Пореден журналист от руската държавна телевизия Първи канал обяви, че

...
Пореден журналист от руската държавна телевизия Първи канал обяви, че
Коментари Харесай

Още една руска журналистка напуска Първи канал

Пореден публицист от съветската държавна телевизия " Първи канал " разгласи, че напуща. Това е Жана Агалакова - известна водеща и сътрудник в чужбина. Тя разгласи решението си два дни, откакто Марина Овсянникова се появи в ефир с афиш с надпис против войната. На конференция в Париж Агалакова изясни, че не е можела повече да търпи пропагандата на Кремъл, която е трябвало тя и сътрудниците й да популяризират в ефир.

" Вече е публично. Подадох молбата си на 3 март. За мен всичко завърши ".

Тази обява е на Жана Агалакова - дългогодишна водеща на новините в ОРТ, по-късно сътрудник на " Първи канал " в Ню Йорк и Париж. На 17 март журналистката обществено се дистанцира от медията и разгласи, че напуща. Демонстративно разрязва гривна с логото на " Първи канал " и споделя " свободна съм ".

Напуснах Първи канал тъкмо, тъй като войната стартира. Страхувах се доста, дълго време се колебаех и не събирах храброст да си потегли. Всички ми споделят, че съм полудяла. Но истината е, че нямам различен избор, споделя тя.

Агалакова е следващият публицист, който стопира работа в съветска проправителствена медия.

" През последните няколко години държавното управление ни се опита да заглуши самостоятелните медии и те са на ръба на оцеляването. Там работят извънредно смели хора, на които се удивлявам. Достигнахме до миг, в който в медиите имаме една единствена позиция - тази на Кремъл. И един единствен човек на екрана - нашият водач ", споделя тя.



Според нея, даже в личните им вести не участва Русия такава, каквато е, а какво остава за отразяването на света. За нея чашата прелива, когато ѝ се постанова да се придържа към линията на Кремъл по въпросите за обстановката в Украйна.

" Нямаше вид да остана в малкия екран. Няма мощ на света, която да ме накара да назовавам протичащото се " мирна интервенция ". Това е война. И би трябвало да го назоваваме тъкмо по този начин - война ", споделя тя.

Призовава руснаците да си отворят очите за това, което става и да се осведомят от разнообразни източници. Не се тормози за себе си, тъй като ще остане да живее в Париж. Казва, че ѝ е мъчително за сътрудниците ѝ в Русия, които поради фамилиите си не могат да си разрешат да приказват истината в ефир. Макар да я виждат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР