Съветът е изправен пред редица кризи на връх юбилейната си

...
Съветът е изправен пред редица кризи на връх юбилейната си
Коментари Харесай

По-големият брат на ЕС отбелязва 75 години от създаването си

Съветът е изправен пред редица рецесии на връх юбилейната си годишнина включително даже закани от страна на страните членки за овакантяване на организацията. По-големият брат на Европейския съюз обаче не трябва да бъде отписван към момента.

Конрад Аденауер, първият канцлер на Западна Германия след Втората международна война, един път дефинира Съвета на Европа като " европейската съвест ". Но 75 години след основаването си интернационалната организация наподобява се намира в окаяно положение. Няколко страни членки заплашват да я изоставен. Правата на индивида, за чието съблюдаване Съветът на Европа следи, са подложени на все по-голям напън.

Наред с това мнозина бъркат организацията с Европейския съюз. Колко годишнини ще има още Съветът на Европа?

В сянката на Европейския съюз

Основан през 1949 година Съветът на Европа се ангажира да пази правата на индивида, демокрацията и върховенството на закона. Сред 46-те му членове са всички 27 страни от Европейски Съюз, както и Англия, Турция, Сърбия, Украйна и редица други, които обгръщат към 680 милиона европейци от Гренландия до Азербайджан.

Значението на Съвета на Европа обаче понижава с повишаването на смисъла на Европейски Съюз. Той прекомерно елементарно се бърка с Европейския съвет - събранието на водачите на страните членки на Европейски Съюз - изключително като се има поради, че имат едно и също знаме и химн.

Колеблива поддръжка

Войната в Украйна означи повратна точка за Съвета: Русия бе изключена поради нашествието. Но други членове също се считат за разколебани и не е напълно ясно да биха останали твърдо ангажирани със Съвета. Сърбия, да вземем за пример, заплашва да напусне, в случай че Косово стане член, както е планувано.

В началото на годината делегацията на Азербайджан получи едногодишно премахване от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), защото страната отхвърли да одобри наблюдаващи на изборите.

Турция от години не извършва значими решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) и продължава да вкарва деятели в пандиза.

Решенията на Европейски съд по правата на човека са бодил в очите и на Англия, частично тъй като съдиите в последния миг попречиха на държавно управление на Консервативната партия да депоритра търсещи леговище мигранти в Руанда през 2022 година Когато на 22 април английският парламент утвърди съглашението за релокация на мигранти с Руанда, министър-председателят Риши Сунак съобщи, че в бъдеще ще подценява краткотрайните правосъдни разпоредби на Европейски съд по правата на човека.

Съветът просто би трябвало да пренебрегне заканите за отдръпване, съобщи Франк Швабе, началник на немската делегация в ПАСЕ.

" Ако в Бундеслигата има тим, който играе с ръце, вместо с крайници, и когато съдията надуе свирката, заплашва, че ще се отдръпна, това няма да е по никакъв начин прелестно ", сподели Швабе, визирайки немското футболно състезание. " Но тогава всичко зависи от тях. На никого не е разрешено да играе с ръце ", добави той.

Швабе, който е част от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), предизвестява, че организацията ще загуби смисъла си, в случай че се допусне изключение в разпоредбите за всички поради обособен случай.

Ограничени пълномощия

Най-силният инструмент на Съвета на Европа е и си остава Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Европейски съд по правата на човека следи за спазването на Европейската спогодба за правата на индивида, която всички членове на Съвета са подписали. Тя подсигурява значими права, като това на живот, възбраната на изтезания и свободата на словото.

Всеки, който счита, че правата му са били нарушени, може да подаде тъжба в Европейски съд по правата на човека. Решенията на съда са наложителни. Въпреки това съдът е хронично претрупан, защото на годишна база постъпват над 50 000 нови тъжби.

Освен Европейски съд по правата на човека пълномощията на Съвета на Европа са лимитирани. Поради това организацията постоянно е определяна като единствено видимо респектираща, само че действително неефективна и недееспособна.

Швабе обаче вижда нещата по различен метод: " Европейски Съюз има стопански благоприятни условия, да, несъмнено, които Съветът на Европа няма. Но Съветът на Европа има обезпечени пълномощия. " Те включват да вземем за пример правото да изпраща задачи за наблюдаване на избори или да влиза в затвори без предизвестие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР