският бръснар “ от Джоакино Росини, по постановка – доцент доктор Александър Текелиев, ловко комбиниран с истинските сценографски и костюмографски решения на Денис Иванов, продължава да е шлагер – с постоянно настоящите тематики, шеметни режисьорски решение и авангардна сценография, вихрено артистично наличие, щипка еротика и обезпечени усмивки.

В първото за Сезон 2022/ 2023 събитие на Бургаската опера, свръхдинамика, непрекъснат низ от комични моменти, неподправено въодушевление, подбудено от изключителната прочувствена заварка на всички на сцената, чакат публиката на 4-ти октомври, вторник, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас. Чудесен артистичен каст се превъплъщава в свежите функции на един от най‐забавните спектакли на Държавна опера – Бургас – с интелигентно възприятие за комизъм, персонален сексапил и неизчерпаема сила.

Под майсторската диригентска палка на маестро Иван Кожухаров – диригент-постановчик на „ Севилският бръснар “,  на 4-ти октомври на сцената на Операта излизат превъзходни актьори.  Баритонът Добромир Момеков /гост/, който бе обаятелен Фигаро и в спектакъла през м. август т. год. на сцената на Летния спектакъл, в границите на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “. Тогава той влезе за първи път в свръхзабавното амплоа на именития бръснар, само че в жанр Елвис Пресли и епохата на рока от 70-те години, като реализира незабравим синхрон с всички останали актьори в спектакъла, който те не просто показаха, а съпреживяха – с доста въодушевление и очевидно наслаждение от протичащото се на сцената. И вокално, и артистично, и като изцяло лъчение, гост-солистът бе същинска хала, а обликът му пасна стопроцентово. След завършването на Музикалната академия в София, Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона. От 2005 година той се образова при именития бас Никола Гюзелев. Момеков е пял на големи интернационалните сцени – Фестшпил Залцбург, операта в Страсбург и Националната опера на Албания. Гастролирал е в огромен брой театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най-популярните творби на Пучини, Верди, Росини и Доницети. Носител е на интернационалната премия „ Никола Гюзелев “ за 2021 година

В облика на хитрушата Розина  за четвърти път влиза солистката на Държавна опера – Бургас – харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска, която е същински ураган от сексапил и страсти, в комбиниране с чудесни вокални данни и хубав богат тембър. Лирико-спинтовият тенор Николай Моцов с голямо наслаждение ще излезе на сцената за седми път в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива – с всеки минал театър той е все по-въздействащ в построяването на облика, който има няколко аспекта, и пораждащ откровен смях със сполучливите си театрални етюди. Басът Костадин Мечков ще бъде още веднъж щекотливия облик на остарелия досадник на Доктор Бартоло, който се домогва несполучливо до вниманието на хубавицата Розина. Много добра вокална подготовка и уместно подбрани театрални способи ще показа басът Делян Славов – след спектакъла през м. август в Летния спектакъл, за повторно ще влезе в ролята на Дон Базилио в осъвременения прочит на „ Севилският бръснар “, въпреки да е пял ролята неведнъж в типичен постановки на известната комична опера на Росини. Сопраното Нона Кръстникова още веднъж ще провокира откровени усмивки с нейната симпатична, дръзка, провокативна Берта, която не крие афинитета си към мъже, вино и… още нещо и построява облика с задоволително самоирония. Свеж и артистичен ще бъде и баритонът Йордан Христозов – в функциите на Фиорелло, доближен на Граф Алмавива, и Офицера.

В общото вихрено въодушевление се вписват и чудесните актьори от хоровия състав на Бургаската опера, с диригент Невена Михайлова, които имат самостоятелни завладяващи актьорски задания, изпълнени с доста възприятие за комизъм и динамичност.

Своя незаместим принос в случването на следващ трогателен театър под знака на високо качество имат и асистент‐режисьорите Петър Тихолов и Лина Пеева, концертмайсторът на оркестъра Христо Белчев, пианистката Мира Искърова, която извършва клавирните речитативи, експертите от техническите служби и всички, които са отвън светлината на театралните прожектори, само че със своя труд способстват за изцяло издържания образ на „ Севилският бръснар “.

Спектакълът не се предлага за лица под 12 години!

Oще за програмата на Бургаската опера за м. октомври:

На 7 октомври в залата на Операта е премиерата на концертния театър „ Златните песни от „ Златният Орфей “ – под диригентската палка на Левон Манукян, който е създател и на оркестрациите, двамата обичани български артисти Орлин Горанов и Маргарита Хранова ще показват емблематични песни от фестивала за известна музика „ Златният Орфей “. С новия план през идния месец Бургаската опера ще гостува и в Плевен, Благоевград, Пловдив и Сливен. На 12 октомври във фоайето на Бургаската опера е камерният вокален концерт „ Вечер на френската музика “. На 17 октомври на сцената на Операта е балетният театър „ Пепеляшка “.От 17 до 21 октомври ще се организира Първият народен конкурс за млади оперни артисти с интернационално присъединяване „ Стоян Попов “, а галаконцертът на лауреатите е на 21 октомври – рожденият ден на именития български баритон със международна популярност, в залата на Държавна опера – Бургас. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по „ Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти “ и с финансовата поддръжка на Община Бургас.

За най-малките фенове Бургаската опера е подготвила театър на „ Пиф, Паф, Пуф “ – на 24 октомври.На 27 октомври ще бъде формалното честване на 80-годишнината на именития български композитор проф. Александър Текелиев – с осъществяване на негови известни произведения. На 29 октомври е премиерата на детският балетен театър „ Червената шапчица “.

Освен турнето със „ Златните песни от „ Златният Орфей “, екипът на Бургаската опера има пътувания и в Провадия – на 5 октомври, с „ Макс и Мориц “, и на 25 октомври – с „ Пинокио “ и „ Оскарите в музиката “, в Карлово.

Очаквайте детайлности за всяко от събитията.

Билети за комичната опера от Росини „ Севилският бръснар “ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/,както и в мрежите на Grabo – и Eventim –.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР