Самите храносмилателни ензими може да не действат директно за отслабване,

...
Самите храносмилателни ензими може да не действат директно за отслабване,
Коментари Харесай

Храносмилателни ензими за отслабване – Има ли резултат?

Самите храносмилателни ензими може да не работят непосредствено за намаляване, само че ензимните инхибитори попречват функционалността на храносмилателните ензими, като евентуално улесняват загубата на тегло и мазнини.

Използването на храносмилателни ензими е всекидневно за поощряване на здравословно храносмилане и възстановяване на усвояването на хранителни субстанции.

Различни изследвания допускат евентуални изгоди от храносмилателните ензими при положения като синдром на раздразнените вътрешности и нетърпимост към лактоза. ( 1 ) ( 2 )

Освен тези доказни изгоди, има голямо любознание измежду доста хора по отношение на опцията за потребление на храносмилателните ензими за намаляване.

Тази публикация преглежда дали храносмилателните ензими в действителност могат да играят роля в насърчаването за намаляване.

Храносмилателни ензими, какво съставляват?

Храносмилателните ензими са субстанции, които подкрепят разграждането на храната на по-малки, усвоими съставни елементи, като аминокиселини от протеини, глицерол и мастни киселини от липиди и елементарни захари от комплицирани въглехидрати и нишестета. ( 3 )

Трите съществени типа храносмилателни ензими са протеаза, липаза и амилаза, всеки от които е виновен за разграждането на избрани хранителни субстанции.

Докато тялото ви естествено създава тези ензими, те могат да бъдат получени и посредством добавки, които нормално се употребяват за облекчение на храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените вътрешности, нетърпимост към лактоза и цьолиакия.

Здравето на чревния ви микробиом

Някои изследвания демонстрират, че храносмилателните ензими могат да окажат позитивно влияние върху здравето на чревния ви микробиом, който включва микроорганизмите, живеещи в храносмилателния ви тракт. ( 4 )

Експеримент върху мишки разкри, че използването на храносмилателни ензими способства за пролиферацията на потребните чревни бактерии. ( 5 )

Освен това, изследване в епруветка сподели, че комбинирането на пробиотични добавки с храносмилателни ензими може евентуално да защищити микробиома на червата от промени, провокирани от химиотерапия и характерни антибиотици. ( 6 )

Интересното е, че проучванията демонстрират, че микробиомът на червата може да играе роля в регулирането на телесното тегло. ( 7 )

Например, обзор на 21 изследвания оповестява, че насърчаването на растежа на потребните чревни бактерии може да докара до понижаване на показателя на телесна маса, мазнините и общото телесно тегло. ( 8 )

Въпреки това към момента са нужни спомагателни изследвания за въздействието на добавките с храносмилателни ензими върху отслабването и ръководството на тежестта при хората.

Ефектите на липаза

Липазата, храносмилателен ензим, улеснява усвояването на мазнините в тялото ви, като ги разгражда до глицерол и свободни мастни киселини. ( 9 )

Някои изследвания допускат, че прибавянето на липаза може да докара до понижено възприятие на задоволеност. ( 10 ) ( 11 )

Например, изследване, включващо 16 възрастни, разкрива, че тези, които са приемали добавка липаза, преди да употребяват храна с високо наличие на мазнини, оповестяват за доста по-ниско възприятие на задоволеност след 1 час спрямо контролна група.

Инхибиторите на липазата, които понижават равнищата на липаза, са употребявани в предишното за подкрепяне на контрола на тежестта. ( 12 )

Въпреки че са нужни повече изследвания, допустимо е увеличението на равнищата на липаза посредством добавки с храносмилателни ензими евентуално да усъвършенства усвояването на мазнини, евентуално допринасяйки за наддаване на тегло.

Най-добрите типове

Докато въздействието на храносмилателните ензими върху загубата на тегло е нестабилно, те имат евентуални изгоди за здравето на червата и храносмилането.

Тези ензими могат да оказват помощ за облекчение на подуването на корема и поощряване на редовността на изхождане, изключително при хора със болести като синдром на раздразнените вътрешности. ( 13 )

Повечето добавки с храносмилателни ензими съдържат липаза, амилаза и протеаза в композиция. Някои типове включват и други характерни ензими, които могат да бъдат потребни, в случай че се затруднявате да смилате избрани съставки.

Други ензими, които нормално се срещат в добавките с храносмилателни ензими, включват лактаза , която подкрепя смилането на лактозата, открита в млечните продукти; алфа-галактозидаза , която разгражда комплицираните въглехидрати от фасул, зеленчуци и зърнени храни; фитаза , която подкрепя храносмилането на фитиновата киселина в зърнени храни, ядки и бобови растения; и целулаза , която трансформира растителните фибри (целулоза) в бета-глюкоза.

Тези добавки могат да бъдат получени от растителни или скотски източници. Докато ензимите на животинска основа са по-разпространени, разновидностите въз основата на растителна основа оферират опция, подобаваща за вегани. ( 14 ) ( 15 )

Когато избирате добавка, значимо е да прегледате етикета на съставките и да избягвате тези с несъразмерни пълнители, добавки и консерванти.

Винаги се консултирайте с вашия снабдител на здравни услуги, преди да започнете нова добавка, изключително в случай че имате съществени здравословни проблеми или приемате медикаменти.

Не забравяйте да приемате храносмилателни ензими с храната си, с цел да увеличите оптимално успеваемостта им.

Ензимните инхибитори могат да поддържат загуба на тегло

Самите храносмилателни ензими може да не допринесат непосредствено за намаляване, само че проучванията демонстрират, че ензимните инхибитори могат да имат този резултат.

Ензимните инхибитори понижават усвояването на характерни макронутриенти и от време на време се употребяват при лекуване на затлъстяване, с цел да улеснят отслабването. ( 16 )

Преглед на 14 изследвания разкри, че прибавянето на инхибитор на амилаза, получен от бял фасул, може да докара до нараснала загуба на тегло и загуба на мазнини при хората. ( 17 )

Друго изследване сподели, че инхибирането на резултатите на трипсин, протеазен ензим, виновен за разграждането на протеините, понижава приема на храна и наддаването на тегло при плъхове. ( 18 )

Освен това, липазните инхибитори се употребяват за понижаване на усвояването на мазнини, което евентуално води до забележителна загуба на тегло. ( 19 ) ( 20 )

Орлистат, хапче за намаляване, е характерен инхибитор на липаза, може да понижи усвояването на мазнини с почти 30%. Това се реализира посредством понижаване на производството на липаза в стомаха и панкреаса, което води до намаляване.

В изследване, включващо 40 дами със затлъстяване, е открито, че дълготрайната приложимост на орлистат покачва някои хормони, които потискат глада и апетита. ( 21 )

Въпреки това, други изследвания оповестяват за спорни констатации, предполагащи, че орлистат може да понижи тези хормони и да форсира изпразването на стомаха. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

Освен евентуалното влияние върху равнищата на хормоните, постоянно срещаните странични резултати на липазните инхибитори включват диария, стомашна болежка и съществуване на мазнини в изпражненията.

Заключение

Храносмилателните ензими играят роля в разграждането на макронутриентите на по-малки детайли, с цел да подкрепят усвояването.

Проучванията в епруветка и върху животни допускат, че тези ензими могат да имат позитивно влияние върху здравето на микробиома на червата, което евентуално въздейства върху контрола на тежестта.

Също по този начин обаче е открито, че инхибиторите на храносмилателните ензими понижават приема на храна и предизвикват загубата на тегло и мазнини, което води до намаляване.

Въпреки че добавките с храносмилателни ензими може да не допринесат непосредствено за намаляване, те могат да поддържат здравословно храносмилане и прецизност на изхождане, изключително за хора със характерни стомашно-чревни болести.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР