София концентрира над половината от добавената стойност на услугите в

...
София концентрира над половината от добавената стойност на услугите в
Коментари Харесай

Средната заплата в столицата мина 3000 лева: Кои са най-печелившите сектори

София концентрира над половината от добавената стойност на услугите в националната стопанска система и към ¼ от добавената стойност на промишлеността в България. Водещ за бизнес развиването на столицата значително е продължаващият растеж в осведомителните и информационните технологии, излиза наяве от новия " Икономически и капиталов профил на София 2024 ", поръчан от общинската организация за вложения - Инвест София, на Института за пазарна стопанска система.

Дигиталният бранш задава икономическата динамичност през последните години - от позиция на растеж на добавената стойност, вложенията, работните места и възнагражденията. Индустриалният напредък в покрайнините на София е причина за разширение на икономическия отпечатък на столицата.

Водещото място на цифровия бранш, който мина сполучливо през пандемията и регистрира доста добра динамичност в последните години, допуска продължаващ растеж на вложенията, добавената стойност и работните места. Въпреки навлизането на цифровите компании във вторичните центрове в страната, София продължава да господства, оставайки съществена дестинация за софтуерни компании.
 Топ 100 на най-големите IT работодатели в България
Топ 100 на най-големите IT работодатели в България

Близо две трети от тях са задгранични компании

Данните в отчета сочат още, че секторът на осведомителните и информационните технологии е измежду промишленостите с най-голяма тежест измежду задграничните вложения в София, които са в размер на 3,1 милиарда евро.

Общо в столицата броят на заетите е близо 700 хиляди души на възраст 15-64 година Разпределението на наетите по браншове следва общо структурата на стопанската система. През 2022 година най-вече работещи са съсредоточени в търговията (144 хиляди души), само че ИТ бранша последователно се доближава - ИТ промишлеността към този момент наема 106 хиляди души в София.

Взети дружно административните и професионалните действия доближават 122 хиляди работещи. Общият брой на наетите по трудово и служебно правно отношение в столицата е повишен със 7,5 хиляди души по отношение на 2021 година, с което изравнява предходната рекордна стойност от 2019 година Новата претовареност към този момент уголемява столичния пазар на труда оттатък размера му отпреди ковид-пандемията, а и този индикатор поддържа извода, че краткосрочното стесняване е изцяло преодоляно.

През последното десетилетие междинната месечна заплата в София се е утроила, като междинната стойност през 2023 година доближава 2800 лева, а към края на годината към този момент надвишава 3000 лева Прави усещане, че от началото на пандемията темпът на повишаване на заплатите на работещите в столицата е отчетливо по-бърз спрямо останалата част на страната.

Това е резултат както от доста по-бързото възобновяване на стопанската система на София от рецесията, по този начин и от въздействието на високото и мъчно за облекчаване търсене на фрагменти във високотехнологичния бранш, което тласка нагоре заплатите на работещите в него.

Брутният вътрешен артикул на София доближава 75 милиарда лева през 2023 година, като столичната стопанска система има дял от над 40% в стопанската система на България. София има над двойно по-голяма тежест на икономическата карта по отношение на каузи на своето население - към 20% от популацията на страната е концентрирано в столицата.
 ИТ обявите за работа понижават с 34%, до момента в който претендентите се усилват двойно
ИТ обявите за работа понижават с 34%, до момента в който претендентите се усилват двойно

конкуренцията за едно работно място през последната година се е нараснала три пъти
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР