Още през тази година ще въведем синя зона в Приморско

...
Още през тази година ще въведем синя зона в Приморско
Коментари Харесай

От първия си ден работя по Бюджет 2024, не сме пропуснали нито един стратегически обект за развитието на община Приморско

Още през тази година ще въведем синя зона в Приморско и Китен, с цел да има ред в паркирането и да улесним туристите, които идват единствено за плаж или на заведение

Общинският съвет на Приморско одобри първия бюджет на новото управление на Община Приморско. Подкрепата на локалния парламент е и висока оценка за кмета Иван Гайков и екипа му, които непрекъснато работеха по новата рамка. Кои са главните акценти на Бюджет 2024 и какво ново следва - дава отговор Гайков:

- Поздравления, господин Гайков. Първият ви бюджет като кмет на община Приморско към този момент е реалност. Общинските съветници съвсем единомислещо одобриха рамката, която подготвяте от всъпването ви в служба. Каква е рамката и кои са главните акценти?              

- Доста обнадеждаваща е рамката - 35 млн.лв., в които са включени плановете, които чакаме като външно финансиране. Включено е всичко, което се надяваме да успеем да осъществяваме, измежду които и дълго чаканите стратегически обекти. Смятам, че не е пропуснат нито един значим план, касаещ развиването на общината. Наблегнали сме на подобряването на културния плакат и стратегия, залагаме много средства в поддръжка на младежта и спорта, в предпазване на културните полезности. Надявам се в оптимален размер да осъществим поетото като ангажимент.

Най-важните планове, които предстоят, касаят развиването на Приморско и Китен - подходи към плажовете, крайбрежни алеи, площадни пространства, които са неглижирани до този миг. Искаме да има напредък по връзката сред Приморско и Китен с отделяне на зони за отдих, с пикник зони и места за работа навън. Автогарата, създаване на нови паркинги – също са измежду заложените задания. Предстои да обсъдим осъществяване на синя зона в двата града.

- Какво сподели анализът? Нужна ли е синя зона в Китен и Приморско?

- Анализът сподели нуждата от синя зона в двата града не толкоз за повишение на средствата и постъпленията, а по-скоро за това да се даде опция на свободно паркиране за туристи, които посещават Приморско и Китен за плаж или на заведение. Централните основни улици не разрешават свободно паркиране. Това решение е в посока да подобрим средата на достъп.

- Кога се чака да започва платеното паркиране?

- Още през тази година - след по-широко разискване и взимане под внимание на мнението на жителите и търговците.

- Започнахте ли към този момент подготовката за летния сезон?

- Вече работим интензивно за туристическия сезон. Стартирахме ремонт на крайбрежни алеи, планираме и проектираме други такива, които чакаме да стартират през септември. Вървим в посока възстановяване и облагородяване на достъпността на средата наоколо до плажовете и морето. Това е нашето благосъстояние и ние желаеме да го покажем от ден на ден и повече.

- На днешното съвещание стана ясно, че следва ремонт на сектора сред Приморско и плаж Перла – една от най-предпочитаните линии от туристите. Строителните действия плануват ли отделяне на паркоместа паралелно на пътя?

- По цялото продължение на сектора са планувани паркоместа от лявата страна с велоалея и пешеходна зона от дясно. Намерено е много интелигентно решение и се надяваме след лятото да стартират строително-ремонтните действия.

- Какво се случва с сектора от плаж Перла към основния път Бургас-Приморско? Преди 2 години методът към него беше затворен с мантинела, което пък от своя страна докара до неодобрение. Предвиждат ли се промени там, разговаряли ли сте с Агенция „ Пътна инфраструктура “?

- Причината, заради която бе затворен, бе концентрацията на ПТП-та в този сектор, защото не бе регламентиран метода на колите, които идваха от Бургас. Те правиха нарушаване, преминавайки през непресечена пътна маркировка. Но в АПИ има направен план, който планува разширение на този сектор. Ние ще проектираме в региона от кръстовището за Бегликташ и Перла до пътния сектор Бургас-Царево и това ще се състои в унисон с АПИ. Ще бъде построено съответно оборудване, което да не заплашва живота на водачите.

- Кога ще бъде осъществена тази концепция?

- Проектирането ще стартира през есента, уповавам се до началото на Лято 2025 година да бъде осъществено. Инфраструктурните планове не са тежки. Във времето само не можем да предвиждаме избора на реализатор. Знаете, че това малко разтяга периода за осъществяване и пускане. По отношение на инфраструктурните обекти – имамем и друга концепция, а точно да спрем достъпа на коли до светилището Бегликташ. Ще осигурим средства за дребен електробус, който на всеки половин час да прави курсове към мегалитния комплекс. Ще създадем и пешеходен маршрут, което да се употребява от феновете на планинския туризъм.  

- Първите 100 дни от мандата ви минаха. Как ги оценявате? Влязохте ли към този момент в обувките на същински кмет?

- Работя от първия ден, откогато поставих клетва. С сътрудниците от Общинска администрация работим дружно от близо 12 години. Чувствам екипа доста непосредствен, те са доста всеотдайни, целеустремени. Оставаме и отвън работно време за да наваксаме реализирането на всички наши стремежи и им благодаря доста за съпричастността. Колективът е повече от обединен и единен в една концепция - развиването на нашата община. Нямам никакви забележки, усещам много положителни взаимоотношения. Имаме градивност. Общинският съвет също оказва своята поддръжка. Това са доста способени експерти, всеки от които е развъртян в своят сфера. Радвам се на тяхната подрепа за точки, в които могат да дадат съвет и да бъдат коректив.

- Какви ограничения ще предприеме Община Приморско за удължение на туристическия сезон?

- Планираме ограничения, които да дадат по-различен привкус на дейния летен сезон през юли и август. Водим диалози с едни от водещите театри в България, които да гостуват в продължение на месец и да показват най-хубавите си постановки. Планираме всеки четвъртък, петък и събота на площада да има построена сцена, която да обогатява културния плакат. Да има млади реализатори, да има опция млади самодейци да покажат своето творчество. Предстои и европейско състезание по футбол. Искаме да създадем, взаимно с диджеи и прожекции неща, които ги няма по другите общини, въпреки да сме в близки връзки с тях. Изцяло поддържам новото управление на Царево и почитам кмета на община Созопол. Ние сме едно цяло, всички желаеме развиването на Южното Черноморие. Не става въпрос някой да изтегля нечии туристи. Всеки град си има своята харизма и аз просто желая ние в Приморско да намерим нашата и да ѝ дадем повече публичност.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР