През 2027-а година делът на хората на възраст над 65

...
През 2027-а година делът на хората на възраст над 65
Коментари Харесай

25% от населението у нас ще са пенсионери през 2027г.

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде съвсем 25% от цялото население на страната, а към 2060-а ще надвиши 30% - данните бяха оповестени на проведена от " Каритас България " Кръгла маса по проблемите на дълготрайните грижи в домашна среда за възрастните хора, оповестява БНР.

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от популацията, а предлаганите услуги не дават отговор на огромното търсене, разяснява Светлана Гьорева от уредниците на форума.

" Въпреки всички извървяни позитивни стъпки в основаването на среда за развиване на поддръжката за възрастните хора, би трябвало да създадем тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подобаващи услуги не е обезпечен от позиция на наличност, на финансова досегаемост. В доста обитаеми места хората нямат достъп до здравни услуги, до разнообразни обществени услуги, а доста от услугите, които се оферират най-много в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги разрешат ", сподели тя.

Участници във форума насочиха редица рекомендации, измежду които създаване на нов тип обезпечаване или в допълнение обезпечаване, с изключение на здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР