Малки стаи в манастира „Успение Богородично“ в Кърджали, под опеката

...
Малки стаи в манастира „Успение Богородично“ в Кърджали, под опеката
Коментари Харесай

Отец Боян Саръев приема в манастира си жени и деца от Украйна, има нужда от храни, дрехи и финансова помощ

Малки стаи в манастира „ Успение Богородично “ в Кърджали, под опеката на отец Боян Саръев, са новият дом на две дами от Украйна и четири деца. Те са първите бягащи от войната, които градът, учреден от бежанци от Беломорска Тракия и Македония през 20-те години на предишния век приютява. Очакват още бежанци.

В манастира има място за 50 бежанци. Яна, Надя и децата им са първите. Само преди 2 седмици те надали са си представяли, че ще посрещнат 8 март в България, бягайки от родината си с малко багаж.

Двете дами се срещат по време на сложния път до България. Въпреки страховете, че децата нямат задгранични паспорти, те потеглят, с цел да ги спасят от бомбите. От границата до манастира ги транспортират доброволци от Кърджали.

" Чувахме по какъв начин всичко към нас е обстрелвано, слушахме, и бе такава суматоха, не знаеш какво да правиш, съседи бягат в укритието, стартира блъсканица, всички са изплашени. И се появи опция да напуснем, да напуснем Украйна. Наложи ми се доста бързо да взема решение, да се съвзема ", сподели Яна Улейник.

Яна взема решението, тъй като огромният ѝ наследник скоро ще навърши 18 година и би трябвало да бъде мобилизиран. Надя потегля с децата си на 7 и 14 година, само че в Украйна остава брачният партньор й.

" Хората желаят мир, единствено мир и успокоение. Защото ние живеехме като всички хора, устройвахме се, децата растяха, учеха, а в един миг този живот нищо не значи. Ние тук дойдохме всичко на всичко с децата и документите. Сега се оказва, че би трябвало да стартираме живота си изначало. Това го разбирам, а мъжът ми? Ще се надяваме, че ще се върнем. При какви обстоятелства- не зная ", споделя Надя Глушкова.

У дома Яна работила във фурна, а Надя била асистент в детски център. Тя и преди е била в България, работила като шивачка. Децата им схващат, че в родината им има война.

В Кърджали децата скоро ще тръгнат на учебно заведение.

" Говорихме с учебното заведение, децата да тръгнат на учебно заведение, с доктор от здравната работа, който е подготвен и ще поеме медицинските грижа на всички нуждаещи се ", сподели отец Боян Саръев.

Освен бежанците, в манастира се грижат за прехраната на небогати хора повече от 20 година В момента на храна разчитат 60 души. За да продължи поддръжката за нуждаещите се, отец Саръев се надява на помощ от кмета, бизнеса и елементарни хора.

" Имаме потребност, несъмнено, от всичко, от храна, от облекла, от финансова помощ, от друга всякаква, която може да облекчи по някакъв метод и да бъде в интерес на страдащите бежанци ", споделя отецът.

Очаква се тези дни още бягащи от Украйна да дойдат в обителта. Тук ги чакат дребни, само че уютни стаи с всичко належащо, топлота и човечност.

Репортер: Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР