Причини за маркиране при котките В дивата природа мъжките представители на

...
Причини за маркиране при котките
В дивата природа мъжките представители на
Коментари Харесай

Как мъжката котка да спре да маркира у дома

Причини за маркиране при котките

В дивата природа мъжките представители на котешкото семейство маркират територията си посредством разпространяване на урина. Това вършат и женските, въпреки и по-рядко, защото всички котки са териториални животни и отбелязват своите владения.

Това те вършат и при развъждане в дома, което основава обилни проблеми на стопаните, изключително на тези, които гледат котараци.

Урината на мъжките котки е изключително остра и мощна, по тази причина са нужни ограничения за попречване на маркирането.

Начини за справяне с маркирането с урина.

Кастрация

Най-ефективният метод за решение на казуса е кастрирането на животното, още преди да е почнало да се разгонва. Случва се мъжките да разпръскват урина и след кастрацията, като това се дефинира от обстоятелството до каква степен сполучлива е операцията и какъв брой надълбоко затвърден е навикът преди кастрацията.

Блокиране на мястото на уриниране посредством слагане на храна и вода

Обикновено котките маркират на едно и също място. Това най-често е равна повърхнина, на която клякат и разпръскват урина. След като е добре почистено мястото, там е добре да се сложи храна и вода. Пухкавите мъркащи питомци са изключително чувствителни към това храната и водата им да са надалеч от мястото за изхождане. Така че това ще ги разколебае.

Поставяне на алуминиево фолио на мястото

Поставянето на алуминиево фолио на мястото на уриниране също може да има възпиращ резултат, тъй като писаните не обичат да са мокри, изключително когато лапичките им се мокрят.

Ограничаване на срещи с други котки

Когато в дома има повече от една котка, изключително в случай че тя е женска и разгонена, мъжкият усилва желанието си да маркира. При предпочитание за развъждане на втора женска котка, тя би трябвало да бъде въведена доста деликатно в дома.

Ограничаване на територията за маркиране

 Как мъжката котка да спре да маркира Снимка: 9685995/ pixabay.com

Котката пази територията си, като я маркира. Поради това един от методите за противопоставяне е като се ограничи територията му. Свеждането на мястото за наблюдаване от котката до по-малко пространства, като не се позволява на всички места, ще понижи опцията да разпръсква урина на повече места.

Премахване на хаоса в дома

Дори кастрираните котки не престават да маркират, в случай че живеят в дом, в който царува безпорядък - населява се от доста хора, в това число повече шумни деца, с разхвърляни движимости, други животни, с отворен достъп на открито през порти и прозорци, откъдето се виждат улични и съседски котки. Това кара домашния питомец да маркира повече. Затова такива благоприятни условия би трябвало да бъдат отстранени.

Париране на маркирането от непознати котки

Тъй като миризмата на урина притегля още повече котките, добре е да се ревизира дали съседска или улична котка не маркира покрай вратата или прозореца на дома. Такива опити би трябвало да се пресекат, с цел да не подтикват домашния питомец също да маркира.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР