Шломи Уайзел е управител на R&D центъра на Cognyte България.

...
Шломи Уайзел е управител на R&D центъра на Cognyte България.
Коментари Харесай

От Израел до България: как опознаването на различни култури играе роля в изграждането на лидерски подход

Шломи Уайзел е шеф на R&D центъра на Cognyte България. Компанията е международен водач в създаването на програмен продукт за проверяващ разбор, подпомагащ разнообразни организации в систематизирането на огромни размери от данни. Софтуерът, който Cognyte създава, дава опция на клиентите да ускорят и подобрят следствията, както и процесите на взимане на решения.

В момента господин Уайзел дава отговор за работата на 150 експерти в R&D офиса на Cognyte в София. Пътят му до тази позиция обаче минава през разнообразни провокации. От не изключително ученолюбиво и пламенно дете, той израства до виновен и умел водач, който приключва с отличие три съществени специалности - " Статистика и операционни системи ", " Бизнес мениджмънт " и " Право ".

В България Шломи Уайзел идва през 2001 година В страната ни се сблъсква с редица културни разлики, които би трябвало да преодолее, с цел да сплоти ръководения от него екип.

Опознаването на българската просвета изиграва значима роля и в неговия лидерски метод, като го стимулира да направи българското посланичество на Cognyte един от най-успешните R&D центрове на компанията.

Подробностите за този удивителен професионален път споделя самият той в идващото изявление.
 Снимка 662547
Източник:

Може ли да ни разкажете повече за Вас, кариерния Ви път, по какъв начин се установихте в България и, несъмнено, за актуалната си позиция на шеф на R&D центъра на Cognyte?

Роден съм и съм израснал в Израел. Бях пламенно и изобретателно дете, само че ученето не беше обичаното ми нещо. Учителите се " бореха " да се оправят с мен, само че на всяка родителска среща родителите ми се притесняваха от това, което им следва да чуят.

Въпреки че се сблъсках с доста провокации, в последна сметка приключих гимназия и се причислих към военновъздушните сили за три години военна работа Това прекарване ме научи на дисциплинираност, отговорност и по какъв начин да реализирам резултати.. През последната година от военната ми работа осъзнах значимостта на образованието и започнах да възнамерявам бъдещето си.

Записах се в подготвителна година за университета, реализирах отличен триумф и след това бях признат в влиятелния факултет по " Индустриално инженерство ", специалисност " Статистика и осведомителни системи " в университета в Тел Авив.Целта ми беше да ускоря завършването на образованието си, с цел да отделя време на кариерата си. Университетът ми предложи опция за придобиване на спомагателна степен " бакалавър ", която ми разрешава да бъда учител, само че аз отхвърлих.

Реших да обогатя мирогледа си, като се включа в стратегия за задгранично образование в Университета на Нюкасъл в Обединеното кралство, с цел да придобия степен " бакалавър " по бизнес мениджмънт. Завърших с отличие.

Когато се върнах в Израел, се насочих към магистърска степен по бизнес мениджмънт, която приключих сполучливо. Паралелно с главната си кариера, започнах да преподавам на студенти. Усещах нужда от правни знания, по тази причина взех решение да запиша право. След четири години твърдоглав труд, получих и бакалавърска степен по право в Израел.

Поглеждайки обратно, това е един много дълъг път, изминат от момче, на което ученето никак не му се отдаваше. Постигнах повече, в сравнение с можех да си показва, надминавайки доста от моите сътрудници, с които бяхме дружно в учебно заведение. Това демонстрира, че в никакъв случай не би трябвало да съдим индивида по това, от къде е почнал. С предпочитание и упоритости всеки може да реализира невероятни неща.

Моят професионален път е белязан от заемането на водещи управителни позиции в известни организации като Volaro, Tradologic, VBS, Spiral Solutions, Formula Telecom, Arthur Andersen & Co. (сега е позната като Accenture), както и Ernst & Young.

Позициите, които заемах в тези компании, изискваха да управлявам световни R&D екипи, интервенции и да играя основна роля в одобряването и ръководството на огромни планове по света с предприемачески дух и порив към отличие.

Животът ми в България стартира през 2001 година, когато поех ръководството на Formula Telecom Solutions. През този интервал управлявах важен и комплициран основен план за А1 (тогава Мобилтел), включващ систематична интеграция, образование и поддръжка на над 25 разнообразни софтуерни и хардуерни решения.

Управлението на екипи в Израел и България, както и взаимната работа с разнообразни подизпълнители, беляза началото на моята трайна връзка с тази динамична страна, която към този момент смятам за собствен дом. Преди осем години ми бе предоставена опцията да управлявам Cognyte България (известна тогава като Verint).

Разкажете ни повече за Cognyte?

Cognyte е международен водач в софтуера за проверяващ разбор. Разследващият разбор е мощен инструмент за разбор и визуализация на данни, употребен от правоприлагащите органи, разследващите служби и други организации, целящи да провеждат и систематизират огромен размер от данни.

Нашите клиенти употребяват технологията ни, с цел да плануват престъпни трендове, като откриват модели на държание и разпознават несъответствия, извличайки скъпа информация от големите количества данни и източници, което им дава опция за бързо взимане на значими решения.

Това е методът, по който софтуерът ни за проверяващ разбор способства за това светът да бъде по-сигурно място.

Когато се причислих към Cognyte България, обстановката беше комплицирана, бях изправен пред предизвикателство. Като нов управител осъзнах, че има забележителна културна разлика сред хората, които работят в Израел и тези в България. Липсата на схващане на локалната просвета, хората, знанията и упованията им представляваше доста затруднение.

Усетих, че ръководените от мен екипи се усещат като част от система, която не схващат и с която не могат да се асоциират. Така задачата ми се обясни - трябваше да печеля доверието им, да насърча чувството за принадлежност и да осигуря на локалните чиновници поддръжката, от която се нуждаеха, с цел да съумеят в компанията.

Можете ли да предоставите образец за културно разграничение?

Лично аз се сблъсках със занимателно културно разграничение преди време, когато презентирах пред публика от към 40 българи, които кимаха с глави отляво надясно и назад. За израелците това се пояснява като противоречие, а за българите - като единодушие. Този образец беше много индикативен и се оказа добър урок.

В интервала, в който ръководех и не преставам да управлявам българи, научих, че те изслушват деликатно, преди да си изградят мнение и да стигнат до умозаключение. За тях е особено да отделят време, като деликатно обмислят въпросите, преди да ги зададат. Това ме впечатлява.

Опознаването на българската просвета също изигра централна роля в моя лидерски метод. Отбелязването на локални празници, присъединяване в културни събития и опознаването на българските обичаи помогнаха за построяването на доверие и връзка с екипа. Разбирането и зачитането на салдото сред професионалния и персоналния живот в българската просвета също повлия на стила ми на ръководство.

Вярвам, че не съществува безусловно правилно или безусловно неверно, когато става въпрос за схващане на другите. Важното е да умееш да " четеш " другия човек посредством невербалната връзка, тона, както и подбора на думи. Това умеене се оказа от значително значение за адаптирането на лидерския ми метод и стила ми на ръководство, с цел да мога дейно да се свържа с другите.

Преодоляването на първичната песимистичност като чужденец изискваше проява на подготвеност, ангажираност и същински интерес към триумфа и на екипа, и на компанията.

Вероятно е огромно предизвикателство да бъдете управител с задграничен генезис в България. Можете ли да опишете някои от основните моменти и прекарвания, които са повлияли на вашия лидерски метод?

Едно от първите провокации, с които се сблъсках като управител от чужбина, беше да се приспособявам към локалната бизнес просвета и да схвана неповторимата динамичност на работното място в България. Изграждането на положителни взаимоотношения с членовете на екипа ми и насърчаването на открита връзка бяха значими стъпки за превъзмогване на това предизвикателство.

Професионалният ми път ми оказа помощ да придобия скъпи познания и опит, работейки с хора от разнообразни култури, което има позитивен отзив върху личността ми през днешния ден - умея да се натъкмявам към разнообразни обстановки и да сътворявам връзки с хора от разнообразни култури.

Как съумявате да създадете баланс сред персоналния и професионалния си живот, като съвместявате отговорностите си на фамилен човек и шеф на интернационална компания?

Поддържането на баланс сред персоналния ми и професионален живот е от първостепенно значение за мен и не е лесна задача. Като вземем поради функциите ми на управител на към 150 чиновници, щастливо женен мъж за страхотна българка и татко на седем деца, които от време на време се усещат като 150.

За мен е значимо да имам открити ясни граници и цели, с цел да реализира допустимо най-хубав баланс. Освен това имам и шанса да работя в компания, която ме поддържа.

С времето разбрах, че ключът към този баланс е ефикасното ръководство на времето. Всяка заран приоритизирам дилемите си според от тяхната неотложност и значимост. Държа да се уверя, че извършвам професионалните си задължения, без да подценявам персоналните си отговорности. Реалистичното слагане на цели е тактика, която ползвам както на работното място, по този начин и вкъщи, с цел да понижа непотребния стрес и да подкрепям салдото сред работа и персонален живот.

Що се отнася до диалозите по телефона или имейла, постаравам се те да не нарушават качественото време със фамилията ми. Постигането на баланс в потреблението на технологиите е от значително значение за поддържането на здравословна интеграция сред професионалния и персоналния живот.

Kакви са Вашите цели и упоритости за наличието на компанията на българския пазар в бъдеще?

Нашите цели и упоритости са ориентирани към поддръжката на растежа и развиването на надарените ни чиновници и насърчаването на нововъведенията в динамичната област на разследващите решения.

Преди всичко виждаме Cognyte България като Hub of Excellence посланичество на компанията с най-високи достижения, което има забележителен принос за световния ни триумф. Иновациите са в основата на бъдещите ни упоритости и желания. Решени сме да останем на върха на софтуерните достижения, а наличието ни в България е от решаващо значение за това.

Надяваме се да разширяваме непрекъснато оперативните си екипи предвид на изключителния капацитет на гениите в България.

Какъв съвет бихте дали на младите експерти, които мечтаят да извървят сходен път в интернационалното ръководство, изключително в България?

Не мога да акцентира задоволително на значимостта от мощно любознание. Любопитството води освен до обогатяване на познанията, само че и демонстрира ангажираност към разбирането на сложността на интернационалния бизнес.

Друг основен съвет, който мога да дам, е към провокациите да се подхожда с настройка за разбиране на разнообразни гледни точки. Международното ръководство постоянно включва работа с разнообразни култури и пазари.

Непредубедеността и желанието да мислите друго могат да бъдат скъп актив за дейно справяне със сложността, присъща на трансграничния бизнес.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР