Третият от Духовните маршрути в Пловдив“ на издателство Летера“ е

...
Третият от Духовните маршрути в Пловдив“ на издателство Летера“ е
Коментари Харесай

Археолог и реставратор разказват интересни истории от разкриването на Епископската базилика на Филипопол тази събота

Третият от „ Духовните направления в Пловдив “ на издателство „ Летера “ е посветен  на знаковия обект

Издателство „ Летера “ кани пловдивчани и посетители на града на третото вълнуващо странствуване из дебрите на нашия град, наситено с доста просвета, история и поднесено в занимателен роман от поредицата „ Духовни направления в Пловдив 2022 “.

Тази година планът се организира на два стадия – през юни и през септември-октомври. Той е самобитно продължение на „ Литературни пътешествия в Пловдив “, които се организираха през 2019 година в границите на Пловдив – Европейска столица на културата. Поради огромния публичен интерес към плана и през 2020 година и 2021 г, в актуалната 2022 година издателство „ Летера “ го доразви тематично под заглавие „ Духовни направления в Пловдив “. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Третият маршрут ще ви разкрие тайните на Епископската базилика на Филипопол, разказани от две дами, които посветиха години от живота си в изследването и реставрацията на това благосъстояние на хилядолетния Пловдив.

Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова ще ви показват най-интересните обстоятелства и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се срещнат с модерното пространство на Посетителския център, в който са ситуирани античните мозайки, интерактивни изложения и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Маршрут: Епископската базилика на Филипопол

18.06.2022 година, събота, 10:00 ч.

Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика на Филипопол

Входна такса: 10 лева за възрастни и 3 лева за учащи

Тема 1: Археологически разкрития

Водач: Жени Танкова, археолог

Ръководител на археологическото изследване на Епископската базилика през 2016–2017 година

Тема 2: Античните мозайки и реставрацията им

Водач: доцент доктор Елена Кантарева-Дечева, художник-реставратор

Ръководител на реставрацията на мозайките на: Епископската базилика (от 2015 година до днес); Малката базилика (2011–2014 г.); постройка „ Ейрене “ (2003–2004 г.)

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска черква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма наоколо до Форума на античния град свидетелстват за огромната и авторитетна християнска общественост във Филипопол. Вътрешността `и била украсена с колони с капители с християнски знаци, фрески и обилни мозаечни подове. Мозайките са най-добре непокътнатата част от постройката. Правени са на три стадия, образуват два пласта с обща повърхност от 2000 кв. м.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР