Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова днес приветства в

...
Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова днес приветства в
Коментари Харесай

Ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова поздрави Живко Петков – световен вицешампион по културизъм

Ресорният зам.-кмет на Стара Загора Красимира Чахова през днешния ден приветства в Общинска администрация международния вицешампион по културизъм Живко Петков.

„ В края на календарната и спортно-състезателната година, за нас е наслаждение да поздравим Живко Петков, който преди по-малко от месец заслужи оценката вицесветовен първенец по културизъм. Това е един нов връх освен в неговата спортна кариера, само че и триумф за нашия град “, показа при започване на срещата зам.-кметът.  

След присъединяване в международния шампионат, Петков извоюва и трофеи от два други шампионата – в Румъния и Испания.

По време на срещата с медиите стана ясно, че Петков стартира да се занимава със спорт през 2007 година. Припознава културизма като своя задача през  2013 година. Успехите не закъсняват и през 2016 година е втори на европейското състезание, а през 2018 година към този момент е европейски първенец.  Неговият първи треньор е Тихомир Трифонов, член на Постоянната комисия по спорт и юношески действия на Общинския съвет под липите. Травми и пандемията дават за известно време отмора на старозагореца, състезаващ се в най-масовата и изпълнена с конкуренция категория – 90 кг. „ Тази година бе несъмнено сполучлива за мен – завоювах второто място в международното състезание в Испания, по-късно се устремих към спечелването на Професионална карта в Аликанте. Тя съставлява статут, който ти дава право да участваш в надпревари единствено с експерти. Излизаш измежду всички медалисти и спечелилият е единствено един. Спечелването на такова съревнование ти отваря опцията да бъдеш кандидат на най-големия шампионат в нашия спорт – „ Мистър Олимпия “. Аз съм първият българин, а досега и единствен, който в един ден печели безспорните трофеи в две категории – „ Класическа физика “ и „ Културизъм до 90 кг. “. Петков даде детайлности от международното състезание, където мери сили с първенци от разнообразни страни при голяма конкуренция. „ Беше оспорвано съревнование. Като състезател, второто място в никакъв случай не е достижение, само че в нашия спорт субективността също е фактор. Всичко е в ръцете на съдиите. Така е трябвало да стане “, сподели Петков, който към този момент е насочен към шампионата следващата година, с цел да извърши детската си фантазия и да завоюва международното злато. „ Започвам подготовка и за „ Мистър Олимпия “. Необходимо е да победя в професионално съревнование, с цел да взема правото да вземам участие за тази най-желана купа в културизма. Нивото е извънредно високо там. Ще нуждая се от подготовка най-малко 2-3 години. Трудно се качват мускули – към  година може да отнеме придобиването на 2 кг чиста мускулна маса “, споделя Петков, който си пожелава единствено здраве, с цел да може да покаже своя капацитет на високия конгрес. „ Нашият спорт изисква време и неизменност – доста труд и режим. Това е метод на живот. От 3 до 4 месеца е влизането във форма за съответно съревнование. Тренира се всеки ден, по два пъти. За международното тази година го върших в продължение на 5 месеца. Всичко се тегли на грамаж, пресмята се. Нямаш право на безчинство с храната, даже и с водата “, добавя той.  

С усмивка споделя, че на идните празници ще си разреши всичко на масата. „ И аз съм човек, нуждая се да си хапна. По време на подготовката най-вече ми липсваше хубавата българска баница и шоколадовите десерти. Носих си за след надпреварата в Аликанте даже “, добави Петков. Той сподели по време на срещата и оценките, които има в своята кариера, като извънредно атрактивни бяха двата „ диамантени пръстена “, които действително съставляват статута за експерти или Професионалната карта.

„ Благодаря сърдечно на кмета Живко Тодоров, чиято поддръжка имам. Ето, резултатите са налице. Надявам се отсега нататък да реализираме още по-добри резултати “, сподели още Петков.

Той получи специфичен плакет, както и алегорични дарове от името на Община Стара Загора, от отрасловия зам.-кмет Красимира Чахова и началника на отдел „ Спортни действия “ Петко Крумов. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР