Предстои подготовката на медицинските екипи и пилотитеКоординационен център ще преценява

...
Предстои подготовката на медицинските екипи и пилотитеКоординационен център ще преценява
Коментари Харесай

Първите медицински хеликоптери ще бъдат разположени в София и Долна Митрополия

Предстои подготовката на медицинските екипи и водачите

Координационен център ще преценя дали да се изпраща медицински вертолет или кола за спешна помощ. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” по командирът на държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев.

Д-р Татяна Ачова е доктор в столичната Спешна помощ. Винаги когато става въпрос за избавяне на човешки живот, е на линия. На линия ще бъде и за образование за въздушните коли за спешна помощ.

„ Транспортът дали ще е по вода, въздух или суша – лекарят си е доктор ”, споделя докторът.

В лекарската ѝ процедура към този момент се е случвало да избавя и по въздух.

„ Преди 4-5 години млад мъж с черепно-мозъчна контузия в кома го транспортирахме от Бургас до София ”, изясни доктор Ачова.

Обучението на медиците ще стартира до дни. Екипите ще бъдат от анестезиолог-реаниматор и здравна сестра.

„ Целта е да се излети в границите на към 3-5 минути. Ще има дежурни медицински екипи, а във вертолета ще има нужното здравно съоръжение ”, сподели ген.-майор Златко Златев, пълководец на Държавния авиационен оператор.

В взаимозависимост от сложността на случая, ще се преценя дали да се изпраща помощ по земя, или по въздух. Сега с изключение на доставката на хеликоптери, би трябвало да бъдат набавени и нужните лицензи.

„ Проблемът е, че няма цивилен лиценз. За да се премине от военна в гражданска авиация, се минава един дълъг интервал, теоретична подготовка. Наличните водачи, които имат цивилен документ, са доста малко ”, сподели още Златев.

Ще стартира и процедура по наемане на два хеликоптера, които ще дойдат с готови екипажи, споделят от Държавния авиационен оператор. Първите две летателни машини се чака да бъдат ситуирани в София и Долна митрополия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР