В началото на месеца станахме свидетели на грандиозните чествания по

...
В началото на месеца станахме свидетели на грандиозните чествания по
Коментари Харесай

Юбилеят на кралицата: Българка е част от екипа, създал сцената за концерта пред Бъкингамския дворец


В началото на месеца станахме очевидци на грандиозните празнувания във връзка платинения празник на кралица Елизабет II. Концертът пред Бъкингамския замък събра звезди от целия свят и беше една от кулминационните точки на празненствата.

Българката Заря Врабчева е сценографът, който стои зад концепцията и основаването на плана за сцената, забелязана от над 1 милиард фенове.

3 юни, Лондон

Четири подиуми, десетки международни звезди, хиляди светлини, стотици хиляди фенове към двореца и над 200 000 милиона пред телевизионните екрани. И една българка, част от екипа на английската компания „ Стуфишн “, която девет месеца преди този ден е почнала да мисли концепцията за сцената, на която това епохално събитие се случва.



„ Този план е може би един от най-големите, по които съм работила. Екипът бяхме двама души, от време на време ставахме и трима, само че общо взето през цялото време с моя сътрудник Рик Липсън го изведохме от концептуалната му фаза. Буквално от първите скици. Идеята за това по какъв начин ще наподобява, всичко, до реализацията -последния ден, в който към момента правихме неща още по обекта и на подготовки “, описа Заря Врабчева.

„ Всъщност концепцията, която ние имахме още от началото, беше да създадем едно друго събитие, което в никакъв случай не беше конструирано по този метод. Да има едно прекарване на 360 градуса към този паметник, който в действителност е мемориалът на кралица Виктория и двореца. Тоест тези два емблематични архитектурни обекта да са във фокуса и в центъра на цялото събитие “, показа още тя.



Заря живее в Лондон от близо девет години. Архитектурата е нейното предопределение, само че не крие, че обича класическата музика и рисуването. Любовта я откъсва от класическата архитектура и се насочва към сценографията. Усмивката ѝ проличава и от картините и скиците, които рисува в свободното си време.

Заря е част от екипа на една от най-големите компании в света, която основава театрални, сценографски и механически решения за културни събития от всевъзможен мащаб.



„ Клиентите ни са доста забавни създатели от всевъзможен отрасъл, освен музикален, сценичен, шоубизнес. Правили сме от олимпийски церемонии до театрални постановки и това е доста вдъхновяващо. Всеки път, когато се усети тази сила на живата аудитория, без значение дали ще бъдат 50 души в залата или 50 000 на стадион, е незаместим продан на страсти, който дружно усещаме “, споделя Заря.

Другото грандиозно събитие, в което тя е оставила своята диря, е завръщането на АББА в особено издигната Арена, в основаването на която има и малко български заряд.



„ Това е един доста специфичен и неповторим план самичък по себе си - както самото шоу, което се случва вътре, по този начин у самата архитектура, в която се случва. Аз би трябвало да кажа, че бях част от този екип в първите девет месеца, в които се случва от общо три години, в които се работеше в нашето студио. Наистина фантазиите бяха огромни, а рисковете големи и до последно никой не знаеше по какъв начин ще бъде общопризнат от публиката, тъй като това бе цифров концерт на АББА с аватари и доста забавно светлинно шоу, което се случва вътре в арената “, описа българката.

Докато учи архитектура, огромна част от плановете ѝ са свързани с образованието и не крие, че желае да съчетае тези два свята в бъдеще - сценография с някоя по-социална идея. Не крие и че би желала да работи в България.



„ България е мой дом и в никакъв случай не съм съумяла да се отцепя, в никакъв случай не съм имала предпочитание за това. Винаги с един крайник и сърце съм там. Много неща ми липсват, несъмнено, фамилията, само че и просто едно такова възприятие за принадлежност, което е мощно развито у мен. Така че виждам в никакъв случай да не скъсам тази връзка и в действителност доста бих желала един ден да имам планове, които да способстват удобно за средата там “, споделя Заря.

И до момента в който сполучливо се потвърждава в международен град като Лондон, където доста малко се обръща внимание на това от кое място идваш, а какво можеш, нямаше по какъв начин да не попитам Заря, която мечтае за това да сътвори театрален план в България, какво изпълва със наличие за нея думата „ триумф “.



„ С течение на времето съм осъзнала, че триумфът е нещо доста повече вътрешно като възприятие и доста повече се намира в процеса и в пътя, в сравнение с във финалната дестинация или резултат. Ако човек вижда смисъл и по този начин го въодушевява и има вяра в това, което се занимава, това за мен е сполучливо. Ако по този метод съумява да въодушевява и повлиява позитивно и на други хора, без значение от мащаба и страничните отзиви на хора. Чувството, че правиш нещо, което ти дава смисъл - това е триумф “, споделя Заря Врабчева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР