Преди по-малко от месец в Нигер пристигнаха първите руски инструктори,

...
Преди по-малко от месец в Нигер пристигнаха първите руски инструктори,
Коментари Харесай

Два военни самолета докараха още руски инструктори в Нигер

Преди по-малко от месец в Нигер дойдоха първите съветски инструктори, които донесоха и разнообразни военни материали тогава. В тази група, пристигнала на 10 април, имаше към стотина инструктори.

Днес с третия боен аероплан са били доставени и огромни количества хранителни артикули за Нигер, разгласи нигерската държавна телевизия.

В четвъртък американският министър на защитата Лойд Остин съобщи, че съветските военни са били настанени в база на нигерските военновъздушни сили, в които имало и американски военни, покрай летището в Ниамей, осведоми Българска телеграфна агенция.

Нигерският боен режим взе властта след прелом на 26 юли 2023 година и денонсира през март настоящото съглашение за военно съдействие със Съединени американски щати, потвърждавайки, че то е било наложено едностранно от Вашингтон. В средата на април Вашингтон одобри да изтегли своите над 1000 военни от Нигер. Разговорите по отношение на това евакуиране към момента се водят сред Нигер и Съединени американски щати.

Съединени американски щати разполагат с огромна база за дронове покрай Агадез, чието създаване струваше 100 милиона $.

След преврата нигерската хунта бързо изиска и изтеглянето на намиращите се на нейна територия френски военни и се сближи с Русия, сходно на Мали и Буркина Фасо, които са ръководени също от военни и се сблъскват с джихадистко принуждение от страна на групи, свързани с Ислямска страна и Ал Каида.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР