Университети в Пловдив отвориха общежитията си за семействата на украински

...
Университети в Пловдив отвориха общежитията си за семействата на украински
Коментари Харесай

Пловдивски университети предоставят общежития за бежанците от Украйна

Университети в Пловдив отвориха общежитията си за фамилиите на украински студенти, които желаят да дойдат в България. Студентите бяха освободени и от семестриални такси.

30 са местата за родственици на украинци в общежитията на Университета по хранителни технологии. От фамилията на Олена обаче не може да дойда никой - татко ѝ и брат ѝ са мобилизирани, а майка ѝ не би тръгнала без тях.

" Аз доста бих желала моите родители да дойдат тук, само че за жалост аз пребивавам в Запорожка област и в този момент за нас е затворено прекосяването сред градовете, не приказвам за граници, това е доста рисково. Ние живеем на 50 км от Бердянск и 100 км от Милитопул, където в този момент доста неприятни стават нещата ", разяснява Олена Дущек, студент в Университета по хранителни технологии.

Към Пловдив не могат да тръгнат и студентите, които са били в Украйна, когато е оповестена мобилизацията. Други са пътували по няколко денонощия, с цел да избягат от ужаса на войната.

" Имат предпочитание с родителите да дойдат в България, само че на този стадий това е невероятно, тъй като са в региони, в които се водят военни дейности и в които е доста мъчно въобще да се излиза, даже на открито на улицата. Със боязън следим събитията, тъй като не знам какво ще се случи на следващия ден и най-много доста се опасявам за студентите ми, които са там, те се опасяват за своите родственици ", съобщи доцент Петя Несторова от УХТ-Пловдив.

Във всички висши учебни заведения в града са планувани облекчения за студентите от Украйна. В Медицинския университет ги освобождават от такси за общежития и са подготвени да провеждат благотворителни начинания.

" Ръководството е планувало срещи с тях, с цел да разберем какви са фактически техните потребности и по какъв начин нашата помощ да бъде ефикасна ", съобщи проф. доктор Ани Белчева Медицински университет-Пловдив.

Без такси ще бъдат настанени и украинските студенти в Пловдивския университет. Там те са 142. Пазят се места и за четири момчета от Аграрния университет, които в този миг нямат опция да учат даже онлайн поради военния спор. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство отпускат финансова помощ на шестима свои студенти от Украйна и имат подготвеност да ги настанят в общежитие, с цел да понижат разноските им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР