От началото на войната западният украински град Лвов се превърна

...
От началото на войната западният украински град Лвов се превърна
Коментари Харесай

Лвов - мечтаната дестинация за хиляди украинци

От началото на войната западният украински град Лвов се трансформира в избавление за хиляди. Кметът предизвести, че Лвов към този момент е достигнал лимита на опциите си да оказва помощ на бежанците и прикани интернационалните организации за помощ.

Лвов към този момент е пощаден от директни офанзиви, само че ролята на града във войната е голяма. Това е главният кулоар на украинците за бягство от родината. Лвов приюти дипломатическите задачи на непознатите страни. В него идват и се разпределят филантропичните помощи за цялата страна.

Преди войната популацията на Лвов беше към 850 хиляди души. Сега надвишава 1 милион. Местните управляващи предизвестяват, че градът е изправен пред филантропична рецесия.



Към Лвов се придвижват километрични колони от коли. И по този начин е към този момент 13-и ден. Около 50 хиляди души минават всекидневно през жп гарата на града. Около 100 хиляди - идват с рейсове и коли. Лвов се трансформира в мечтаната дестинация за украинците. Само 60 километра разделят града от полската граница.

Много украинци, които не желаят да напущат Украйна, търсят сигурност в града. Казват, че са изгнаници в личната си татковина. Като Максим и Светлана, които съумели да да изоставен Мариупол преди обсадата му.

" Опитвам се да се обадя на татко ми. Въобще не знам какво става с него ", споделя Максим, емигрант от Мариупол.

" Не знаем какво става в Мариупол. Всичко е толкоз непредсказуемо. Няма телефонни връзки, няма вода, няма ток. Страхувам се за околните си там. Не знам какво ще става ", споделя и Светлана, която също идва от Мариупол.

Ако Киев е сърцето на Украйна, то Лвов е душата на страната - споделят жителите на западния украински град. Лвов има история, която се разграничава от историята на другите украински градове. Бил е част от владенията на Хабсбургите, по-късно на Полша, а след Втората Световна война минава под контрола на Москва.

Но и в годините на Съветския съюз, в Лвов украинският език постоянно се е говорел доста повече спрямо другите региони на Украйна, описват локалните поданици.

" Войната ще сплоти хората на Украйна. Освен това с дейностите си Русия ще накара и всички църкви в Украйна да се обединят ", споделя отец Стефан.

Докато има война в Украйна църквата, на която служи отец Стефан, ще бди над нуждаещите се, а Лвов в никакъв случай няма да се откаже да оказва помощ на бягащите от бомбардировките, твърди свещеникът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР