По националната телевизия точат лиги всички. Още десантчиците от гумената

...
По националната телевизия точат лиги всички. Още десантчиците от гумената
Коментари Харесай

Иван Стамболов-Сула: Защо Слави иска час по-скоро свой директор на БНТ? Баницата се разпределя без вас, скъпи протестиращи, дето обичате да блокирате мостове с палатки, да пиете бира и да надувате вувузели

По националната телевизия точат лиги всички. Още десантчиците от гумената лодка се пробваха да вземат властта там. После служебният Минеков. После Стоян Михалев от Демократична България „ останал с надълбоко подозрение “ за процедурата по желание на общоприет шеф, а пък сътрудника му от Българска социалистическа партия Александър Симов се възмутил от прекомерно честото проявление на джипката на Бойко Борисов по Българска национална телевизия. Това отбелязва в собствен коментар известният анализатор и блогър Иван Стамболов-Сула.

Ето какво декларира още той:

Но най-горестен от всички е ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Тошко Йорданов:

„ Между двете четения бих желал аргументация [тоест разбивка на ТВ бюджета по цени и предложения – б.м.], другояче персонално аз ще предложа понижаване на бюджета, тъй като това са големи пари. След това при обикновено развиване на нещата и при нов общоприет шеф и при прекрасен бизнес проект и план в актуализацията на бюджета може да възстановим тези пари “.
свързани новини110875на 12.09.2021109356на 27.08.2021
Така споделил Тошко Йорданов (лично той!) при разискването в Парламента на парите за публични медии (82.5 млн. за Българска национална телевизия, 55 млн. за БНР и 10.1 млн. за БТА). Тоест за шеф, който не е наш, пари няма да има даже при съществуване на „ аргументация “. Пари ще има единствено за наш шеф, даже и без „ аргументация “. Изобщо, новата власт доста обича „ нашите хора “, не мога да не си спомня за „ нашите хора “ в прокуратурата, за които мечтаеше министър председателят Кирил Петков в изявление за „ Панорама “ още на 17 декември предходната година: „ нашата роля е да сложиме хора в прокуратурата “. Дами и господа, то е ясно, че всяко последващо ръководство си поставя свои хора на всички места, само че някак към момента не е признато искрено да се приказва за това пред медиите!

Както и да е. Тошко (разбирай Слави) желае час по-скоро нов, собствен шеф на Българска национална телевизия. Пък и за какво не! Напоследък националната телевизия е в отлично положение. Задълженията ѝ понижиха от 43 млн. на 3 млн. Гледаемостта скочи с 25%, а на някои излъчвания даже до 40%. Според изследване на „ Ройтерс “ продължава да бъде неоспорим отличник по доверие на публиката, а това е доста значимо, тъй като такива медии сертифицират като истина казаното от другите медии. Има контракт с ЮНЕСКО за произвеждане на филми, представящи България в други страни. В електронните платформи изпреварва другите огромни малките екрани – единствено президентският спор е гледан над 1 милион пъти на мобилни устройства, единствена има собствен канал във Вайбър, милиони визити имат двата ѝ уеб страницата, а това не се лови от пийпълметрията. създава значима продукция, която на чисто комерсиалните малките екрани и през мозъка няма да мине да произведат: филми за Станислав Стратиев, Гена Димитрова, Йоан Кукузел, Петър Увалиев, Захари Жандов, Патриарх Евтимий, братя Мормареви, Илия Бешков, Стефан Цанев, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Блага Димитрова, Стоянка Мутафова, Радой Ралин и доста други.

Защо Трифонов час по-скоро желае собствен общоприет шеф на Българска национална телевизия? Това са два въпроса: за какво желае собствен и за какво го желае час по-скоро. Час по-скоро го желае, тъй като я камилата, я камиларя; през днешния ден сме тук, на следващия ден ни няма. А желае да е негов – по какъв начин по този начин за какво! Кой е водещият в Четворната коалиция? На кой съдружен сътрудник е редно да се падне малкия екран при разпределението на баницата? А сега, скъпи мои протестиращи и борци за правдини, дето обичате да блокирате мостове с палатки, да пиете бира и да надувате вувузели по площади и булеварди, друго съвсем не се прави – разпределя се баницата. Без вас, несъмнено.

Освен поради това, че ТОЙ е водещият в Четворната коалиция (ПППП, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и ДБ), защо ли друго може да му е нужна на Станислав Трифонов Българска национална телевизия, та е този напън? Една от хипотезите е, че го прави от пустославие. Трифонов има остарял проблем с този грях, тъй че той не трябва да бъде изключван като претекст. Но пък надали е единствено тщеславието. Като водач на ръководеща партия и съдружен сътрудник в страната той има потребността, не – той има задачата да организира политики и да постанова идеологии. А по какъв начин по-успешно се постановат идеологии, с изключение на посредством една национална социална телевизия, приета освен това за неоспорим водач по доверие измежду всички останали медии? Иначе казано: прави го за власт и въздействие, пък и за реализиране на някои персонално свои хрумвания като, да речем, Балканската галактическа стратегия. Това ли е? Може и да е това, знае ли човек…

Да, може и да е по този начин, само че ми се коства, че повече от всичко Трифонов желае Българска национална телевизия, с цел да си вкара на часа няколко продукции през свои външни продуценти. Едно шоу с балет и оркестър, един всекидневен ситком с десетина-петнайсет бона бюджет – смятайте. И всеки ден на власт, без това да е осъществено, си е чиста загуба на пари. Друг е въпросът, че не знаем какви ще бъдат културно-естетическите достолепия на тези артикули. Или още по-лошо: знаем. Но карай да върви – смяната би трябвало да продължава. Щом Народът, Суверенът, Българинът (оня самотно косматият, дето си го знаете) ни е дал властта, ние пък ще му дадем наши хора за началници на каквото ни видят очите, и наша продукция, дето сварим.

Но мàни всичко! Затова ли протестирахте, бе! Това ли ви е смяната? Това ли ви е царството на справедливостта? Това ли са положителните, дето пристигнаха да сменят (и накажат) неприятните? Предупреждавахме ви. Всеки път ви предизвестяваме, само че всякога вие настъпвате една и съща историческа мотика и всякога ни докарвате до главата все по-трагикомични персонажи. Ваша си работа в последна сметка…
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР