Така изглеждат новините за проекта за преустройство, предложен от Джаред

...
Така изглеждат новините за проекта за преустройство, предложен от Джаред
Коментари Харесай

Тръмп Тауър в Белград? Все едно талибаните да строят на мястото на атентатите от 9/11

Така наподобяват новините за плана за преустрояване, препоръчан от Джаред Къшнър, шурей на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, и Ричард Гренел, основен съдружник на Тръмп, в Белград.

Планът включва събарянето на бомбардирания щаб на някогашната югославска войска, който до до момента е оставен като всекидневен мемориал на бомбардировките на НАТО над Белград през 1999 година На негово място ще се издигне Тръмп Тауър с първокласни жилища и офиси.

Предложението провокира значително отвращение в Сърбия, концентрирано най-много върху историческото значение на постройката, и по-специално върху обстоятелството, че американска компания (на крачка от президента на Съединени американски щати, не по-малко) ще преустрои признака на водените от Вашингтон бомбардировки.

" Възмутително е мястото, където са били убивани и бомбардирани хора, да бъде превърнато в място с джакузита и казина ", съобщи Александър Йованович Чута, опозиционен политик, който пръв оповести приключването на информация за проекта през февруари.

Според документите, които са изтекли при Йованович, договарянията са в ход най-малко от 2022 година насам. Съгласно изискванията на препоръчаната договорка сръбското министерство на инфраструктурата ще подари 99-годишно позволение за два имота земя, където се обитава щабът, на Kushner Realty и Atlantic Incubation Partners, сдружение с лимитирана отговорност, записано в Делауеър предходната година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След първичното приключване на информация Къшнър удостовери новината, като показа цифрови проекции на проектите за развиване в X, които включват и планове в Албания.

" Развълнуван съм да споделя някои ранни планови изображения ", написа Къшнър в обществената мрежа, като показа фотография на две осветени кули, телескопично вписани в силуета на Белград.

Бомбардировката на щаба на югославската войска

Известен като постройката на щаба на югославската войска или " Генералщаб ", обектът в Белград в миналото е служил като център за военното разузнаване и интервенции на към този момент несъществуващата социалистическа република Югославия.

За мнозина сърби руините на постройката припомнят за бомбардировките на НАТО, при които Съединени американски щати и техните съдружници се целеха в стратегически военни и политически обекти в Сърбия, Черна гора и Косово в опит да лимитират акциите за етническо пречистване на сръбския водач Слободан Милошевич.

Многоетажната развалина се простира на основно кръстовище в центъра на града. Рушащите се бетонни плочи и заплетените железни арматури са останали съвсем непокътнати в продължение на десетилетия, макар че се намира тъкмо против седалището на сръбското държавно управление и Министерството на външните работи.

Слуховете за интереса на семейство Тръмп към мястото датират от 2013 година, когато тогавашният премиер Ивица Дачич съобщи, че някогашният президент на Съединени американски щати - по това време заможен магнат и телевизионна риалити звезда - се интересува от построяването на първокласен хотел на това място.

Гренел, който беше дипломат на Съединени американски щати в Германия и делегат за Сърбия и Косово при Тръмп, също по този начин е предложил застрояване на мястото през 2020 година, когато неговият началник се е подготвял да се кандидатира за преизбиране.

Последното предложение стана обществено притежание, откакто Йованович разгласява изтекли документи, от които излиза наяве, че държавното управление е упълномощило министъра на инфраструктурата Горан Весич да подпише капиталов контракт с компанията на Къшнър - Atlantic Incubations LLC. По-рано, през декември 2022 година, е бил подписан меморандум за съгласие с " компания, обвързвана с Kushner Realty ".

" Хора от вътрешната страна, които са надълбоко срещу плана, ни дадоха документа ", споделя Йованович и добавя " Причината, заради която повече хора, които са срещу плана, не излизат обществено, е, че знаят, че ще бъдат уволнени и осъдени за това незабавно. "

Йованович и други представители на опозицията пуснаха петиция против плана, която събра към 22 000 подписа, и оповестиха митинги, с цел да предотвратят реализирането на плана. " Представете си, че президентът на Съединени американски щати взе участие и организира секрети търговски покупко-продажби за строителство тук-там като Уест Пойнт с Китай или Русия? "

Балканското премеждие на Ричард Гренел

Едва ли е било потрес за сърбите, че Гренел се оказва главната връзка сред Къшнър и сръбското държавно управление. По време на работата си като дипломат и делегат Гренел въплъщаваше стила на дипломацията на Тръмп: гръмък, внезапен, разбъркващ картите както на формалните лица в района, по този начин и на по-широката западна външнополитическа публика.

Снимка: Getty images/Guliver photos

В един миг той " шеговито " предложи да се реши разногласието сред Сърбия и Косово - което разгласи независимостта си от Сърбия през 2008 година - за това по какъв начин да се назовава едно езеро на границата, като се преименува на " езерото Тръмп ".

Правителството на Косово, една от най-проамериканските страни в района, го упрекна, че е провел свалянето на министър-председателя Албин Курти при започване на 2020 година - изказване, което по-късно беше доказано от членове на косовската съпротива, които обявиха, че Гренел им е дал краен период за избор на съмнение към държавното управление на Курти.

" В качеството си на делегат за Косово и Сърбия в администрацията на Тръмп Гренел омаловажи комплицираните политически въпроси сред Косово и Сърбия и се опита да си припише бързи заслуги за разрешаването на по този начин наречените " антични вражди " тъкмо в точния момент за речите на Тръмп по време на акцията му през 2020 година ", споделя Майда Руге, помощник в Европейския съвет за външна политика, който се занимава с района.

" В този смисъл той беше външнополитическа ракета, търсеща титли, а не обичайният посланик, който схваща проблемите. Той не се интересуваше толкоз от наличието на договорката, колкото от това да може да претендира за външнополитически триумф ", добавя тя.

Дейността на Гренел в района беше по-малко възхваляван - и по-малко сполучлив - съставен елемент от по-широкия блян на администрацията на Тръмп за разрешаване на историческите разногласия, който включваше блян за възстановяване на връзките сред Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко, прочут като Мирния проект на Тръмп или Авраамовото съглашение.

Докато Гренел ръководеше балканската част от проекта, Къшнър се занимаваше с Близкия изток. И двете старания включват финансови тласъци за сключване на съглашения от държавното управление на Съединени американски щати, в това число заеми за частния бранш, ръководени от новосъздадената американска Международна корпорация за финансиране на развиването (DFC).

За Гренел, който остава непосредствен съдружник на Тръмп, се приказва като за евентуален държавен секретар, в случай че някогашният президент на Съединени американски щати се завърне в Белия дом. През годините след напускането на поста си Гренел постоянно споделяше мнението си по балканските въпроси в X, публикувайки видеоклипове, на които се вижда по какъв начин е на нощни празненства в претъпкани белградски клубове, един до друг със сръбския министър на финансите Синиша Мали - подписал съглашението сред Съединени американски щати и Сърбия за DFC, уреждащо активността на капиталовата банка в страната.

Откакто новината за проекта изтече, Гренел служи като всекидневен представител на плана на Балканите. В изявление за проправителствен вестник да вземем за пример той се опита да смекчи опасенията, че планът има единствено търговски интерес.

" Въпреки че не познават добре балканската история, всички, които вземат участие в плана, са наясно със символичното му значение, споделя той. Той добави, че планът ще включва мемориал на жертвите на бомбардировките като централна точка.

Гренел не отговори на запитванията за коментар.

Сръбски отпор на проектите за развиване на Къшнър

Противниците на плана настояват, че една от аргументите договарянията към преустройството на обекта да се водят най-вече при закрити врата е, че даването на земята на задгранични вложители би нарушило законите, определящи постройката като " обект на културното завещание ".

" Ако имат съществени планове да продължат строителството на мястото на някогашната югославска централа, би трябвало да бъдат анулирани най-малко три обособени разпореждания ", споделя Бранислав Димитриевич, историк на изкуството, който взе участие в протестни придвижвания против нерегламентираното строителство в Белград.

Той изяснява, че съответното място на улица " Кнез Милош ", където се намира постройката, е било предопределено за потребление извънредно като административен или държавен център още в първите градоустройствени проекти за Белград през XIX в. и не е предопределено за комерсиални планове.

" Необходимо е доста съществено нарушаване на закона, с цел да може този регион да бъде трансфериран или продаден на който и да било, камо ли да бъде подарен, какъвто е казусът със договорката с Къшнър ", продължава Димитриевич.

През 2005 година постройката е оповестена за предпазен монумент на културата с решение на Института за отбрана на паметниците на културата на Белград. В решението им се показва, че при всевъзможни промени в постройката би трябвало да се " запазят достоверният ѝ тип, хоризонталните и отвесните размери, градивните и дизайнерските детайли на постройката, както и истинските ѝ материали ".

През март локални медии оповестиха, че в Института не са постъпвали претенции за смяна на сегашния статут на постройката. Предложения за смяна на статута не са били гласувани или обсъждани и от общинската асамблея. Но точно присъединяване на американска компания в плана е провокирало най-вече разногласия.

" Това е явен метод да се каже: " Ние сме вашите западни господари и можем да потъпчем вашето завещание и прочувствени белези за наша персонална полза ", споделя опозиционният политик Йованович.

Бомбардировките на НАТО остават прочувствен въпрос в Сърбия. Още през март стачкуващи се събраха пред бомбардирания щаб на армията, развявайки сръбски и съветски флагове, с цел да отбележат 25-ата годишнина от удара, а медиите посветиха часове ефирно време и страници от вестниците, с цел да обсъдят " закононарушението ".

След приключването на новината за плана обаче вестниците, уеб страниците и телевизионните канали, близки до държавното управление, са надалеч по-умерени в тона си - съгласно някои отражение на желанието на Сърбия да угоди на това, което може да бъде идната администрация на Съединени американски щати.

" Теоретично, в случай че Тръмп бъде избран отново, това несъмнено би подобрило връзките сред Белград и Вашингтон ", споделя Игор Новакович, откривател във фонда на Центъра за интернационалните връзки и сигурност (ISAC), сръбски външнополитически мозъчен концерн. " Ако държавното управление разчита да усъвършенства връзките си с Вашингтон посредством този план, тогава би могло да има някаква изкривена политическа символика, при която събарянето на тъкмо тази постройка да докара до нова епоха в връзките сред Съединени американски щати и Сърбия, която да преодолее предишното ", добавя Новакович.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР