Премиерът Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска

...
Премиерът Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска
Коментари Харесай

ПЪРВО В ПИК TV! Кирил Петков се появи извънредно на брифинга на външната министърка Теодора Генчовска - ето какво се случва в Украйна и докъде стигна евакуацията на българите

Премиерът Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска дадоха брифинг за настоящата информация по отношение на обстановката в Украйна. Появата на Петков не бе авансово оповестена.

Премиерът Кирил Петков разгласи, че е основан щаб, който работи и координира евакуацията непрекъснато.

Много мъчно ще се реализира евакуацията на българите от Киев поради вечерния час, натрапен от кмета Виталий Кличко. Създадена е специфична група, разгласи министър Генчовска.

Препоръчано на българските жители да поддържат най-малко 20 литра гориво в резервоарите си. Има съгласуваност по граничните пунктове.

В групите са включени трима италиански жители, както и украинци.
свързани новини3323на 25.02.2022
140 българи не престават да бъдат блокирани в Киев и имат предпочитание да бъдат евакуирани.

" Към сегашния миг в Киев е разгласен комендантски час от 17 часа тази към този момент до 8 часа в понеделник. Това доста затрудняват евакуацията на нашите сънародници, защото те нямат право да напущат домовете си и да се придвижват. Търсим със службите ни най-удачния метод за обезпечаване на безвреден кулоар, по който да изведем нашите сънародници ", разгласи външният министър Теодора Ганчовска.

Желаещите да се изтеглят наши сънародници са включени в специфична група чрез обществените мрежи. По тази линия българите ще бъдат осведомени за часа и мястото на потегляне, тогава когато може да се реализира зелен кулоар.

" Чакаме информация от украинска страна. Основната задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безвредно направление, което сега се търси от службите ни за сигурност. И от там да тръгнат за България. От Одеса към този момент са тръгнали три цялостни рейса. В тях с изключение на българи са качени четирима италианци и двама френски жители ", изясни министър Генчовска.

В неделя от Одеса е планувано да потеглят още два рейса, които ще бъдат придружавани от полицейски конвой. Сънародниците ни, които пътуват с коли се поучават да поддържат постоянно цялостен резервоара си с гориво. На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически чиновници, които оказват помощ за безпроблемно прекосяване на границата и консулска помощ.



ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО Пожарна охрана ПИК TV!

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР