Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо. Това

...
Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо. Това
Коментари Харесай

Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Ухапването от кърлеж може да провокира алергия към месо. Това сподели доктор Диляра Маринова, експерт по инфекциозни заболявания във ВМА.

„ Когато кърлежът ухапе човек, допустимо е да не му съобщи болест, само че посредством слюнката тази молекула може да попадне в кръвообращението. Създава се първична имунна реакция. Дълго време човек може да не усеща нищо. В един миг, когато хапне алено месо, може да има друга алергична реакция ”, добави доктор Маринова.

Тя разясни, че в слюнката на кърлежа има разнообразни молекули, някои от тях са с обезболяващ темперамент – може да не разберем, че сме ухапани.

Тя посъветва, когато пациентът види кърлеж по тялото си, да го извади оптимално бързо. „ Колкото повече стои, толкоз повече има късмет да придвижи болест. Кърлежът се хваща за главата, оптимално близо до тялото и се изважда, посъветва тя. " Не го заливаме с олио, сапун, без въртене късаме хоботчето, отиваме някой да ни го почисти ”, добави лекарят пред Нова.

Ако след захапване от кърлеж се появи обрив, настинка, температура – би трябвало да посетим доктор, по-добре инфекционист.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР