Отглеждането на кон е нещо много сложно и по нищо

...
Отглеждането на кон е нещо много сложно и по нищо
Коментари Харесай

Разходите при отглеждането на един кон

Отглеждането на кон е нещо доста комплицирано и по нищо не си наподобява с гледането на котка. Необходима му е качествена конюшня, където да се усеща удобно и да бъде гледан с нужната грижа.

Конят се нуждае освен от храна, а и от хигиена на равнище, както и задоволително пространство. А в случай че му доскучае, е добре да има къде да тича със себеподобните си.

Отглеждането на личен кон в един миг е много завладяващо. Все повече нараства броят на българите, напускащи огромните градове и преселващи се в селските региони. Масово става построяването на конюшня за любимеца, който рядко остава единствен.

Също по този начин от ден на ден нараства и броят на англичаните, които се местят у нас дружно с конете си. Това се обуславя най-много от разноските. В Лондон и най-много в покрайнините му развъждането на кон в професионална конюшня възлиза на към 400-450 лири стерлинги на седмица, което е към 1 600 месечно (3800 лева.). У нас най-скъпите и качествено направени конюшни не надвишават 600 лв. на месец.

От какво зависи размерът на разноските при развъждане на кон

 Oтглеждане на един кон

Вариантите за развъждане на кон са три. Единият е в огромен град с хубава конюшня. Вторият е в обитаемо място покрай града, където живеете, а третият е личен дом с конюшня.

Освен това конете изискват значително грижи, повече даже от децата. Някой непрекъснато би трябвало да ги храни, пои, гали и четка, да им дава моркови, захар и ябълки. Ако изберете разновидността със лична конюшна, то би трябвало да отглеждате най-малко две животни, както и да разполагате с умел конегледач наоколо.

Какви са разноските по развъждането на кон

Още преди да пристъпите към това начинание, е добре да се запознаете с разноските при развъждане на един кон. Стойността му рядко дефинира това дали е прекрасен. Добро животно, с направени обноски и положителни качества, може да се откри за към 3-4 хиляди лв..

Разбира се, има и такива по 10 000 евро, само че цената не е оправдана за фенове. Сред най-търсените у нас е породата Източнобългарски кон. Те са податливи на образование, издръжливи са, бързи и най-важното – имат мил темперамент. За планинските региони се предлагат по-дребните кончета от порода Хафлингер.

След като се сдобиете с коня, следва закупуване на цялостна екипировка. Качествените артикули дружно надвишават цената на коня. Добре е да знаете, че само седлото би трябвало да е екстра качество, защото останалите неща са просто консуматив.

Следва месечната такса за конюшна, която, както споменахме, в цялостен разкош е към 600 лева Цената се дефинира от изискванията - размер на бокса и качество на строителството, количество употребена плява, външен аспект със личен прозорец, вътрешна баня и инфрачервени лампи и още доста други. Обикновено цените варират към 400-450 лева.

Ако желаете да разхождате коня си из страната, то ще ви се наложи да се сдобиете с каравана и със съответната брошура за нея - кат. D. Освен това караваната се тегли най-добре с джип, който също може да включите в рубрика разноски.

Месечно спомагателни такси за ваксини, подковаване, вероятно лекуване и наложителните чували с лакомства като моркови и ябълки варират от 50 до 120 лева Ако питате някой от притежателите на коне обаче, той ще ви увери, че никой разход не е прекален, що се отнася до неговия кон.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР