Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики

...
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики
Коментари Харесай

Велики четвъртък е! Започва великденското боядисване!

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника.

Първото яйце би трябвало да се боядиса в алено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията.

Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата - да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители.



Яйцето се пази, с цел да носи шанс

Има в действителност доста способи да оцветите яйцата, разнообразни техники и похвати. Ето един от тях, който ни връща към природата.

Наситено алено

Настъргваме на ситното ренде алено цвекло. С ръка изцеждаме сока в подобаващ съд. Сварените и още горещи яйца потапяме напълно в сока, можем и единствено да капнем капки, като се оттекат, се получават забавни ленти и шарки. Ако пък нарежем цвекло в съда, където варим яйцата ще се получи цвят малко по-различен от наситеното алено, с лек виолетов нюанс.

Ярко жълто-оранжево

Сваряваме за към 5 мин. 3 с.л. куркума в 400г вода. В този разтвор потапяме горещите сварени яйца. Държим до тогава, до момента в който се реализира стремежи цвят. Обикновено за 5-6 минути се получава.



Жълт цвят ще получим и в случай че сварим яйцата с люспи от лук. Но да се има поради, че яйцата получават лек мирис на лук при варенето.

И различен вид за боядисване с лук е приготвянето на запарка от люспи, в която се потапят сварените яйца: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода с 2 с. л. оцет и 1 ч. л. морска сол.

Зелено, сиво-зелено

След като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата.

Втори метод е като в съд с съдържимост 3л слагаме да се вари гъста запарка от коприва и лопуш /лапад/, след десетина минути прецеждаме и в отварата сваряваме яйцата. За блестящо зелен цвят можем да изстискаме пресен сок от спанак или лопуш и да оцветим горещите яйца. Сокът ще извлечем по-лесно като смелим с пасатор листата. Прецеждаме през тензух.

Светло и мрачно кафяво

За приемането на този цвят се употребява суха орехова шума или зелените обелки от орехите, в случай че сме си събрали през есента. В взаимозависимост от наситеността на отварата е и цветът на яйцата. Кафяво се получава и от мощна запарка на черен чай и мощно кафе.



 

Синьо

1 ч. ч. замразени черни боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода.

След боядисването яйцата могат да си изрисуват в бои на водна основа, да се излъскат с олио за искра.

Посочените способи за боядисване са по-сполучливи при бели яйца. Ако яйцата са тъмни, жълтият и зеленият цвят най-вероятно няма да се получат.

И още, от куркумата и ореховата шума яйцата одобряват мирис от употребяваните отвари, което може и да не се хареса.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР