Разсекретиха разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му

...
Разсекретиха разговор между френския президент Еманюел Макрон и руския му
Коментари Харесай

Путин към Макрон: Слушай ме много внимателно


Разсекретиха диалог сред френския президент Еманюел Макрон и съветския му сътрудник Владимир Путин. Той се е провел дни преди старта на войната в Украйна и демонстрира напрежението сред двамата водачи, показва изданието „ Фигаро “.

Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „ Президент, Европа и война “, режисиран от журналиста Ги Лагаш и дава дипломатически подтекст за последните шест месеца на Макрон в Елисейския замък.

Разговорът съставлява яростна замяна на реплики сред двамата президенти. Макрон е корав в решенията си, само че Владимир Путин не се отхвърля и дори се изнервя, казвайки на френския прездинет „ Слушай ме доста деликатно “.

Публикуваме цялостния диалог сред двамата без редакторска интервенция.

Еманюел Макрон:

След последния ни диалог, напрежението продължава да пораства. Знаете моето предпочитание и увереност да продължим разговора. Искам да ми кажете вие по какъв начин разчитате тази обстановка и да ми кажете непосредствено – какви са вашите планове. След това дано се опитаме да намерим още позитивни стъпки.

Владимир Путин:

Какво мога да ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлер Шолц ми казахте, че Зеленски е подготвен за деяние. Че е квалифициран да вкара Минските съглашения. Той ви лъже. Не знам дали чухте изказването му през вчерашния ден, че Украйна би трябвало да има достъп до нуклеарни оръжия.

( дипломатически консултант Еманюел Бон: не е по този начин, както и да е )

Също по този начин чух по какъв начин коментирате Минските съглашения на конференция в Киев на 8 февруари. Казвате, че те би трябвало да бъдат ревизирани, с цел да бъдат, изтъквам, „ използвани “.

( съветниците на Еманюел Макрон: „ Не е правилно, не е споделил това “, „ Ще му кажа да не навлиза в по-детайлна полемика по тематиката “ )

Еманюел Макрон:

Владимир, като за начало, в никакъв случай не съм казвал, че Минските съглашения би трябвало да бъдат ревизирани. Не съм казвал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че би трябвало да бъдат приложени, да бъдат уважавани. Това е друго от казаното от вас.

Владимир Путин:

Слушай, Еманюел, не разбирам какъв ти е казуса със сепаратистите. Те най-малко направиха всичко належащо, с цел да има градивен разговор с властта на Украйна.

Еманюел Макрон:

С почитание към казаното от теб, Владимир, имам няколко коментара: Първо, Минските съглашения са разговор за теб и си в правото си. В този смисъл, че чакаме базата за каквато и да е полемика да бъде входиран текст от сепаратисти. Също по този начин когато твоят договарящ се опита да накара украинците да разискват тези текстове от сепаратистите, той не се отнася с почитание към Минските съглашения. Няма сепаратистите да вършат оферти за украинските закони!

Владимир Путин:

Разбира се, имаме тотално друго разбиране за обстановката. По време на последната ни среща ти припомних, и дори ти прочетох, параграфи 9, 11 и 12 от Минските съглашения.

Еманюел Макрон:

Имам ги пред мен! Много хубаво са написани от държавното управление на Украйна. Параграф 9 предлага да се водят диалози с Донецка и Луганска области, както е заложено в контракта. Именно това предлагаме и ние. Не знам твоят юрист къде е учил право. Гледам тези текстове и се пробвам да ги ползвам! И не знам кой правист може да ти каже, че в суверенна страна, законите могат да се оферират от сепаратистки групи, а не от демократично определените управляващи.

Владимир Путин ( нервиран ) :

Това не е демократично определено държавно управление. Те пристигнаха на власт с прелом, имаше хора, които бяха изгорени живи. Това беше кървава баня и Зеленски е виновен за това.

Слушай ме доста деликатно: правилото на разговора е да вземеш поради мнението на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричаш, молят те да бъдат препоръчани на украинските управляващи, само че не получават никакъв отговор. Къде е разговорът?

Еманюел Макрон:

Не ни пука какво оферират сепаратистите. Това, което желаеме от тях е да доближат до консенсус с Украинците и всичко би трябвало да бъде направено съгласно закона. Това, което одеве сподели хвърля съмннеие върху разбирането ти за Минските съглашения, щом смяташ, че си имаш работа с незаконни и терористични управляващи.

Владимир Путин:

Слушай ме (много изнервен). Чуваш ли ме добре? Казвам ти отново, сепаратистите реагираха на предложенията на украинските управляващи. Те дадоха отговор, само че от украинска страна нямаше продължение.

Еманюел Макрон:

Добре. Това, което ти предлагам е да организираме среща с всички заинтригувани страни, с цел да можем да продължим напред. Утре ще помоля това да бъде свършено. Но през последните два дни сепаратистите не желаеха да вземат участие в полемиките. Веднага ще желая това от Зеленски. Съгласни ли сме това? Ако сме, действаме и вършим среща на следващия ден.

Владимир Путин:

За да се съглася, би трябвало незабавно да прочета тези оферти. Но през цялото време трябваше да се окаже напън върху украинците, само че никой не искаше да го направи.

Еманюел Макрон:

Знаеш, че ще направя всичко допустимо да ги натисна.

Владимир Путин:

Знам, само че жал няма резултат.

Еманюел Макрон:

Трябва да ми окажеш помощ малко ( с палав звук ) . Ситуацията е доста напрегната. Наистина се обадих на Зеленски през вчерашния ден с молба да се успокои. Ще му кажа отново – да успокои всички, да се успокоят в обществените мрежи, да успокоят и военните в Украйна. Но също по този начин считам, че ти би трябвало да се обадиш, с цел да се успокоят украинските военни елементи. Имаше доста бомбардировки през вчерашния ден. Ако желаеме да дадем късмет на разговора, би трябвало да успокоим нещата в района. Как виждаш еволюцията на военните образования там?

Владимир Путин:

Обученията не престават по проект.

Еманюел Макрон:

Значи, ще приключат довечера, по този начин ли?

Владимир Путин:

Да, евентуално довечера, само че несъмнено ще оставим военно наличие на границата до момента в който ситуацията в Донбас не се успокои. Дискусията ще бъде осъществена след консултация с министрите на военните работи.

Еманюел Макрон:

Добре, Владимир. Казвам ти напълно почтено, за мен е извънредно значимо да върнем тази полемика в естествени рамки и да избегнем напрежението. Това, което е доста значимо за мен и те апелирам за това е да държиш обстановката под надзор. Това е първата точка. Разчитам на теб. Не се поддавай на никакви провокации през идващите часове и дни.

Искам да насочва две доста съответни оферти към теб. Първо, да организираме среща през идващите дни в Женева с теб и президента Джо Байдън. Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали да ти насочва това предложение. Президентът Байдън също разсъждава върху методите за деескалация на обстановката. Кажи ми датата, която те устройва.

Владимир Путин:

Благодаря ти, Еманюел. Винаги е огромно наслаждение и чест да беседвам с европейските си сътрудници, както и с тези от Съединените щати. И постоянно ми е доста занимателно да приказвам с теб, тъй като си имаме доверие. Тъй че, Еманюел, аз ти предлагам да обърнем нещата. Първо, дано подготвим тази среща авансово. Чак по-късно ще можем да приказваме с теб.

Еманюел Макрон:

Но можем ли да си кажем с теб през днешния ден, че след тази полемика, се съгласихме на едни правила? Искам да изясня този въпрос с теб. Искам явен отговор от теб. Искам среща лице в лице сред теб и американците. Тогава ще поканим и европейците, окей?

Владимир Путин:

Това предложение си заслужава да се обмисли, само че в случай че искаш да бъде добре в съгласие, дано помолил съветниците си да се чуят. Но кардинално съм склонен.

Еманюел Макрон:

Добре, потвърждаваш, че си склонен. Предлагам нашите екипи да се опитат да създадат общ текст, нещо като прессъобщение, което да пуснем след този диалог.

Владимир Путин:

Честно да ти кажа, желаех да играя хокей на лед, само че съм тук и си приказвам с теб преди да стартира да упражнявам. Ще се обадя на съветвниците си.

Еманюел Макрон:

Както и да е, благодаря ти, Владимир. Ще държим връзка. Когато имаш решение, обади ми се.

Владимир Путин ( на френски ) :

Благодаря ви, господин президент.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР