Указанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за изписване на диетични

...
Указанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за изписване на диетични
Коментари Харесай

НЗОК: Указанията за диетичните храни са изготвени на база експертни становища

Указанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за изписване на диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване са направени на база публични мнения, постъпили от Експертния съвет по педиатрия и от Експертния съвет по гастроентерология, както и от Българското сдружение по детска гастроентерология, хепатология и хранене. Това оповестиха от пресслужбата на НЗОК след питане от Българска телеграфна агенция във връзка позиция на съдружие „ Общност Мостове “. В позицията на неправителствената организация се показва, че .

От НЗОК допълниха, че според мнението на Експертния съвет по гастроентерология, домашното ентерално хранене може да бъде осъществено посредством назална тръба при пациенти, които се нуждаят от домашно ентерално хранене за къс интервал от време – четири до шест седмици, а при дълготрайно време на хранене по този метод - посредством перкутанна ендоскопска гастростома, перкутанна ендоскопска йеюностома, перкутанна лапароскопски асистирана гастростома, радиологично сложена гастростома или перкутанна радиологична гастростома.

В мнение на Експертния съвет по педиатрия ентералното хранене при деца е дефинирано като „ използване на хранителни смеси за облекчаване на субстратните потребности на организма посредством специфични сонди, чийто връх е ситуиран дистално от устната празнина “, показаха още от пресслужбата. С оглед специфичните потребности на децата, в мнението на Експертния съвет по педиатрия е посочен като изключение режим на приложение на ентералните храни, който включва и опция за орално хранене.

На съображение на тези мнения са направени напътствията на НЗОК. Здравната каса заплаща диетични храни за диагнозите, които са включени в Списъка на болесттите, за чието домашно лекуване на територията на страната НЗОК заплаща изцяло или отчасти лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели. В Списъка на болесттите са включени диагнозите „ Тежко белтъчно-калорийно недохранване, неуточнено “ и „ Умерено белтъчно-калорийно недохранване “. Тези диагнози включват тежка загуба на тегло при деца или възрастни и водят до бърза загуба на тегло и смяна в органните функционалности, до хранителни, метаболитни и инфекциозни затруднения. Именно тези положения изискват дълготрайно белтъчно-калорийно ентерално хранене. Тези положения не допускат краткосрочно перорално приемане на храни, допълниха от пресслужбата.

Списъкът на болесттите дефинира и обсега на Спецификация за правенето на листата с диетичните храни за специфични медицински цели, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК. В нея са включени профилирани храни, които са предопределени за ентерално хранене, защото диагнозите, при които се ползват, изискват точно подобен тип хранене, показаха още от пресслужбата, представени от Българска телеграфна агенция.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР