Патладжанена лазаня с хумус и тофу, с която лазаня Болонезе

...
Патладжанена лазаня с хумус и тофу, с която лазаня Болонезе
Коментари Харесай

Патладжанена лазаня с хумус и тофу

Патладжанена лазаня с хумус и тофу, с която лазаня Болонезе въобще няма да ви липсва

Необходими Продукти

● кори за лазаня - ½ пакет
● спанак - 200 г

Сос с патладжан


● патладжан - 3 бр.
● лук - 1 глава
● чесън - 3 скилидки
● домати - 1 консерва
● доматено пюре - 2 - 3 с.л.
● захар - 1 ч.л.
● сол - към 2 ч.л.
● мащерка - 2 щипки
● черен пипер - на усет
● олио
● кашкавал - по избор

Сос с тофу


● тофу - 200 г (по опция по - меко)
● хумус - 400 г
● лимон - ½ - 1 бр.

Начин на подготвяне

Патладжаните се измиват и без да се изрязва дръжката, се намазват с олио. Набучват се тук-там с вилица. Подреждат се в тава с алуминиево фолио и се пекат в загрята на 220 °C фурна с вентилатор към 20-40 минути, до момента в който омекнат добре от вътрешната страна.

Когато са подготвени, се изваждат, раздира се обелката по дължина, с цел да може да излезе топлината, и се оставят да изстинат. Когато към този момент не са горещи, се обелват и намачкват.

Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. Лукът, посипан с щипка сол, се запържва на слаб огън за към 10 минути, до момента в който омекне. Прибавя се чесънът и мащерката и се запържва още няколко минути. След това се прибавят отделеният патладжан и доматеното пюре и се разбърква добре.

Изсипват се доматите и се налива ½ консерва напълнена с вода. Овкусява се със захар, сол и черен пипер. Когато заври, се намаляwa на слаб огън и се оставя още известно време, до момента в който намалее течността, като от време на време се разбърква.

През това време се подготвя другият сос. За него в блендер се смесва тофуто с хумуса и лимоновия сок. Ако нямате блендер, може да се намачка и с преса за картофи, просто тогава няма да е с гладка консистенция, а ще има късчета тофу.

За сглобяването на лазанята, първо, се разпределя част от доматения сос. Следват кори за лазаня, тофу сос, листа спанак (ако са огромни, може да се накъсат), още доматен сос, още веднъж кори, тофу сос и така нататък до привършване на продуктите. Накрая би трябвало да приключи със сос.

По предпочитание от горната страна може да се поръси с настърган кашкавал.

Вегетарианската лазаня се пече покрита с алуминиево фолио в загрята на 200 °C фурна към 30-40 минути до подготвеност на корите. Ако има кашкавал, най-после се отстранява фолиото и се оставя още няколко минути във фурната, до момента в който се запече леко.

След като се извади патладжанена лазаня с хумус и тофу, би трябвало да се остави най-малко 5 минути да поизстине и да стегне малко преди сервиране.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР