Откриха мистериозен лабиринт под църква в Мексико. Археолозите, работещи в

...
Откриха мистериозен лабиринт под църква в Мексико. Археолозите, работещи в
Коментари Харесай

Откриха мистериозен лабиринт под църква в Мексико

Откриха тайнствен лабиринт под черква в Мексико. Археолозите, работещи в местността Митла в южната част на Мексико, се натъкнаха на изобретение, почтено за филм за Индиана Джоунс: лабиринт от кухини и проходи, скрити под черква, които съставляват “вход ” към подземния свят.

Когато постройките са били издигнати от античните сапотеки преди повече от 1000 години, те са били употребявани като набожен храм и са били известни като Лиобаа – “мястото на отмора ”. Няколко гробници, наподобява, са част от подземната мрежа, която се намира на към 5-8 метра под повърхността.

За да открият подземните структури, откривателите са употребявали три метода за сканиране: радар за навлизане в земята (измерване на отраженията на електромагнитните вълни), томография на електрическото противодействие (измерване на хода на електрическите токове) и томография на сеизмичния звук (измерване на хода на сеизмичните вълни).

След като комбинира данните от тези техники, екипът сформира цялостна карта на това, което се намира подземен. Днес на мястото има черква, издигната след идването на мисионерите в района; олтарът ѝ скрива входа към подземната мрежа, която към този момент е картографирана.

Именно мисионерите са документирали и запечатали Лиобаа. В трудове от 1674 година на доминиканския отец Франсиско де Бургоа се разказва под земята храм на това място, включващ четири обширни, свързани между тях кухини и голям брой пещери и алеи надълбоко подземен.

Сега наподобява, че това място за отмора е открито още веднъж. Сапотеките мощно вярвали в подземния свят, почитали многочислени богове и наблягали на ритуалите – в това число когато някой умира.

Смята се, че храмът е бил употребен до края на XV в., когато ацтеките, а по-късно и испанците са поели ръководството на района. Благодарение на най-новите техники за 3D изображения мрежата може да бъде разкрита още веднъж.

Това е единствено първият сезон на плана ” Лиобаа ”, като през идващите години са планувани спомагателни сканирания и изследвания. Екипът, който стои зад него, се състои от 15 мултидисциплинарни откриватели – от археолози до инженери.

Специалистите откриват и още доказателства за конструкция, известна като Двореца на колоните – най-значимият античен монумент в региона. Откриването на по-ранен стадий от градежа ще помогне за сглобяването на историята на народа на сапотеките.

Подобни проучвания и разбори правят оценка и сеизмичния и геоложкия риск за тези монументи, тъй че специалистите да могат да подсигуряват, че те ще бъдат непокътнати за бъдещите генерации, с цел да ги учат и да продължат да поддържат връзките ни с хилядолетната човешка история.

Хора, основани в епруветка

 

Откриха тайнствен лабиринт под черква в Мексико

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР