Трудно подвижни хора има навсякъде из България. Най-активно гласуват обаче

...
Трудно подвижни хора има навсякъде из България. Най-активно гласуват обаче
Коментари Харесай

Гласуването в мобилни секции: бум на трудно подвижни избиратели или смяна на метода

Трудно преносими хора има на всички места из България. Най-активно гласоподават обаче жителите на седем области - Разград, Кърджали, Благоевград, Шумен, Смолян, Пазарджик, Търговище или Силистра. За четири години - от постоянните парламентарни избори през 2017 година до последните през ноември 2021 г, броят на хората, които не могат да стигнат до изборните секции и желаят да бъдат посетени вкъщи с преносими урни, се е удвоил. Сред тях съвсем няма поданици на градовете с най-многобройно население, а електоралните им желания са главно към Движение за права и свободи.

Тази картина обрисуват оповестените от Централната изборна комисия (ЦИК) данни за гласуването с преносими секции за трите парламентарни вота през отиващата си година. Нередности в гласуването, заобикаляне на машинния избор, надзор над гласовете и злоупотреби с документите за трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК) - по този начин наподобява същата картина от гледната точка на изборни специалисти и на Министерство на вътрешните работи.

До скоро преносимите урни не провокираха необикновен интерес поради нищожно дребния им размер спрямо всички останали секции. Ситуацията се промени в последните няколко месеца, когато ползата към гласоподаване в тях внезапно се усили. Тези секции се разграничават от останалите по две неща - че в тях се пускат хартиени бюлетини, за разлика от машинното гласоподаване в множеството други секции, и че цялата административна активност към основаването и обезпечаването на работата им се прави от общинските кметове, а не от изборната администрация.

Вълната от мъчно преносими гласоподаватели

По закон в дома си може да гласоподава всеки гласоподавател, който има документи от ТЕЛК. Ако няма подобен, той може да удостовери положението си с епикриза или различен медицински документ, подписан от доктор. Преценката дали изискванията за преносима изборна урна са изпълнени принадлежи на общинската администрация. Прави се инспекция на документите по длъжностен път, а в случай че служебната инспекция не е сполучлива, тогава общините би следвало да изискват от експертните лекарски комисии документи.

На парламентарните избори през 2017 година броят на преносимите урни е бил едвам 185. Четири години по-късно това се усилва с съвсем 50 % и през април 2021 година доближава 283. Тогава в тях гласоподават малко над 8 хиляди души. По това време машинният избор към момента беше по желание и хартиените бюлетини продължаваха да са пожеланото средство за гласоподаване.

След постоянните избори напролет обаче новоизбраното 45-то Народно заседание Два месеца по-късно - на изключителния избор през юли, броят на преносимите урни нараства до 314. През ноември се следи нов растеж при искащите да гласоподават с преносима кутия в резултат на което са разкрити 339 секции за гласоподаватели с трайни увреждания, като гласоподавателите в тях към този момент са над 15 хиляди души. Най-много са тези в Разград (38) и Кърджали (42). Техният брой плюс този на преносимите секции в Благоевград, Шумен, Смолян, Пазарджик, Търговище и Силистра, където също се следи доста нарастване на мобилните урни по отношение на 2017г., съставлява близо 44% от всички преносими урни за хора с трайни увреждания. Населението в тези региони съставлява едвам 7 на 100 от популацията в страната. В същото време в областите с огромна централизация на хора, като София-град и Пловдив-град, броят на преносимите урни е двойно и тройно по-нисък - надлежно 15 и 4.

Вълната потегля още от юли. В някои райони, като Разград, скокът в заявките е толкоз огромен, че в случай че е правилно, че толкоз хора са с диагнози, които провокират сложна пъргавина, то като че ли е имало зараза от сходни заболявания, писа неотдавна "

И нови гласове за Движение за права и свободи

В последните месеци един от най-гласовитите съперници на напълно машинното гласоподаване машини е Движение за права и свободи. По време на предизборните акции през юли и ноември партията нееднократно заявяваше, че то влиза в несъгласие с правата на жителите да избират и обвиняваше така наречен " партии на смяната ", че с въвеждането му се пробват да завоюват служебна победа.

При откриването на новото Народно заседание предходната седмица водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ повтори това и от трибуната на Народното събрание. Той разгласи, че въвеждането на напълно машинен избор е " откъснало " близо 500 хиляди гласоподаватели от процеса по избиране на народни представители: " На всички е ясно, че по-възрастните и необразованите хора имаха усложнение да упражнят правото си на глас ".

Данните демонстрират, че даже електоратът ѝ да е имал усложнения с машините, Движение за права и свободи е компенсирала, като е получила многочислени гласове от преносимите изборни секции. И в случай че в Разград, Кърджали и Търговище това не е е изненада,, то в региони като Благоевград, Шумен, Смолян, Пазарджик и Силистра, се следи смяна в изборните настройки от април до ноември. Броят подадени бюлетини за Движение за права и свободи в мобилните секции е впечатляващ спрямо гласовете за всички останали политически обединения или по отношение на крайния резултат.

В област Шумен победител на изборите през 2017г и на 4 април 2021 година е ГЕРБ. В двата вота след въвеждането на машинното гласоподаване - през юли и ноември, успеха е за Движение за права и свободи. В локалната община Върбица преносимите секции нарастват от една през 2017 година до четири през ноември 2021 година, като резултатът на последните избори е, че от 583-ма дали своят вот 545 са избрали Движение за права и свободи. В община Каолиново пък от 219 души дали своят вот в една преносима урна 200 са дали своят вот за придвижването.

В област Благоевград - както е обичайно в последното десетилетие - победител е ГЕРБ. Различното през ноември е, че лидер на листата на Движение за права и свободи беше завърналият се в политиката народен представител Делян Пеевски, глобен за корупция и търговия с въздействие по американския закон " Магнитски ". Вълна от поддръжка за придвижването от страна на гласувалите с преносими урни се следи в община Якоруда - мъчно преносимите гласоподаватели скачат от нула през 2017 година до 118 през ноември 2021 година и всички са пуснали бюлетина за Движение за права и свободи. В Сатовча, където преди четири години също не е имало преносима урна, в този момент са подадени 258 гласа, от които 199 за Движение за права и свободи. В Белица от 216 дали своят вот за партията има 197 бюлетини.

В област Пазарджик изборите също без изненада са извоювани от ГЕРБ, само че резултатът в преносимите секции в общините Сърница и Батак демонстрират друго. В Сърница , където придвижването е обичаен водач, в урната са открити 235 бюлетини, от които 222 за него. В Батак , където през юли печели ГЕРБ, а през ноември - " Продължаваме промяната ", победител в преносимите секции още веднъж е Движение за права и свободи със 155 от 162 гласа.

" Антикорупционния фонд ", неправителствената организация, която изследва и при започване на 2021 година набеляза рисковите за следен и платен избор секции в страната, проучва данните от преносимите изборни секции за мъчно преносими хора, карантинирани и изолирани за изборите през ноември. Данните на фонда демонстрират, че най-фрапантни са резултатите от гласуването в община Стамболово , област Хасково, където над 50% от хората са дали своят вот с преносими урни. В тях от 312 гласоподаватели 289 са избрали Движение за права и свободи. След вота през юли Министерство на вътрешните работи извърши инспекция в тази община, както и в близката Минерални бани, поради сигнал за следен избор точно през повече секции за хора с увреждания. Проверка сподели, че една част от заявителите не са в страната, други нямат ТЕЛК, а страдат единствено от диабет и хипертония - болести, които разрешават да отидат до тъмната стаичка, заяви тогава.

Голям е процентът дали своят вот с преносими урни и в общините Черноочене (39,96%) и Кирково (37,54%) в област Кърджали, където още веднъж победител е Движение за права и свободи.

Смяна на метода

Дали въвеждането на наложително машинно гласоподаване е повлияло за увеличението на броя преносими изборни секции е мъчно да се потвърди, само че съгласно Антикорупционния фонд (АКФ) може да се одобри като един от факторите за този феномен.

По думите на Мария Карайотова, лекар по криминология към АКФ, не е допустимо в границите на три месеца чак толкоз да се е нараснала броя на хората с увреждания и единственото допустимо пояснение в този случай е опит за отбягване на машинното гласоподаване.

Според нея точно подобен е казусът в общините Черноочене, Върбица и Стамболово, където може да се приказва за нова скица за следен избор. По думите на Карайотова обаче тази скица не е повсеместна.

Този избор на доста места и преди е бил следен. Няма основна смяна и най-вероятно тези хора постоянно са си дали своят вот за Движение за права и свободи, просто в този момент ги улесниха като смениха метода
Мария Карайотова,
лекар по криминология, Антикорупционен фонд

Според специалиста не може да се каже, че следеният избор се е нараснал с помощта на мобилните секции, доколкото като безспорна численост в народен проект гласовете от мобилни секции са доста дребна част и нямат основна тежест за крайния резултат.

" Но даже и сега да е дребна скица, която обособени кметове са намерили, в случай че в този момент институциите не реагират подобен следен избор обаче може да окаже значително въздействие в локалните избори. Трябва да имаме поради, че точно общинската администрация отваря тези секции. ", изяснява Карайотова.

Тя изрази мнение че този вид скица може по-лесно да бъде избегната, тъй като визира документална машинация (фалшиви ТЕЛК-ове и подправени бележки от лекар), която може да бъде засечена от проверяващите органи.

Разследванията не престават

В края на октомври точно шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград старши комисар Диян Минков разгласи пред медии в града, че полицията проверява изборни нарушавания посредством осъществяване на документни измами.

Тогава той разказа схемата, при която преди изборите в региона има рекорден брой подадени заявки за гласоподаване с мобилни секции, само че в същото време доста хора даже не се знаели, че са подали заявки за гласоподаване от вкъщи си. Тогава Минков разгласи, че са формирани девет досъдебни производства и се работи и по още над 60 случая. Подобно следствие стартира и в общините Сърница и Батак, област Пазарджик по сигнал на депутата от " Демократична България " Антоанета Цонева, която тогава разгласи, че измежду подадените заявки за откриване на преносими урни в тези общини, попадат голям брой лица с един адрес и идентични семейства, което води до логически извод за инвалидизиране на цели фамилии.

" Дневник " изпрати въпроси до пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, с цел да изиска информация до каква степен са стигнали инспекциите, само че до приключването на текста, отговори не бяха получени. Пред " Свободна Европа " от ведомството декларират, че с изключение на в Разград, следствията на полицията не престават и в Пазарджик, Кърджали, Хасково и други градове на страната, където Министерство на вътрешните работи е открило сходни схеми.

На 9 декември, че се водят следствия по отношение на закононарушения, осъществявани в трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК). В Разград, да вземем за пример, са формирани 21 правосъдни производства по член 309 от Наказателния кодекс, който се отнася до правенето на документи с погрешно наличие. " Тези документи са направени от медицински лица по отношение на присъединяване на хора, които са желали да получат някакъв подправен документ, с цел да могат да си останат у дома и да може преносимата урна да мине и да гласоподават на книжен притежател. Нещо, което ние знаем за какво се прави и какво се цели ", разяснява той. Допълни, че има и молби за гласоподаване с преносима урна, за чието битие създателите им не подозирали.

Изборната комисия е безсилна

От Централната изборна комисия (ЦИК) разясниха пред " Дневник ", че са знаели за казуса, само че не разполагат с задоволително пълномощия, с цел да се оправят с него, защото преносимите изборни секции се разкриват от кметовете на база брой подадени заявки към общините или районните изборни комисии. Единственият инструмент, посредством който биха могли да бъдат пресечени сходни схеми е, в случай че има задоволително покровители или наблюдаващи, които да обикалят със секционните комисии и при нарушавания да подават сигнали, допълниха от комисията.

Координаторът на гражданската платформа " Ти броиш ", която се стреми да обезпечава наблюдаващи във всички секции в страната, с цел да бъде предпазена честността на вота, Мила Танева удостовери, че организацията е изпратила свои хора в съвсем всички преносими секции и че сигналите за нарушавания при гласуването идват най-вече от Разград и Пазарджик. В тези области представители на " Ти броиш " оповестяват, че членовете на мобилни урни са заплашвани от покровители на Движение за права и свободи, или че вместо гласоподавателя гласоподава негов родственик. За всички нарушавания са сигнализирани способените органи.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР