Следвайки Nvidia, чипмейкърът вече е разпродал своите памети за AI

...
Следвайки Nvidia, чипмейкърът вече е разпродал своите памети за AI
Коментари Харесай

SK Hynix – новата звезда в ерата на AI и LLM

Следвайки Nvidia, чипмейкърът към този момент е разпродал своите памети за AI за две години напред

Чиповете, употребявани за създаване на AI системи и LLM приложения, се търсят като топъл самун, производителите процъфтяват (снимка: CC0 Public Domain)

Бумът на изкуствения разсъдък и огромните езикови модели изисква нови изчислителни технологии, което докара до ненадейно бързото развиване на бизнеса на някои производители като да вземем за пример Nvidia. Но освен тя печели от обстановката. Можем да се обзаложим, че една от новите звезди на бизнеса с AI и LLM е… SK Hynix.

Наскоро южнокорейският колос в производството на полупроводници заяви, че цялото му произвеждане за 2024 година на чипове за памет от висок клас е към този момент разпродадено. Разпродадена е и по-голямата част от продукцията за идната година.

Ситуацията се изяснява с голямото търсене на авангарден хардуер за системи с изкуствен интелект и огромни езикови модели. Компанията, прочее, е снабдител на Nvidia и явно следва възходящата ѝ траектория.

SK Hynix е измежду преобладаващите производители на пазара за чипове за памет с висока честотна лента (HBM). Корейската компания е водещ снабдител на Nvidia, която пък държи към 80 % от международния пазар на чипове за изкуствен интелект.

Жега на пазара на HBM чипове

Чиповете памет с висока честотна лента (High Bandwidth Memory – HBM) са тип DRAM модули с по-висока честотна лента от DDR4 или GDDR5, в същото време по-ниско ползване на сила и доста по-малък форм фактор. Това се реализира посредством нареждане на няколко (до осем) DRAM матрици в стек. SK Hynix е измежду водачите в развиването на тази технология.

Благодарение на мощните продажби на хардуерни съставни елементи за приложения с изкуствен интелект като HBM чиповете, през първото тримесечие на актуалната година SK Hynix реализира втората си най-голяма оперативна облага, откогато съществува  – 2,9 трилиона вона (2,1 милиарда долара).

През април южнокорейската компания разгласи, че ще си сътрудничи с тайванския полупроводников колос TSMC, с цел да прави последващо потомство HBM чипове. TSMC също доставя модули на Nvidia.

Междувременно Micron, различен снабдител на Nvidia, уточни през март, че доставките му на HBM за 2024 година са изчерпани и, че даже към този момент е разпределил „ по-голямата част “ от продукцията за 2025 година

Неутолим апетит

SK Hynix разгласи пред AFP, че нейните HBM чипове за 2024 година са изцяло разпродадени. Главният изпълнителен шеф Квак Но-Джун изясни на конференция, че увеличеното потребление на AI устройства „ ще докара до избухливо повишаване на търсенето на високоскоростни чипове с памет с огромен потенциал и ниска мощ, профилирани за AI приложения “.

На фона на възходящото търсене се чака хардуерните съставни елементи за AI като HBM паметта да съставляват 61 % от производството на чипове на компанията, сподели Джъстин Ким, началник на AI дивизията на SK Hynix. Цифрите са забележителна спрямо едвам петте %, регистрирани за 2023 година

Възстановяване на DRAM пазара

Заедно с това SK Hynix чака усъвършенстване в търсенето на „ стандартна DRAM “ като памети за смарт телефони, компютри и сървъри. Това ще стане очевидно най към този момент през втората половина на 2024 година В резултат, всеки обвързван с това остатък на артикули най-вероятно ще намалее.

Нови вложения

Пазарът на HBM най-вероятно ще нараства с повече от 60 % годишно, съгласно SK. Въпреки това, той изисква два пъти по-голям индустриален потенциал, с цел да обезпечи същия размер като елементарните DRAM артикули.

„ Експерти от промишлеността считат, че запасите – както при доставчиците, по този начин и при клиентите – ще намалеят, защото увеличението на доставките на първокласни артикули като HBM изисква по-висок индустриален потенциал от стандартната DRAM, което води до релативно понижаване на доставките на стандартна DRAM “, прецизира производителят на памети.

Ден преди анонса на облагите си SK Hynix съобщи, че „ увеличението на DRAM опциите с фокус върху HBM е причина за предстоящ напредък “. Фирмата разкри проекти за вложение на над 20 трилиона вона (14,5 милиарда долара) в „ дълготраен проект “ за създаване на нов цех за произвеждане на чипове за памети в провинция Северен Чунгчеонг.
още по темата
5,3 трилиона вона (3,8 милиарда долара) са предопределени за построяването на фабриката, а останалите – за закупуване на машини и съоръжение. Това решение идва на фона на скорошното изграждане на няколко други сходни завода.

Разбира се, разрастването на производството има своята цена. „ Поради увеличените потребности за посрещане на бързо възходящото търсене на HBM и новото капиталово решение за [новата фабрика] M15X, финансовите разноски на компанията тази година се чака да бъдат малко по-високи от в началото плануваните “, добави компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР