Раздаването на яйца и козунаци за миряните е стара традиция

...
Раздаването на яйца и козунаци за миряните е стара традиция
Коментари Харесай

Великден в Бачковския манастир: Раздадоха 5000 червени яйца на миряните

Раздаването на яйца и козунаци за миряните е остаряла традиция в Бачковския манастира . Там всяка година боядисват единствено червени яйца. Техният брой тази година доближи 5000.

Дворът на храма нощес се оказа стеснен за хиляди вярващи от страната и чужбина. Те посрещнаха дружно чудото на възкресението и се поклониха пред чудотворната икона на Божията майка. Хората се помолиха за здраве и мир.

Минути преди среднощ настана мрак, а след това – светлина. Хиляди извършиха храмовете в цялата страна. Епископ Сионий от Бачковския манастир възвести Възкресението пред хилядите вярващи, пристигнали с вярата за мир и здраве.

 Чудо на Възкресение - миро потече от 160-годишна икона (ВИДЕО) Тази събота и неделя 2 мин. Чудо на Възкресение - миро потече от 160-годишна икона (ВИДЕО)  Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ) България 5 мин. Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ)  Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата Тази събота и неделя 3 мин. Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата  Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне? Тази събота и неделя 2 мин. Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне?  Чудо на Възкресение - миро потече от 160-годишна икона (ВИДЕО) Тази събота и неделя 2 мин. Чудо на Възкресение - миро потече от 160-годишна икона (ВИДЕО)  Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ) България 5 мин. Христос Воскресе! Какви са традициите на Великден? (ГАЛЕРИЯ)  Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата Тази събота и неделя 3 мин. Отец Касапинов: Трябва да имаме очи, с цел да забележим чудесата  Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне? Тази събота и неделя 2 мин. Великденските обичаи в Добринище: Защо младите мъже се надбягват с коне?

„ Молим се за по-добри времена, просто войните да спрат – от това по-важно няма “, безапелационен е Христо.

„ Цялото семейство, както и приятелите ни пристигнаха за първи път на Бачково, без значение, че сме от Асеновград. Атмосферата в манастира е страхотна. Да си кажем Христос Воскресе и Воистину Воскресе “, споделя Гергана Пачелова.

Шествието обиколи храма, а някои бяха нетърпеливи да чукнат първите великденски яйца .

Снимка: bTV

Дни наред пред чудотворната икона на Божията майка има опашки от вярващи. Родители водят децата си, чакани с години и родени след горещи молби пред светинята.

„ Дълго го чакахте – 20 години. Има вяра, който има вяра “, признава Стойка Лисичкова.
„ Иконата лекува и прави чудеса “, твърди и Борислав Пейчев.

В очакване на чудото, стотици се събраха и в катедралния храм във Велико Търново.

„ Пожелавам за мен, за околните ми, за фамилията ми здраве, благополучие и благополучие, както и мир за всички хора по земята “, отбелязва мирянка, която е пристигнала в храма.

В Бургас площадът пред катедралния храм също се извърши с хиляди християни, пристигнали да получат от плодородния огън. Две видеостени излъчваха онлайн пасхалната работа.

Снимка: bTV

Стотици посрещнаха Възкресение и в храмовете в Монтана.

„ Аз си пожелах всички хора да сме доста здрави, да има доста шанс за всички и да няма доста тъжни хора по света, за всеки да има правдивост “, безапелационна е Снежина Витова.

Камбанен звън тъкмо в среднощ възвести огромната наслада и в Черепишкия манастир.

„ Дойдох, тъй като е Великден и тъй като този празник е доста прекрасен “, споделя и Мартин Мартинов.

По традиция храмовете се подаряват с козунаци и боядисани у дома яйца.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР