Официалните разговори на Си Цзинпин и френския президент Еманюел Макрон

...
Официалните разговори на Си Цзинпин и френския президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Си Дзинпин пристигна в Париж, ще търси изход от кризата в Украйна заедно с Франция

Официалните диалози на Си Цзинпин и френския президент Еманюел Макрон ще протекат на следващия ден, като се чака на тях да се дискутира и тематиката за Украйна.

За на следващия ден е планувана и тържествената гала по посрещане на Си, която ще се състои в историческия комплекс Дом на инвалидите в Париж, напомня Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

В деня на идването му в Париж, френският в . " Фигаро " разгласява публикация на Си Дзинпин, в която той декларира, че има желание да работи с Франция и с цялата интернационална общественост за разрешаване на рецесията в Украйна.

" Надяваме се, че мирът и стабилността ще се завърнат бързо в Европа и имаме желание да работим с Франция и с цялата интернационална общественост за намиране на подобаващите пътища за разрешаване на рецесията ", споделя Си в обявата.

" Ние разбираме трусовете, които поражда украинската рецесия за европейците. Китай не е в осовата на тази рецесия и не е също по този начин и страна, или участник в рецесията ", добавя Си.

Снимка: AP Photo/Michel Euler, Pool/БТА

Китайският водач твърди, че " постоянно е играл градивна воля, с цел да благоприятства мирното споразумяване на този спор сред Русия и Украйна ".

Си напомня, че по няколко мотива е призовал да се съблюдават задачите и правилата на Устава на Организация на обединените нации, да се зачита суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни, да се взимат поради обвързваните със сигурността основателните безпокойства на другите страни, и настоя да не се употребяват нуклеарни оръжия и да не се води нуклеарна война.

Си добави, че Китай е " доставила на Украйна филантропични помощи и че китайският специфичен делегат на няколко пъти е пътувал до засегнатите страни ".

 

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на уравновесената дипломация. Очаква се във Франция той да беседва с френския президент Еманюел Макрон по разнородни тематики от двустранно значение.

Снимка: Stephane de Sakutin, Pool via AP/БТА

Макрон има желание да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в комерсиалните връзки, показва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, организацията напомня, че китайският президент продължава да обявява поддръжката си за Русия.

След Франция Си Цзинпин ще отпътува за Сърбия и за Унгария, две страни, които остават близки с Москва. Това е първата му аудиенция в Европа от 2019 година

А за посрещането му в Париж имаше и проява в отбрана на свободата на Тибет. 

Снимка: AP Photo/Thomas Padilla/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР