Създадена е добра организация за евакуация, продължаваме да евакуираме българи,

...
Създадена е добра организация за евакуация, продължаваме да евакуираме българи,
Коментари Харесай

Външният министър: Продължаваме да евакуираме българи и чужди граждани от Украйна

" Създадена е добра организация за евакуация, продължаваме да евакуираме българи, както и непознати жители от Украйна. До момента към 1000 български жители са евакуирани от територията на Украйна, с изключение на с рейсовете и с влаковите композиции ", съобщи на брифинг на Министерството на външните работи министър Теодора Генчовска.

Според нея е явно, че тази конюнктура няма да завърши скоро. Министър Теодора Генчовска добави, че има доста искащи бесарабски българи да дойдат в България, като има проведени постоянни автобусни линии за тях.

" Планираме посещаване в Молдова. Българското посолство и генерално консулство в Киев е едно от последното, което се изтегля, няма думи с които да се опише оценката на българската дипломатическа работа. Над 170 хиляди лв. са разноските на външното министерство досега, ще дадем предложение към Министерския съвет сумата да бъде възобновена, само че чакаме да продължи да се усилва ", добави Теодора Генчовска.

По думите ѝ това включва разноските от Украйна и от Молдова до българската граница.

" В Кишинев все още има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани, ще използваме опцията, че сме там, с цел да ги качим на държавния аероплан и да ги евакуираме, основана е нужната организация ", акцентира министър Генчовска.

" Беше доста тежко пътешестване, хората се възвръщат, краткотрайно сме прекратили работа, свалили сме знамената, хванахме както се споделя последния трен ", добави посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев.

Има непоколебим комендантски час в Киев, излиза се единствено за 2 - 3 часа денем.

Относно това, че Русия включи България в листата с вражески страни и какви ще бъдат следствията, министър Теодора Генчовска съобщи, че следва това да бъде разисквано на равнище Министерски съвет, като министър председателят Кирил Петков е осведомен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР