Световноизвестният китайски предприемач и милиардер Джак Ма е отличен пример

...
Световноизвестният китайски предприемач и милиардер Джак Ма е отличен пример
Коментари Харесай

15 съвета от Джак Ма, които може да променят живота ви

Световноизвестният китайски бизнесмен и милиардер Джак Ма е отличен образец за човек, който в действителност самичък е основал себе си. Губещ в предишното, а в този момент един от най-успешните и богати хора в Китай, има какво да показа с тези, които желаят да съумеят в бизнеса.

Джак Ма е притежател на известната платформа за онлайн търговия Alibaba. Броят на нейните клиентите по света доближава половин милиард души. Като млад Ма два пъти безрезултатно се пробва да отиде в лицей. И също по този начин не съумява да получи работа в ресторант за бързо хранене даже като помощник-младши управител. Неуспехите и провалите обаче не можаха да спрат младия Джак. Той настойчиво, без да се отхвърля, върви към задачата си. На среща с американски предприемачи в Детройт, Мичиган, Джак Ма споделя рецептите си за триумф в бизнеса и дава разнообразни рекомендации на начинаещи бизнесмени. Ето най-ефективните и потребни препоръки от Джак Ма.
 Снимка 479958
Източник:

Не вярвайте, че към този момент сте доста сполучливи

Прост съвет - не бъдете прекомерно самоуверени. Повечето известни компании изгубиха преимуществото си на пазара, когато бяха сигурни, че към този момент изцяло са достигнали върха в бизнеса си. По едно време Yahoo реализира подобен триумф, че никой не си представяше в какво ще се трансформира през днешния ден. И Netscape беше толкоз добър, че в никакъв случай не сме мислили, че ще изчезне. Не вярвайте, че сте положителни във всичко. Бъдете параноични. Бъдете сериозни към себе си, дейностите и делата си.

Бъдете подготвени за компликации и ограничения , с цел да можете да пожънете плодове

Джак Ма споделя: " Днес е доста мъчно. Утре ще бъде още по-трудно. Вярвайте, че ще пристигна различен ден и ще бъде красиво. Въпреки това, в случай че не работите интензивно, няма да видите слънчевата светлина. Хората ме питат по какъв начин да въодушевявам чиновниците във времена на потребност. Наемаме хора, които имат възприятие за цел. Не наемайте хора, които са привикнали да се оплакват. И вие, като водач, не би трябвало да се оплаквате. Ако хленчиш, никой няма да те последва. Лидерите би трябвало да бъдат оптимисти. "
 Милиардерът Джак Ма възнамерява да отстъпи контрола върху китайската Ant Group
Милиардерът Джак Ма възнамерява да отстъпи контрола върху китайската Ant Group

От компанията желаят да се разграничат от Alibaba на фона на строгите китайски регулации

Основното е, че клиентът да го харесва, а не акционерът

Клиентите заплащат пари за стоките ви. Служителите дават услуги и основават нововъведения. Всичко това прави клиента благополучен. Ако клиентът е удовлетворен, служителят е удовлетворен, акционерът също ще бъде задоволен.

Да получиш отвод не постоянно е неприятно

След като приключва гимназия, Ма се пробва да отиде в университет три пъти, само че без резултат. След това направил опит да си откри работа в полицията. Отново, отменяне. От петима другари точно на не го отхвърлят. А ето и историята на Джак за това по какъв начин се опитал да си откри работа като елементарен чиновник на хотела в своя град: " Аз и братовчед ми чакахме два часа и половина в жегата, с цел да бъдем интервюирани. След изявлението братовчед ми беше признат, на мен отхвърлиха. Причината беше, че беше по-висок и по-красив от мен. Днес той към момента работи в хотел, аз трансформирах живота си ".

Джак, единствен от 24-те претенденти, не получава работа в KFC. Но той е сигурен, че в случай че не претърпим проваляне и неуспех, надали ще успеем да реализираме същински триумф.

Вдъхнете живот на необикновени хрумвания

Ма си спомня, че е прекарал два часа, споделяйки с приятелите си лудата концепция за интернет бизнес от вкъщи. От 24-те си другари, 23 го посъветвали да не помни за нея. И единствено един другар сподели: " Ако искаш да опиташ, просто пробвай. " На идната заран Ма взема решение, че несъмнено ще осъществя плана си. " Повечето хора вършат луди проекти вечер, само че на сутринта се връщат към остарялата си работа. Трябва да създадем нещо друго ", споделя той.
 Снимка 512343
Източник:

Книгата : Всичко е главата

Един от главните препоръки на Джак е непрекъснато да се работи с забавна и нужна информация. Той мощно предлага: " Четете колкото можете! " Според изчисленията на Джак Ма, в случай че прекарвате един час всеки ден в четене на разнообразна информация от някоя сфера, тогава за една година можете да научите повече за нея, в сравнение с 99,9% от жителите на света знаят.

Не се опасявайте от неточности

Дори и да имате доста сполучлив бизнес, рано или късно ще извършите неточности. Ето за какво е належащо да се поучим от тях и да създадем подобаващи изводи. Мнението на Джак Ма е, че с цел да бъде сполучлив, човек би трябвало да се учи не от сполучливите истории, а от грешките на другите. " Ако напиша книга за живота си, тя ще се споделя " Alibaba: 1001 неточности ".

Бъдете дейни и единствено дейни

Известният предприемач приканва хората да бъдат дейни. Ако е допустимо, пробвайте се да участвате в доста планове. Овладейте нови области, стремете се да научите колкото е допустимо повече. И в случай че по някаква причина не можете да участвате в разнообразни планове, би трябвало да обърнете внимание на всички типове доброволчески стратегии и публични начинания на вашия град. Разбира се, няма да бъдете финансово обогатени, само че участвайки в такива стратегии, ще придобиете опит и потребни връзки.

Създавайте нови познанства

Един от правилата на триумфа на Джак Ма е да основава нови другари. Джак твърди, че колкото по-широк е кръгът от познати, толкоз по-бързо и сполучливо ще бъде кариерното израстване. Възползвайте се оптимално от нужните връзки. Много е значимо непрекъснато да се въртите в кръга на новите познати. В бъдеще, когато желаете да започнете личен бизнес, всички тези връзки ще ви бъдат доста потребни. Да, и е ясно, че колкото повече другари, другари и познати имате, толкоз по-лесно ще бъде да изградите кариерата си.
 Появата на Джак Ма за едвам 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba
Появата на Джак Ма за едвам 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

След пик на акциите

Не можете да отлагате за на следващия ден това, което може да се направи през днешния ден

Опитайте се да не отлагате нито един бизнес за по-късно. Не си казвайте: " Ще направя това на следващия ден ". Помислете за бъдещето си и започнете да работите върху себе си през днешния ден. Планирайте, вървете напред към мечтаната цел, без да отлагате проектите в дълго чекмедже. Резултатите от плодотворната ви работа няма да закъснеят.

Внимавайте за времето си

Ако сте на възраст 25-30 години, тогава би трябвало да работите като наемник в влиятелна компания с добър началник. Трябва да натрупате опит и да се научите по какъв начин да вършите добре работата си. Е, в случай че към този момент сте над 30 и желаете да извършите нещо сами - просто започнете да го вършиме. След 40 години би трябвало да вършиме това, което вършиме най-добре, а не да се пробвате да поемате няколко неща. След 50 е време да учим младежите, да им даваме мъдри препоръки, да възпитаваме и развиваме младото потомство. И след 60 към този момент можете да мислите за внуците си.
 Снимка 377340
Източник:

Доверете се в работата на дамите

Ако желаете вашата компания да бъде сполучлива и просперираща, привлечете колкото се може повече дами да работят. Според известния предприемач Джак Ма това е " тайният сос " на триумфа на Alibaba. Той изяснява това по следния метод: " Жените ще бъдат доста мощни в 21-ви век, тъй като в предишното мярката за мощ е била мускулът, а през днешния ден това е мъдростта ".

Ако човек желае да реализира избран триумф, е належащо да има висок EQ (ниво на прочувствена интелигентност). Ако не желаете да се неуспехите и да сте на върха, би трябвало да имате повишен IQ (коефициент на интелигентност). За да бъдеш почитан - добър LQ (коефициент на любовта). Тези три " Q " се съединяват.

Много мъже имат висок коефициент на просветеност, невисок EQ и нищожен LQ. Жените, които имат и трите Q-та, са най-хубавите. В Alibaba 48% от личния състав и 33% от топ мениджърите са дами.

Наемете експерти и създайте условия за тях

Джак Ма споделя: " Когато ангажирам хора, постоянно предпочитам тези, които са по-умни от мен. " Ма поучава сътрудниците: " Вижте младия претендент. Ако мислите, че той може да ви бъде началник след пет години, наемете го. Също по този начин, прочут предприемач поучава да наемете верните хора, а не най-хубавите. Най-добрите, сподели той, може да се отглеждат единствено в личната ви компания.

Направете каквото би трябвало, с цел да започнете

Историята на китайския магазин за артикули (Taobao) е много занимателна и комична. През 2003 година екипът на Ма получава задача от него всеки от тях да откри четири неща вкъщи, които да продава на уеб страницата. Джак Ма си спомня: " Не всеки съумя да откри четири продукта, които да продаде, тъй като бяхме прекомерно небогати. Затова пуснахме единствено 21 продукта на уеб страницата - това, което успяхме да съберем. Чакахме три дни, само че никой не пристигна ". Седмица по-късно те започнаха да търгуват между тях. И след известно време потребителите от трети страни започнаха да доставят артикули. И бързо откриха купувачите си. Това бяха Ма и неговият екип. Ма продължава да си спомня: " В продължение на съвсем 30 дни всичко, което се продаваше в Таобао, беше купено от нас. Така че къщата ни бързо се изпълни с отпадък, който купихме в интернет. Опитахме се да убедим хората, искащи да продават, че концепцията работи, с цел да могат да възкликнат: " Уау, това нещо в действителност може да продава артикули! "
 Снимка 455627
Източник:

Милиарди те долари са ваша отговорност, а не ваши пари

" Ако имам 1-2 милиарда $, това са моите пари. Ако имам повече от тях, това е голяма отговорност ", споделя Джак. Наличието на голяма сума значи, че сте спечелили доверието на обществото, което няма подозрение, че ще употребявате тези пари по-добре. Вие сте получили заем на доверие. И би трябвало да употребявате парите доста по-добре от държавното управление и другите членове на обществото. Харчете умно, за верните неща.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР