Село Елешница всяка година е домакин на кукерски празник и

...
Село Елешница всяка година е домакин на кукерски празник и
Коментари Харесай

Кукерски фестивал в село Елешница

Село Елешница всяка година е хазаин на кукерски празник и то точно на Великден. Площадът на селото се изпълва с маскирани хора, които носят пъстри обичайни носии и извиват голямо хоро.

„ От нашите предци е останала традицията да се прави кукерски празник в първия ден на Великден. Това значи, че на този ден ние гоним злите духове и разсънваме пролетта ", споделя Васко.

Според кмета на Елешница - Владимир Фръндев, на площада през днешния ден ще се съберат хиляди, като единствено участниците в маскарада са 500-600 души. „ Трите махали в селото ще се надиграват. Жителите на всяка една от тях имат неповторими костюми ", сподели още той.

Писаните яйца на село Елешница също са неповторими. Те се шарят с восък по специфична техника.

„ Традицията за шаренето на яйцата се предава от нашите майки, баба и прабаби. Тя е доста остаряла. Боядисването стартира в четвъртък, като първото яйце би трябвало да е алено. Използва се специфична химикалка, с която се шари яйцето до момента в който е топло. След това се поставя в боята. ", описа Даниела Шаркова.

Рисуването върху яйцата лишава доста време. След като се изрисуват и минат през боята, те се слагат върху скара на печката, с цел да падне непотребният восък. Яйцата се почистват с парцалче и се лъскат с олио.

Традицията повелява първо най-малките в дома да получат шарени яйца. След това се реже козунак и всички сядат на трапезата, с цел да се чукнат с яйце за здраве.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР