Палау е островна държава в западната част на Тихия океан.

...
Палау е островна държава в западната част на Тихия океан.
Коментари Харесай

18 интересни факта за Палау

Палау е островна страна в западната част на Тихия океан. Тя има обща повърхност от 466 кв. км. Най-населеният остров е Корор, където се намира и най-големият град в страната със същото име. Столицата Нгерулмуд се намира на близкия остров Бабелдаоб в щата Мелекеок. 

Република Палау е една от най-красивите страни в света. Поне за това нормално приказват тези, които са имали опция да посетят тази островна страна и да се любуват на зелените й острови. Тук е парадайс за гмуркачите, които могат да се насладят на невероятния подводен свят на Палау. 

     18 забавни обстоятелството за Палау

  1. Палау е една от дребното самостоятелни страни в света, които нямат войска. Съгласно Споразумението за свободна асоциация, Съединени американски щати са виновни за отбраната на Палау против непознати нашествия.
  2. В Палау няма публичен превоз.  Всички локални поданици пътуват със личен превоз. В страната няма железопътни линии, а от 61 км автомагистрали единствено 36 км са павирани. Шофирането е вдясно и ограничаването на скоростта е 40 км/ч.
  3. От 328-те острова, които съставляват Република Палау, множеството са необитаеми.
  4. В предишното островите Палау са били под владичеството на Испания, Германия, Япония и Съединени американски щати.
  5. В цялата Република Палау има към 21 хиляди души. 
  6. През цялата година температурата на въздуха тук съвсем не се трансформира, приблизително 27-30 градуса.
  7. Република Палау получава самостоятелност от Съединените щати едвам през 1994 година, само че формалната валута е американският $.
  8. Английският език в Палау има формален статут, само че на процедура го приказва единствено към 15% от популацията – предимно тези, които работят с туристи.
  9. Водите към Палау са дом на към 130 разнообразни типа акули. Първото международно леговище за отбрана на акулите е основано в Палау през 2009 година. Всички търговски риболовни действия с акули са неразрешени в неговите води. Днес предпазената повърхност е към 600 000 кв.км. Там има към 1500 типа други риби.
  10. Един тип соленоводен крокодил, Crocodylus porosus, също е присъщ за Палау. Въпреки че този тип нормално се смята за извънредно рисков, в актуалната история е имало единствено една смъртоносна човешка офанзива на 28 декември 1965 година в Палау. Тази офанзива е довела до всеобщо заличаване на крокодили и търговия с крокодилски кожи. Програма за ръководство и запазване, изпълнявана от 90-те години на предишния век, докара до стабилизиране на популацията на палауските крокодили.
  11. Крайбрежните води на Палау са дом на най-големите двучерупчести мекотели в света – великански тридакни, с диаметър до 2 метра и тегло до 220-250 кг.
  12. Тук се намира едно от естествените чудеса на света, Езерото на медузите, в което има няколко милиона. Те са се развъдили толкоз доста, че заради неналичието на естествени врагове са изгубили способността си да жилят.
  13. Палау има своя лична кухня, да вземем за пример десерт, наименуван тама. Палауанците подготвят чорба с прилепи, кокосово мляко, джинджифил и подправки. Той се преглежда като деликатес в страната.
  14. Почти всички поданици на Палау са християни, единствено 9% се придържат към вяра, която не се среща в други страни. Тя съчетава детайли от християнството и обичайните локални вярвания.
  15. Кражбите липсват на всички места в Палау. Затворът Корор е единственото поправително заведение. Интересното е, че също по този начин е туристическа дестинация, защото пандизчиите продават издълбани дърворезби в търговски обект, ситуиран в пандиза.
  16. Цените за туристите тук, за множеството артикули и услуги, са по-високи, в сравнение с за локалните поданици.
  17. Палау е разграничен на шестнадесет щата (до 1984 година се назовават общини).
  18. Погрешно било схващането, че кралят и кралицата на Палау, или който и да е водач и неговият сътрудник от женски пол, са женени. Традиционните водачи и техните сътрудници дами постоянно са били родственици и неомъжени (жененето сред родственици е било обичайно табу). Обикновено вождът и партньорката му са брат и сестра или близки братовчеди и имат свои лични съпрузи.

Снимки: iStock

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР