Русенският депутат обяви, че е инициирал проучване по темата заради

...
Русенският депутат обяви, че е инициирал проучване по темата заради
Коментари Харесай

Иван Белчев: Има ли риск от трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле?

Русенският народен представител разгласи, че е инициирал изследване по тематиката поради бъдещия цех за акумулатори в Гюргево, Румъния

" Инициирах изследване посредством министъра на Външните работи за капиталово желание в региона на Гюргево, Румъния за цех за произвеждане на акумулатори за автомобилната промишленост, в това число и фабрика за преработване на сходни остарели акумулатори.

Заради произлизащите опасения за евентуално трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле, Министерство на външните работи е провела диалог с ръководителя на Окръжния съвет на Гюргево. Последният е удостоверил, че фактически е налице сходно капиталово желание, само че към момента няма действителни действия по неговата реализация, като се изключи че е избран терен (възможна локация се спряга площадката на тогавашния цех “Верахим ”). Предстои компанията Avesta Battery & Energy Engineering да внесе публично искане за инвестицията с съответни механически параметри, след което ще се извърши и съответната оценка за влияние на инвестицията върху околната среда, според румънското законодателство и процедури.

Към сегашния миг към момента няма такава оценка за влияние върху околната среда, заради което румънската страна не разполага с данни, които да ни даде, за възможни екологични вреди и за трансгранично замърсяване, произлизащи от капиталовото желание.

Следва да се има поради, че Конвенцията на ИКЕ/ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст (Espoo Convention), по която и България и Румъния са страни, също планува процедура, съгласно която румънската страна ще би трябвало да изпрати публична нотификация до българската страна с техническите параметри и уточнения по този план, а българската страна на собствен ред би следвало да изпрати свои възможни мнения или възражения, в случай че има такива. За горната процедура по Конвенцията Espoo в България дава отговор Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и посредством него се оформя цялата документи.

Русенци чакаме регионалния шеф на Русе да ни среща с актуализации по тематиката, тъй като той е в непрекъснат контакт и полемика с румънските управляващи. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР