По последни данни на Националния център по заразни и паразитни

...
По последни данни на Националния център по заразни и паразитни
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев показа най-страшното, което ще се случи с пандемията

По последни данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания заболеваемостта от Ковид-19 у нас е 1643 на 100 000 души. Всички области са в " тъмночервената зона ", в " алената " е единствено област Кърджали.

Пикът на петата вълна на ковид у нас ще бъде в средата на февруари, когато страната ни ще доближи 63 000 новозаразени на ден. Това предвижда пред bgonair.bg математикът проф. Огнян Кунчев. Според него формалните данни се разминават от действителността и болните от Ковид-19 в страната действително са в пъти повече.

" Тези, които са без признаци, не се тестват. Това са към 40 хиляди души, които се заразяват приблизително дневно. Очакваният пик е в средата на февруари. Тогава ще достигнем 63 000 новозаразени, като включваме и тези, които не демонстрират никакви признаци ", предвижда проф. Кунчев.
свързани новини64962на 16.01.202210434на 17.01.2022
Той чака петата вълна да отслабне при започване на март и да е в предишното при започване на май. Според математическите калкулации, със или без ограничаващи ограничения, до началото на лятото инфектираните у нас ще бъдат милиони.

" Когато имаме 3,5 млн. души без никакви ограничения, приетите в болница ще бъдат към 40 хиляди. Нужда от реанимация ще имат 5600 пациенти, по-късно ще починат 2100 души. Устройва ли ни това, с цел да не вкарваме ограниченията? ", попита математикът от Българска академия на науките.

По думите на проф. Кунчев неофициалната статистика за смъртността в България също е в пъти по-голяма – 57 000 души от началото на пандемията. А даже и по формалните данни по този индикатор страната ни остава на едно от челните места в Европа.

" Виждаме смъртността в България, която съпоставена със смъртността в Германия е 8 пъти по-висока на глава от популацията. Това са доста огромни числа ", означи ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев.

Според него рискът от постъпване в болница с Омикрон е 70% по-малък от този при Делта, а съотношението в смъртността е 1:10.

Подобни данни регистрират и от Европейския център по предварителна защита и надзор на заболяванията. От всички, които са били с Омикрон, 1,14% са били приети в болница, 0,16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0,06% са умряли.

" А по-лекото протичане на Омикрон служи като щит против другите разновидности на Ковид-19 ", добави проф. Кунчев.



Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР