Пенсионирането представлява етап в живота на всеки работник, но често

...
Пенсионирането представлява етап в живота на всеки работник, но често
Коментари Харесай

Кога можем да закупим стаж при пенсиониране


Пенсионирането съставлява стадий в живота на всеки служащ, само че постоянно се появява въпросът – можем ли да се пенсионираме по-рано ?

В този текст специалистът по трудово право доктор Тодор Капитанов ще прегледа условията и опциите съгласно закона за " закупуването " на застрахователен стаж.

Работниците и чиновниците несъмнено живеят със модерни провокации като стрес, отмалялост и баланс сред работа и персонален живот, които насочват вниманието към концепцията за преустановяване на професионалната кариера преди общоприетата възраст за пенсиониране .

Закупуването “ на застрахователен стаж е комплициран развой, изискващ баланс сред финансови благоприятни условия, персонални упоритости и подготовка за провокациите . Важно е да се обърне внимание на всички аспекти, с цел да се построи структуриран и реален проект и да се вземе осведомено решение, което отразява самостоятелните стремежи и условия на всеки един служащ. „ Закупуването “ на стажа може да бъде инвестиция в независимост и качество на живот, само че и изисква отговорност и подготовка за новата глава от живота.

Макар и опцията да съществува, от голяма важност е да се съблюдават условията на закона и да се преглеждат всички благоприятни условия за " закупуване " на застрахователен стаж. Решението изисква внимание към детайлностите на обществената законодателна рамка и самостоятелната обстановка на всеки служащ.

 istock istock
Като цяло по отношение на закона не бихте могли да придобиете право на пенсия без да имате навършени нужните възраст и застрахователен стаж и/или да отговаряте на изискванията за пенсиониране на наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). В закона обаче са планувани следните благоприятни условия за по този начин нареченото “закупуване ” на застрахователен стаж:

- за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение . Например, в случай че служащ или чиновник е прекарал 4 години в университета и по-късно работил 25 години в частна компания. Когато реши да се пенсионира, той може да включи тези 4 години от университета към своя застрахователен стаж.

- за времето на докторантурата, несъмнено в нормативен акт за лицата, придобили просветителна и научна степен " лекар ". Например , в случай че служащ или чиновник е приключил докторантура и по-късно работи като академик в теоретичен институт. Тя може да вземе интервала на докторантурата си поради за застрахователен стаж при пенсионирането си.

- до 5 години, недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред. Например в случай че служащ или чиновник има стаж от 30 години, само че му липсват 3 години за цялостния застрахователен стаж за пенсиониране. Той може да " закупи " тези 3 години, плащайки спомагателни осигурителни вноски.

Следва да се означи, че осигурителният приход за времето, за което е “закупен ” застрахователен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера . Информирането на жителите за този аспект на обществената законодателна рамка е от основно значение, с цел да могат да вземат осведомени решения по отношение на своето бъдеще и финансова сигурност след пенсионирането си.

Справка:

член 69в от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО)

по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаКак българи със стаж в Кипър да се пенсионират Недостигащ стаж за пенсия може да се купува от през днешния ден пенсиониране закон стаж спомагателни осигурителни вноски .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР