Преди доста години Бил Гейтс публикува статия за Уорън Бъфет

...
Преди доста години Бил Гейтс публикува статия за Уорън Бъфет
Коментари Харесай

Какво e научил Бил Гейтс от Уорън Бъфет?

Преди много години Бил Гейтс разгласява публикация за Уорън Бъфет в списанието на Харвардския университет. Те са дългогодишни другари, които постоянно отиват на фамилни ваканции, тъй че Гейтс предизвестява, че му е извънредно мъчно да остане безпристрастен в цялата история. Той неведнъж е отбелязвал, че е безспорен почитател на възприятието за комизъм на Оракула от Омаха, както и на неговата философия и гений да намира остри афоризми във всяка обстановка.
 35-те най-хубави цитата на Уорън Бъфет за бизнеса, вложението и живота
35-те най-хубави цитата на Уорън Бъфет за бизнеса, вложението и живота

" Правило № 1: Никога не губете пари, Правило № 2: Никога не забравяйте Правило № 1

Статията е написана под формата на обзор на книгата на Лоуенщайн за Бъфет, описваща развиването на известния финансист. Въпреки че Гейтс има вяра, че това е просто история за прелестния живот на Бъфет, която не предава изцяло какъв занимателен, непретенциозен и обаятелен човек е този Уорън, тя разкрива неговата екстравагантност. Авторът написа, че е малко евентуално някой да може да каже: " О, аз съм като този човек! ", защото неговата персона е безусловно неповторима и нетипична.

Бил Гейтс споделя персонални истории от общуването с Бъфет, които мнозина могат да намерят за поучителни или даже практични.
 Снимка 325363
Източник:

Дарбата на Бъфет е способността да мисли преди тълпата

да гледа оттатък финансовите данни и да разпознава икономическия капацитет на неповторимите, само че елементарни франчайзи, като да вземем за пример публицистиката. Berkshire Hathaway на разнообразни стадии от своята история купи Buffalo News, World Book International и даже Washington Post Company. Но може би потребителските артикули с всеобщо и изборно търсене заслужават безспорната обич на Бъфет.

Той е прочут почитател на продуктите на Coca-Cola и Costco, а диетата му, която може да се заключи като " повече бургери, повече кола ", акцентира концепцията, че Бъфет в действителност влага в това, което схваща и обича извънредно добре.

Гейтс напомня, че Бъфет има податливост да опростява нещата, постоянно дестилирайки нещо комплицирано и официално в елементарни афоризми. Той написа, че когато е към Уорън, незабавно е явно какъв брой доста обича работата си по толкоз доста способи. Когато изяснява нещо, това в никакъв случай не звучи надменно, като " хей, знам това и ще те впечатля ", а по-скоро " това е толкоз забавно и в действителност е доста просто, ще ти оказа помощ да схванеш ".

Той постоянно добавя годишните си писма до акционерите с изострено възприятие за комизъм и дарба да прави аналогии. Например през 2009 година написа: " Независимо дали приказваме за чорапи или акции, обичам да закупувам качествени артикули, когато са на ликвидация с отстъпка ", което корелира с друга известна имитация от 1989 година: " Много по-добре е да купете страхотна компания на обективна цена от междинна компания на страхотна цена. "

Основният принцип на Бъфет е да купува акции на преференциални цени и по-късно търпеливо да ги държи

Гейтс е склонен, че страхотните компании не са толкоз постоянно срещани, те са редки и сложни за намиране. Ето за какво в никакъв случай не би трябвало да разчитате на продажба евтино.

Гейтс написа, че Уорън обича да съпоставя положителния бизнес със палат, а неговите конкурентни преимущества с трап към него. Когато избирате компании, помислете за следното: настоящите управнически дейности и настоящата тактика за развиване ще укрепят ли този трап против врага след няколко години или, в противен случай, ще го стеснят? Много става явно, когато не бягате за незабавна облага.

Бъфет стои надалеч от софтуерните компании, тъй като обича вложения, в които може да планува спечелилите десетилетие авансово. А това е съвсем невероятно, що се отнася до технологиите.
 Снимка 524341
Източник:

Гейтс напомня думите на Бъфет:

" Трябва да инвестирате в бизнес, който даже и простак може да ръководи, тъй като някой ден простак ще го направи "

Уорън сложи мощни мениджъри в компании, благосъстоятелност на Berkshire Hathaway, и като цяло ги остави на мира. В същото време той четеше всеки от годишните доклади на своите компании допустимо най-внимателно.

Гейтс споделя по какъв начин е посетил Бъфет и са говорили по какъв начин вестникарският бизнес се трансформира с идването на търговци на дребно, които вършат по-малко реклами. Тогава той стартира да го пита за IBM: " Ако в този момент изграждахте IBM от нулата, какво бихте създали по друг метод? Какви са драйверите за IBM? Какво се промени? " Оттогава това, което им харесва най-вече, е да вземат известни данни и обстоятелства и по-късно да измислят нови способи да ги прегледат. Всеки от тях непрестанно се пробва да направи това във връзка с своите компании.

Любимото упражнение на паметта на Бъфет е да вземе съответна година и да уточни 10-те компании с най-голяма пазарна капитализация по това време. Гейтс отбелязва, че неговият възторг по този въпрос е безусловно инфекциозен и той в никакъв случай не е срещал някой, който да мисли за бизнеса толкоз ясно.

Една от областите, които и двамата в действителност обичат, е математиката

Гейтс има вяра, че Уорън се оправя добре с числата, само че е значимо да запомните, че да сте на здрава каишка с числата не е безусловно обвързвано с това да сте добър вложител. Уорън не превъзхожда другите вложители, тъй като е по-добър в изчисляването на възможностите. Той просто умее да споделя " не " на избрани неща и има строга дисциплинираност, той е творение на навика.

Уорън, който навърши 93 години, към момента живее в дома в Омаха, който купи за себе си на 27 години. Неговият афинитет към рутината се простира до неговите капиталови практики.

В същото време
 Снимка 426515
Източник:

Най-ценният съвет, който Гейтс чу от своя другар, се отнася до децата

Той и Уорън споделят избрани полезности и защото не възнамеряват да харчат доста от това, което са натрупали, те ще се опитат да се уверят, че това благосъстояние е от изгода за обществото.

Гейтс написа: " В прочут смисъл и двамата работим за щедрост. Във всеки случай нашите наследници ще получат единствено дребна част от това, което сме натрупали, тъй като и двамата имаме вяра, че предаването на голямо благосъстояние на деца не е в техен най-хубав интерес или ползите на обществото. " Уорън обича да споделя, че желае да даде на децата си задоволително пари, с цел да могат да вършат каквото си изискат, само че не задоволително, с цел да не могат да вършат нищо. Мислех за това, преди да срещна Уорън, само че методът, по който той формулира и изкристализира възприятията ми.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР