Повече детски площадки, подземен паркинг и забрана за влизане на

...
Повече детски площадки, подземен паркинг и забрана за влизане на
Коментари Харесай

ГОРЕЩА ТЕМА: Какво предвижда новият облик на Борисовата градина

Повече детски площадки, под земята паркинг и възбрана за влизане на коли, това планува част от новия образ на Борисовата градина. Под въпрос, обаче остава бъдещето на емблематични места, като къпалнята „ Мария Луиза” и летния спектакъл, които пустеят от години. Частните обекти на територията на Борисовата градина се оказват сериозна пречка за новата ѝ визия.

420 подземни паркоместа и атракцион, вместо автокъща – това планува част от новия образ на Борисовата градина. Повече места за игри, велоалеи и реконструкции към езерото „ Ариана” също влизат в проектите на архитектите. Не е ясно обаче каква ще е ориста на терените с частна благосъстоятелност, като емблематичната къпалня „ Мария Луиза”, която от години тъне в съсипия. Новият проект не взема решение и бъдещето на така наречен летен спектакъл, вратите на който остават затворени и до през днешния ден.
свързани новини4824преди 21 часа
Единственият метод парцелите още веднъж да се употребяват от жителите е отчуждаване. Но това било допустимо единствено откакто проектът влезе в действие, безапелационен е основният проектант на София.

„ Този Подробен устройствен план ни дава един 5- годишен небосвод за отчуждаване, само че от отсрещната страна би трябвало да имаме и съответни финансов запас. Реално нашата воля е тези обекти да запазят оптимално консервативно сегашния си тип и това е заложено в разпоредбите и нормативите”, изясни Здравко Здравков.

Според кмета на регион „ Средец”, емблематичният плувен комплекс би трябвало да стане обществена общинска благосъстоятелност.

„ Вътре в този парцел имаше едни 12 дка, които са заградени от оградата, само че когато стартира да се прави този план на Подробен устройствен план се оказа, че собствеността им е незнайна. И за това ние ги актувахме като общинска благосъстоятелност. За страдание планът на Подробен устройствен план не дава никакъв отговор на този въпрос, нито какво желаеме да реализираме, нито как”, разяснява Трайчо Трайков.

Проблем пред общината се оказва и различен терен – този на летния спектакъл, който е напълно частна благосъстоятелност и пустее от години.

„ Моето желание е този обект да служи още веднъж на хората и още веднъж да взе участие в културния живот на столицата. Основният проблем е, че е частен приватизиран преди доста години и сега там без желанието на частния притежател нищо не би могло да се случи”, добави кметът на региона „ Лозенец” Константин Павлов.

Как тъкмо ще се отчуждават частните парцели в един от най-големите паркове в столицата следва да се разисква от общинския експертен съвет. А по данни на основния проектант на плануваните парцели за отчуждаване на територията на цяла София са над 45 хиляди дка.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР