Примерите от секции, където гласуват българските изселници Хора, които не

...
Примерите от секции, където гласуват българските изселници Хора, които не
Коментари Харесай

ПП сигнализира за изборни нарушения в Турция

Примерите от секции, където гласоподават българските изселници

Хора, които не знаят български език и хора, които нарушават Изборния закон, гласоподават доста постоянно в секциите, които страната обезпечи в Турция. 

Водачът на листата на ПППП от Бургас Константин Бачийски дружно с негови последователи се намира на турска територия, с цел да следи изборния ден в секциите с българските изселници. 

Ето видеоматериали, които дойдоха в публицистичната поща на Флагман.бг.

От тях, съгласно Константин Бачийски, излиза наяве, че ръководители на секционни изборни комисии даже не знаят български език, доста от членове на комисиите също, а диалозите към машините за гласоподаване всеобщо се водят на турски език.

Според Чл. 95. От Изборния кодекс за членове на секционната изборна комисия се назначават лица, които имат право да гласоподават в съответния тип избор и владеят български език.
 
Освен, че всеобщо е нарушен законът, поражда въпросът, по какъв начин тези ръководители, който не приказват и не могат да четат на български, въобще работят с изборните документи, по какъв начин ръководят изборния развой и спазването на закона, по какъв начин ще попълнят протокола в края на деня и сигурни ли са какво тъкмо подписват. 

Нещо повече, в един от файловете се вижда по какъв начин член от комисията освен съветва някои от гласуващите хора по какъв начин да гласоподават, само че безусловно гласоподава вместо тях.

В доста секции локалните представители от комисии по всякакъв начин се пробват да отпратят хората, пристигнали от България да наблюдават изборния развой и да предотвратяват нарушавания. А те не са единствено в една секция.

Според групата, която се намира в Турция през днешния ден, с цел да отбрани честността на вота, тук в България има хора, които не намират сили и смисъл да отидат на двеста метра до близкото учебно заведение, където да гласоподават.

От 2017 година Константин Бачийски провежда сходни задачи в Турция. В прессъобщението се споделя още, че през днешния ден наблюдаващите му надвишават 300 души. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР