Още преди дни от центаралата съобщиха, че на 5 май

...
Още преди дни от центаралата съобщиха, че на 5 май
Коментари Харесай

Спряха 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“, за да го заредят с американско гориво

Още преди дни от центаралата оповестиха, че на 5 май в реактора на блока ще бъдат заредени първите касети, създадени от „ Уестингхаус “. Спирането на 5-ти енергоблок е освен поради презареждането с нуклеарно гориво, само че и заради планов годишен ремонт.

В известието на електроцентралата се показва, че в осъществяване на програмата на АЕЦ „ Козлодуй ” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети вид RWFA, създадени от „ Уестингхаус “.

Спряха 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, с цел да го заредят с американско гориво

05.05.24 20:35

Първата пиарка на Кирил Петков и Политическа партия гръмна: ЩЕ СИ МЪЛЧА ДО … 9ТИ ЮНИ или по какъв начин „ ИМА КАК “ стана „ НЯМАШЕ КАК “

05.05.24 20:12

Израел втвърди позицията: Отхъврли настояването за мир в Газа от Хамас

05.05.24 19:51

Ето какъв брой са милиардерите по света и къде живеят

05.05.24 19:16

Емил Кошлуков автентично: „ Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, успеха? “

05.05.24 18:39

Едва в завършек на април Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) утвърди прехода към нов вид нуклеарно гориво за 5-ти блок на нуклеарната централа. Именно тогава се разбра, че централата договаря с „ Уестингхаус “ за гориво и за шести блок.

От АЕЦ показаха, че нужното за първото презареждане количество от новите касети е доставено още на 20 април. От там обясниха, че в границите на всяко презареждане по време на годишните планови поправки се подменя по една четвърт от касетите в реактора. Това значи, че процесът на поетапен преход към новото нуклеарно гориво ще продължи 4 години.

По време на престоя, който се възнамерява да приключи доникъде на месец юни, ще бъдат изпълнени нужните действия по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на пети блок. С това ще бъде обезпечена безвредната и надеждна работа на нуклеарната мощ през идната горивна акция на реактора, увериха от нуклеарната ни централа.

Шести блок на АЕЦ „ Козлодуй ” работи според графика за електропроизводство, допълват от централата.

Източник: АЕЦ „ Козлодуй “

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР