Съединените щати продължават атаката си срещу руските ВПГ-проекти. Четвъртата вълна

...
Съединените щати продължават атаката си срещу руските ВПГ-проекти. Четвъртата вълна
Коментари Харесай

Китай попадна под американския удар за руския ВПГ

Съединените щати не престават офанзивата си против съветските ВПГ-проекти. Четвъртата вълна от наказания засегна китайски компании и профилирани плавателни съдове. Ударът върху Китай, като третата страна в тази история, сега не е инцидентен. Защо Вашингтон санкционира Китай и по какъв начин това ще се отрази на ориста на съветския ВПГ?

Съединените щати разшириха глобите против съветските ВПГ планове на Новатек. На първо място те ще обиден плана “Арктик ВПГ-2 ” Пет компании и 16 плавателни съда бяха обект на нови наказания, в това число четири неповторими кораба, предопределени особено за превозване на огромни тежки структури.

Това е към този момент четвъртата вълна от наказания против “Арктик ВПГ-2 ”. През септември 2023 година бяха глобени компании, които дават строителни и проектантски услуги за плана, през ноември 2023 година беше глобен операторът на плана, а през февруари 2024 година бяха въведени наказания, които оказват напън върху плановата логистика, обвързвана с построяването на софтуерни линии и газови танкери мразовит клас за плана. Новият пакет от наказания лимитира поддръжката за плана от трети страни.

По-специално, сингапурската “Ред Бокс ”, която транспортира китайски модули за завода “Арктик ВПГ-2 ” на своите специфични подсилени кораби от мразовит клас “Адакс ” и “Пунакс ”, беше включена в листата. “Ред Бокс ” достави модули за “Арктик ВПГ-2 ” в края на февруари 2024 година, т.е. след въвеждането на американски наказания против този съветски план, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати.

Тези кораби са издигнати през 2016 година особено за доставка на китайски модули за планове на Новатек, в това число по Северния морски път за ускорение на доставката. Същата компания достави модули за първия съветски план за LNG Ямал.

Хонконгската ЦФУ и нейните тежкотоварни кораби “Хънтър Стар ” и “Нан Фен Жи Си ”, които също доставяха модули за съветския цех за ВПГ, също бяха глобени.

Освен това две съветски компании, “Еко Шипинг ” и “Транстрой ”, бяха глобени, защото построиха инфраструктура, в това число за “Арктик ВПГ-2 ”, плюс девет съветски кораба на “Еко Шипинг ” и три на “Транстрой ”.

„ Как беше издигнат “Ямал ВПГ ”? Цялото съоръжение беше доставено в Китай, там бяха съединени огромни модули, които по-късно бяха докарани на полуостров Ямал, разтоварени и по-късно беше конфигуриран самият цех. Тогава централата беше обвързвана с газови залежи - и всичко стартира да работи. Приблизително същата работа беше осъществена на “Арктик ВПГ-2 ”. Някои модули най-вероятно към момента се създават не в Русия, а в Китай. И тези профилирани кораби доставят тези подготвени модули в Белокаменка “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

За да произведем цех за полутечен природен газ, е належащо първо да създадем стоманобетонни платформи, с които можем да се оправим сами. Тези солидни платформи или бази се създават в Мурманск. Второ, би трябвало да създадем модули за тръбопроводи за полутечен природен газ, с което ни оказват помощ китайците. Китай сглобява модулите, доставя ги в Мурманск, където се слагат на подготвена платформа. След това платформата с модула се транспортира по море до мястото на монтажа в Арктика. Тежкотоварните плавателни съдове са направени особено за транспорт на такива огромни товари. Третият детайл е основаването на тръбопроводни сектори, които ние самите сме мощни.

Юшков напомня, че в началото са желали да локализират производството на модули в Русия, само че когато през 2022 година Европейски Съюз забрани доставката на съоръжение за Русия за създаване на фабрики за полутечен природен газ, стана ясно, че е по-добре да продължи да доставя съоръжение за Китай и там сглобявайте подготвени модули.. Като цяло тази скица трябваше да се употребява десетилетия, т.е. до момента в който “Новатек ” ще построи общоприетите си фабрики за ВПГ един по един.

Какво ще стане в този момент?

„ Най-вероятно е невероятно да се откри сурогат на неразрешените плавателни съдове. Но няма да търсят. Тези кораби ще продължат да транспортират товари за съветски планове в Арктика, най-малко в случай че “Новатек ” продължи да строи планове за ВПГ. Първоначално тези кораби трябваше да работят с Русия. Може би ще бъдат пререгистрирани по някакъв метод - това е всичко. Едва ли си коства да чакаме, че американците ще извадят тези китайски компании и кораби от наказания, даже и да спрат глобена активност “, споделя Игор Юшков.

Има причина, заради която тъкмо в този момент се приема нов пакет от наказания против трети страни, по-специално китайски компании и съдилища. „ Това е резултат от визитата на Антъни Блинкен (държавен секретар на САЩ) и Джанет Йелън (министър на финансите на САЩ) в Китай. Съединените щати намерено споделиха на Китай, първо, да спре да оказва помощ на Русия да заобикаля глобите и да поддържа стопанската система си, и второ, да се спогодят за производството на съоръжение за възобновима сила. Второто не касае Русия. Китай всеобщо създава съоръжение за възобновими енергийни източници и измества както европейски, по този начин и американски компании от този пазар, създавайки свръхпредлагане на такова съоръжение, което става все по-евтино. В резултат на това западните компании не минават стопански и губят конкуренцията на китайските компании. Въвеждането на нови наказания допуска, че Съединени американски щати очевидно не са съумели да наложат волята си на Китай “, споделя специалистът.

Въвеждането на наказания против съветските кораби, които транспортират елементарни товари, въобще не е ужасно, защото съветските притежатели работят единствено на съветския пазар, заплащат в рубли и при нужда могат да пререгистрират компании и да преименуват кораби, отбелязва събеседникът.

Все отново западните наказания основават избрани проблеми за съветските планове за ВПГ.

„ Руските планове за полутечен природен газ несъмнено страдат в този момент и носят високи разноски. Но историята със съдилищата е може би най-малкият проблем, който съществува в този момент. Първият стадий на “Арктик ВПГ 2 ” беше пуснат в навечерието на Нова година, само че нито една партида ВПГне беше изпратена. Тоест централата коства цялостен блок. Първо, няма газовози, а и да се появят газовози, има и втори проблем - на кого да продаваме газа. Защото акционерите на плана, които трябваше да купят този газ, оповестиха форсмажорни условия по договорите си. Само Китай може да се осмели да закупи LNG от този план, който, несъмнено, ще изтръгне най-ефективната цена за себе си. Китайските компании имат 25% в този план и се надяват, че когато заводът стартира да доставя ВПГ, всички артикули ще отидат в Китай на доста атрактивни цени “, споделя Игор Юшков.

Като цяло всички нови общоприети планове на “Новатек ” бяха атакувани. Експертът не изключва в бъдеще да бъдат въведени нови наказания, да вземем за пример против корабостроителницата, от която се доставят модулите, или фирмите, които купуват съоръжение за тези модули и така нататък

Засега всички тези наказания не засягат „ остарелия “ план на “Новатек ” - “Ямал ВПГ ”, само че Юшков е убеден, че и той може да бъде нападнат в бъдеще, защото Съединени американски щати не се нуждаят от съветски газ. „ Може би Съединените щати чакат нова световна вълна от стартиране в употреба на фабрики за полутечен природен газ, която е планувана за 2026 година, и тогава ще наложат наказания против “Амал ВПГ ” “, разсъждава Юшков.

Всички приказки, че глобите на Съединени американски щати против плановете за ВПГ в Арктика са ориентирани към понижаване на приходите на съветската страна, са чисто двуличие. Тъй като плановете на “Арктик ВПГ-2 ” в действителност не заплащат нищо на бюджета с помощта на краткотрайното нулиране на налозите, а в Данъчния кодекс въобще няма експортно мито върху ВПГ, тъй че бюджетът не се интересува дали тези фабрики работят или не, споделя Юшков. Съединените щати просто разчистват пазара на продажби за личните си нови фабрики за ВПГ, които ще се появят през 2026 година

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед47232Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед30623Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед66578„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед33549Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед35135Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132850Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед92038Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед85087Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,от </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР