ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 заболявания

...
ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 заболявания
Коментари Харесай

ТЕЛК до живот за още 31 заболявания, но децата с Даун остават дискриминирани

ТЕЛК до живот ще се дава за още 31 болести и хората няма да се разкарват за преосвидетелстване на всеки 3 години. Това плануват оповестените промени за изменение на Наредбата за здравната експертиза на работоспособността.

" Мога да поздравя предходното държавно управление, че имаше смелостта да стартира и да върне опцията на хората да получават поддръжка, а това държавно управление да го приключи на този стадий. Надявам се да бъде утвърдено от Министерски съвет. Промени се изчисляването на тип и степен на увреждане и нетрудоспособност. Преди това беше отнето. Хората с голям брой болести с под 50% не получаваха съответната оценка, която можеше да им даде късмет да бъдат подкрепени от страната. Сега това е допустимо ", съобщи ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева в " България заран ".

От Фондацията " Живот със Синдром на Даун " пък се сблъскват с различен проблем - смяната в Наредбата за здравна експертиза в раздел " Генетични аномалии ".

" Тази смяна за хората със Синдром на Даун е реалност от 16 юли 2021 година Това, което се случва, е, че ТЕЛК комисиите не могат да работят по тази разпоредба и не желаят. Виждаме една огромна непросветеност и липса на надзор от страна на Министерството на здравеопазването. Все още ТЕЛК комисиите си разрешават произволи, дискриминация към нашите деца и персонално отношение ", сподели ръководителят на фондацията Силвена Христова пред Bulgaria ON AIR.

Все още остава неуреден казусът с връщането на ТЕЛК решенията от НЕЛК, което забавя цикъла за взимане на дефинитивно решение, акцентира още Събева.

" Ние предлагаме НЕЛК да излиза с дефинитивно решение, с цел да може, в случай че индивидът не е удовлетворен от това, което НЕЛК е взел като решение, да отиде на съд ", добави тя.

" Притеснява ме персоналната помощ с помощта на непознатата помощ. Личният помощник може да поддържа детето качествено, съгласно часовете, които се отпускат. Проблемът е във формуляра, който се попълня - излиза по този начин, че едно дете със Синдром на Даун не може да получи 8-часова поддръжка, тъй като не е на легло. Нашите деца с ментални дефицити имат потребност освен от 8 часа, а 24-часова поддръжка ", сподели още Христова.

Според нея наредбата разрешава субективно пояснение.

" Тя разрешава преценката да бъде личностна. В ТЕЛК комисиите положение на Синдром на Даун не се написа като съществена диагноза ", разясни ръководителят на Фондация “Живот със Синдром на Даун ”, добави гостът.

" Проблемът е, че ТЕЛК-овете са в сдруженията, в лечебните заведения - те са подчинени на Министерството, само че в действителност техният шеф е болничното заведение ", заключи ръководителят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР